Erna Solberg (Foto: Nicco Sollie)
Erna Solberg (Foto: Nicco Sollie)

Høyre størst på ny gallup

De rødgrønne regjeringspartiene er nå mindre enn to borgerlige regjeringsalternativer.

For andre måned på rad er Høyre størst på TV 2s ferske partibarometer.

Med 30,0 prosent av velgerne i ryggen åpner Erna Solberg Høyres landsmøte fredag.

– Det blir helt sikkert et godt landsmøte der vi skal feire at vi gjorde et godt kommunevalg. Det er klart at når vi har med oss gode meningsmålinger inn i landsmøtet så blir det fint, sier Solberg til TV 2.

LES OGSÅ: Erna Solberg: – Jeg skal være regjeringssjef

Størst blant kvinner

Tallene viser at Høyre ikke bare er landets største parti, de er også størst om kvinnene får bestemme. Høyre har større oppslutning blant kvinner enn menn.

Partiet er klart størst blant velgere i Erna Solbergs egen generasjon, over 45 år. De er ikke bare størst i Oslo-området, men i store deler av landet.

Ingen andre partier har så lojale velgere som Høyre. Hele 86 prosent av velgerne som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2009 svarer at de ville gjort det samme i dag.

Partiet henter nye velgere fra alle de andre partiene på Stortinget, men noen færre fra Arbeiderpartiet, KrF og Venstre enn for en måned siden. Derimot er det flere velgere som stemte Frp og SV enn det var for en måned siden som nå sier at vil stemme Høyre.

Se alle tall fra alle målinger i partibarometeret på tv2.no

Fra liten til stor

Få måneder før stortingsvalget i 2009 lå Høyre på 12-tallet på målingene.

– Jeg synes jo det var vanskelig, men jeg var sikker på at vi skulle klare det, sier Solberg.

Valgnatten smilte Erna Solberg over å ha løftet Høyre til 17,2 prosent.

Siden den gang har gallupkurven til TV 2 med få unntak fortsatt å peke oppover. Nå er Høyre størst.

– Jeg tror forklaringen er at vi har fortsatt å jobbe for det vi har gjort i mange år, nemlig å snakke mest om egen politikk, sier Solberg.

Erna Solberg gallupkurve 2009
  - 2012 (Foto: TV 2/SCANPIX)
Erna Solberg gallupkurve 2009 - 2012 (Foto: TV 2/SCANPIX)

TNS Gallups maimåling i mai 2012 er svært nær valgresultatet i 1985 på 30,4 prosent. Det er Høyres nest beste stortingsvalg i moderne tid.

Helblått flertall

Fremskrittspartiet som gikk kraftig frem i april, går tilbake med 1,8 prosentpoeng på maimålingen. Med 16,8 prosent av velgerne i ryggen leder Siv Jensen det tredje største partiet.

Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Frp-velgere som vil stemme Høyre enn det var for en måned siden, men partiet mister ikke lenger velgere til Ap.

Et stortingsvalg i dag ville gitt Fremskrittspartiet 31 mandater (- 10). Sammen med Høyre som får 54 (+ 24) ville det gitt knappest mulig flertall med 85 mandater for de to partiene på høyresiden, som dermed kunne dannet flertallsregjering.

LES OGSÅ: Siv Jensen tror på borgerlig støtte til oljepengebruk

KrF øker mest

Kristelig Folkeparti går frem med hele 2,0 prosentpoeng til 6,7 prosent på målingen. Det er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden før stortingsvalget i 2009, og dermed den høyeste siden Knut Arild Hareide ble valgt til partileder.

– Det er veldig hyggelig. Det viser at et langsiktig arbeid kan begynne å gi resultat, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til tv2.no.

Bakgrunnstallene viser at tre av fire velgere som stemte KrF i 2009 ville gjort det samme i dag. Dermed er det langt flere tidligere KrF-velgere som er lojale mot partiet enn de siste månedene. I tillegg viser bakgrunnstallene at KrF nå henter velgere som stemte både på Høyre, Frp, Venstre og Arbeiderpartiet.

– Jeg tror det er mange som ønsker et regjeringsskifte, uten at de ønsker et mørkeblått alternativ, sier Hareide

– Er du en garantist for regjeringsskifte?

– Vi lander vår debatt i september, men at vi ønsker et regjeringsskifte kan jeg si allerede nå. Jeg ønsker at den rødgrønne regjeringen skal få avløsning, men hva som er vårt regjeringsalternativ vil jeg ikke svare på før seinere, sier Hareide.

Venstre går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 5,6 prosent. Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere Venstre-velgere som vil stemme på partiet enn det var for en måned siden. Venstre henter flere nye velgere som stemte på de rødgrønne partiene, og mister færre velgere til Høyre enn de gjorde for en måned siden.

LES OGSÅ: Venstre henter nye velgere fra de rødgrønne

Regjeringspartier i trøbbel

Arbeiderpartiet som fikk et historisk fall med 7,7 prosentpoeng til 28,8 prosent på TNS Gallups måling i april, går beskjedent frem med 0,2 prosentpoeng til 29,0. Partiet er størst blant de yngste velgerne.

Bakgrunnstallene viser at 65 prosent av Ap-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet, mens hver sjette Ap-velger fra forrige stortingsvalg ville ha stemt på et av de borgerlige partiene.

Sosialistisk Venstreparti får 4,4 prosent (+ 0,3). Bare vel 40 prosent av velgerne fra 2009 holder fast på Audun Lysbakkens parti, mens hver fjerde SV-velger har rømt til Arbeiderpartiet.

Ved et valg i dag ville ikke Audun Lysbakken ha kommet inn på Stortinget.

Senterpartiet balanserer denne måneden på sperregrensen med 4,0 (- 1,1). Bakgrunnstallene viser at seks av ti velgere fra forrige valg holder fast ved partiet, mens mange har satt seg på gjerdet. Senterpartiet henter imidlertid knapt en eneste ny velger.

De rødgrønne minste alternativ

Dersom det var stortingsvalg i dag ville Arbeiderpartiet fått 53 mandater, 11 færre enn de fikk ved stortingsvalget i 2009. De to småpartiene i regjeringen, SV og Senterpartiet, ville fått seks mandater hver, fem færre enn de begge fikk ved forrige stortingsvalg. Samlet ville den rødgrønne regjeringen dermed bare ha 65 mandater bak seg i Stortinget. I till ville Rødt fått 1 mandat.

Dermed er de rødgrønne mindre enn Høyre og Fremskrittspartiet som har flertall med 85 mandater, men også mindre enn et alternativ bestående av Høyre, KrF og Venstre som får 72 mandater.

Mandater gallup mai 2012
Mandater gallup mai 2012

Størst utenfor Stortinget

For første gang er Miljøpartiet De Grønne største parti utenfor Stortinget. Partiet får sin høyeste oppslutning på TNS Gallups målinger med 1,6 prosent (+ 1,1). Med et slikt valgresultat vil De Grønne være svært nær ved å kapre et mandat på Stortinget fra Oslo.

Rødt får 1,5 prosent (- 0,1) og kaprer med knapp margin et mandat fra Oslo. Andre partier og lister får 0.9 prosent (- 0,3).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 950 personer i tidsrommet 26. april–2. mai. 76,1 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Velgerne er spurt om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen, og hva de stemte ved stortingsvalget i 2009. Feilmarginen på målingen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.

Gallup mai 2012
Gallup mai 2012