MINDRE BYRÅKRATI: Erna Solberg vil overføre makt over barnevernet til kommunene. (Foto: SCANPIX)
MINDRE BYRÅKRATI: Erna Solberg vil overføre makt over barnevernet til kommunene. (Foto: SCANPIX)

Erna Solberg: – Jeg skal være regjeringssjef

Høyre-lederen er villig til å forhandle om alle statsrådspostene, bortsett fra én.

Med et gjennomsnitt på meningsmålingene på 29,5 prosent, er det en selvsikker Erna Solberg som fredag åpner Høyres landsmøte.

Oppslutningen er mer enn dobbelt så høy som ved stortingsvalget i 2005 da Høyre fikk 14,1 prosent, og langt høyere enn forrige stortingsvalg da Høyre samlet 17,2 prosent av velgerne.

Sjekk alle tallene i partibarometeret på tv2.no

Bare en statsministerkandidat

Høyre-lederen er så klar for regjeringsskifte at hun i et intervju med tv2.no gjør det klinkende klart hvem som bør bli statsminister.

– Jeg har tenkt å bli statsminister. Det er en posisjon det er vanskelig å forhandle bort. Høyre vil rett og slett ha store problemer med å gå inn i en regjering uten å få statsministerposten, sier Solberg til tv2.no.

I 2005 trodde Erna Solbergs forgjenger, Jan Petersen, at han skulle bli statsminister. Det ville ikke Fremskrittspartiets Carl I. Hagen akseptere, og pekte på Kjell Magne Bondevik (KrF) som sjef for en borgerlig tre-partiregjering. Dagens Høyre-leder er ikke redd for at historien vil gjenta seg i 2013.

– Bondevik blir i alle fall ikke statsminister, ler Solberg, før hun fortsetter: Med de signalene som er gitt fra de andre partiene, så mener jeg det er uaktuelt, sier Solberg.

LES OGSÅ: Høyre anklager Stoltenberg for sykehjemsbløff

– Et minefelt

Hvem som skal bekle ministerpostene i en regjering hun planlegger å lede, vil imidlertid ikke Erna Solberg ha klare meninger om.

– Nå har ikke jeg tenkt å gi meg inn i dette minefeltet. Bortsett fra statsministerposten utelukker jeg ingen posisjoner for noen partier før vi forhandler, sier Solberg.

Under landsmøtet i Fremskrittspartiet for snart to uker siden slo Siv Jensen det fast sju ganger under sin tale at Fremskrittspartiet ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av.

– Det er ikke så overraskende at hun står fast på det hun har sagt tidligere. Jeg mener at borgerlig regjering vil gi både Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre mer innflytelse over politikken.

– Hva foretrekker du av en mindretallsregjering med Høyre og Frp eller Høyre, KrF og Venstre?

– Det kommer jeg ikke til å svare på. For meg vil målet være en flertallsregjering, men det er ikke det eneste vi kan leve med, sier Solberg.

LES OGSÅ: Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

Håper på enighet

Som tv2.no har skrevet tidligere har de borgerlige partiene funnet sammen i flere saker i Stortinget. Både under behandlingen av helsebudfsjettet, statsbudsjettet, situasjonen ved sykehusene i Oslo, behandlingen av konsesjonssøknader for produksjon av strøm og flere andre saker har de fire partiene stått samlet i Stortinget.

Med 16 måneder igjen til stortingsvalget gjør Høyre-lederen det klart at at hun håper de borgerlige partiene kan finne sammen på flere politikkområder før valget.

– Jeg ser for meg at vi kan bli enige om noen hovedsaker før valget, men jeg vil ikke i dag signalisere hvilke, sier Solberg.

Høyre-lederen mener de borgerlige partiene allerede er enige om flere viktige saker enn de rødgrønne partiene var halvannet år før stortingsvalget i 2005.

LES OGSÅ: – På tide å la yngre krefter slippe til i Unge Høyre

Følg Høyres landsmøte direkte på tv2.no fra fredag