Oslo-OL (Foto: SCANPIX/TV 2)
Oslo-OL (Foto: SCANPIX/TV 2)

Oslo vil søke vinter-OL i 2022

Byrådet i hovedstaden håper OL kan gi et løft for hele regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men hvis Oslo skal arrangere OL, må hele landet være med på laget, understreker byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Oslo kommune kan påta seg rollen som vertskap for et slikt nasjonalt arrangement hvis folket, idretten og staten støtter opp om å få vinterlekene til Oslo og Norge i 2022, sier Røsland.

På en pressekonferanse onsdag kunngjorde byrådslederen at de vil be bystyret om å sette i gang en søknadsprosess. Det vil i så fall bli tredje gang Norge arrangerer vinter-OL. I 1952 var det OL i Oslo, i 1994 på Lillehammer.

– Et OL vil sette Oslo på kartet som verdens vinterhovedstad, sier Røsland.

LES OGSÅ: Heiberg ber Oslo 2022 kjappe seg

Prosessen med å utarbeide OL-søknaden vil ta cirka ett år og koste 130 millioner kroner.

– Vi har en løpende dialog med staten. Og vi ser på våren 2013 som et «point of no return». Da må vi være enige om økonomien, sier Røsland.

Han understreker at idretten og staten må være med laget for at Oslo skal søke om å være arrangementsby for olympiske leker.

– Vi må være sikre på at dette er noe staten ønsker. Hvis ikke vi får et signal om vilje, er det lite sannsynlig at vi vil sende en søknad, sier Røsland.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Bør Oslo søke om vinter-OL?

Samferdselsløft

– Dette er en viktig dag for Oslo og Norge, sier byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V).

Byrådet håper at OL kan gi ekstra fart til blant annet samferdselsutbygging for Oslo og regionen rundt.

– Å arrangere et OL har mye større betydning enn selve idrettsarrangementet i seg selv. Vi må se et mulig OL i sammenheng med byutvikling, sier Elvestuen til tv2.no.

– Mulighetene for byutvikling er så store at vi ikke kan la være å vurdere OL, sier Røsland.

LES OGSÅ: Vinterforbundene vil ha Oslo-OL i 2022

Bystyret er med på laget

Det største opposisjonspartiet i bystyret, Arbeiderpartiet, er positive til at Oslo skal søke om OL.

– Et OL vil være et løft for byen. Bare se på Bislett stadion og Sogn studentby som ble bygget til OL i 1952. De er jo fortsatt i bruk. Jeg skjønner om noen er bekymret for om et OL vil gå på bekostning av eldreomsorg og skole. Derfor må det være tydelig at dette er et spleiselag mellom Oslo, innlandsfylkene, idretten og staten, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

Fremskrittspartiet ga i november klart uttrykk for at de er imot et nytt OL på norsk jord.

– En to ukers folkefest i Oslo er ikke riktig prioritering nå, sa partiets idrettspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg til tv2.no 3. november.

LES OGSÅ: Frp sier nei til OL i Oslo

Tromsø ønsker garantier

Nyheten om at Oslo vil skrive OL-søknad har også nådd Tromsø. Det er under fire år siden deres OL-søknad ble lagt i papirkurven av idrettsforbundet. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) i Tromsø ønsker ikke å framstå som dårlig taper, men sier han registrerer at Oslo vektlegger nasjonal støtte som en viktig premiss for sin søknad.

– Det vil i så tilfelle betinge garantier om at det også vil bli gjort anleggsinvesteringer i distriktene selv om Oslo skulle bli valgt, sier Hilmarsen til tv2.no.

Bjørn Inge Moe, leder i Troms Arbeiderparti, har engasjert seg sterkt mot en Oslo-søknad. Han mener idrettens behandling av Tromsøs søknad og kandidatur var skammelig, og at akkurat dét kan bli Oslos største problem.

– I 2008 hevdet Idrettsstyret at Norge ikke burde søke før etterslepet på anleggssiden var tatt inn. Ingenting har skjedd, og i så måte er argumentet i dag enda bedre. Nå mot at Oslo skal bli valgt som nasjonalt søkersted for lekene i 2022, sier Bjørn Inge Moe til tv2.no.

LES OGSÅ: Tromsø-leder langer ut mot Oslo 2022-planer

Delte meninger

I tv2.nos politiske panel er meningene om et Oslo-OL delte. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er svært positiv.

– Et OL er en stor fest for hele folket, og Oslo har gode muligheter for å få det. Både idrettsanlegg og de praktiske forholdene ligger godt til rette for det. Dette vil jeg jobbe politisk for å få støtte til, skriver han.

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen, er motstander av et OL i Oslo.

– Oslo kommune har mange viktigere formål å bruke midlene på. Jeg er ikke overbevist om at et OL verken vil komme innbyggerne eller breddeidretten til gode, skriver Marcussen.

Fra Bergen skriver sjefredaktør Anders Nyland at et nytt vinter-OL i Norge er flott, men ikke nødvendigvis i Oslo.

– Tromsø hadde et bra konsept, men ble nærmest dolket i ryggen. Krefter på Vestlandet har også tatt til orde for et OL i triangelet Bergen - Stavanger - Voss. Men som det meste annet her i landet må det vel til Oslo om det skal bli noe av. Det er der makten sitter, både i idretten og i politikken, skriver BA-redaktøren.

LES OGSÅ: Seks byer kjemper om 2020-OL

Oslo bystyre behandler saken på bystyremøtet 23. mai. I begynnelsen av juni behandles saken i ekstraordinært idrettsting og påfølgende styremøte.