Av Asle Bentzen

Den lave vekten på PD-100 Black Hornet gjør det kanskje overflødig å opplyse at det er en UAV - en ubemannet luftfarkost.

Det er publikasjonen Teknisk Ukeblad som forteller om nyvinningen torsdag.

Hele settet med styringsmekanisme, skjerm og to UAV-helikopter veier bare 1,2 kilo, og får plass i lomma på sekken som en kikkert. Det er også formålet med vidunderet, som av produsent Prox Dynamics kalles en flyvende kikkert.

PD-100_black_hornet3 (Foto: Prox Dynamics )

Det lille helikopteret er en Nano-UAV, en selvflyvende liten fakost som er en del av et PRS-system - et system for rekognosering og overvåking. Den har tre videokameraer med vidvinkel, og er laget for at soldater skal kunne bære den med seg på oppdrag.

Black Hornet forhåndsrekognoserer og kan gjøre operasjonen tryggere for soldatene. Dessuten kan risikoen for utilsiktet skade på sivile reduseres.

PD-100_black_hornet2 (Foto: Teknisk Ukeblad)

Utviklingen skjer i samarbeid med Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI). Høsten 2011 tegnet distributøren Marlborough Communi­cations Limited en kontrakt med det britiske forsvaret om levering av nano-UAV-er verdt 2,5 millioner pund med en ramme på inntil 20 millioner pund. Selskapet går over til å serieprodusere UAV-farkosten.

– Interessen er meget stor rundt om i verden. På sikt vil brannvesen, politi og redningstjeneste bli vel så viktig som det militære markedet, sier sjef og gründer i selskapet, Petter Muren, til tu.no.

FFI har stått for konseptutviklingen og utformingen av kriteriene farkosten skal leve opp til, blant annet at de skal kunne gå raskt i lufta, ta av fra hånda, at systemet må kunne betjenes med en hånd ledig og at UAV-ene skal oppbevares flyklare uten å måtte monteres ute i felt.

Les mer om UAV-nyvinningen på Teknisk Ukeblad

PD-100_black_hornet (Foto: Prox Dynamics )