«Myggen elsker mitt blod!»

Du er på telttur. Til tross for myggspray og myggspiraler svirrer myggen rundt deg. Du er deres utpekte måltid, mens din teltkamerat virker totalt uinteressant for de små blodsugerne.

Er det virkelig sånn at myggen liker noen mennesker bedre enn andre?

Ja, det er visst det. Ifølge Illustrert vitenskap tiltrekkes myggen varmen og fuktighetene i menneskers utpust, og den bruker luktesansen til å navigere seg frem til byttet. Siden vi mennesker har hver vår individuelle duft vil noen av oss være mer interessant enn andre.

Her er vaksinene du bør ta før sommeren

Menn mest utsatt

Flere har tidligere påpekt at kvinner er mest interessante for myggen på grunnen av at østrogen er sterkt tiltrekkende. Kjønn spiller en rolle, men ifølge Annals of Internal Medicine er menn mest utsatt, først og fremst på grunn av sin kroppsstørrelse.

Populære gravide

En studie gjengitt i The Lancet fant at gravide kvinner tiltrakk seg dobbelt så mange mygg som andre. De begrunnet det med at gravide kvinner puster ut mer karbondioksid og har høyere kroppstemperatur, noe som gjorde at myggen oppdaget dem lettere.

Les også: Yoghurt er «JA-mat» når du er gravid

Elsker stank av sure sokker

En annen ting som virker tiltrekkende på mygg er melkesyre. Er du ute på joggetur kan du derfor forvente å bli offer for sultne mygg. Tydligvis kan myggen sanse deg fra 30 meters avstand, ifølge Lancet-studien.

En studie fra Yale University bekrefter det. Forskningen, gjengitt i Illustrert vitenskap, konkluderte med at stoffene 1-octen-3-ol og 4-metylfenol virket tiltrekkende på mange myggarter. Begge disse stoffene lukter vondt, er en del av menneskers pust og svette og stinker som overmodnet ost og sure sokker.

Tiltrekningskraften for øvrig er betinget av matvaner og genetiske forhold.

Les også:

Vognen kan bli en dødsfelle i varmen