Denne uken letter amerikanerne på sløret og viser offentligheten noe av det de fant etter raidet mot terrorlederens bolig i Abbottabad i Pakistan for ett år siden.

Torsdag morgen lokal tid legges en del av de over 6000 dokumentene som Navy Seal-styrkene beslagla ut på nettsidene til West Point, den amerikanske hærens anerkjente militærakademi.

Ett år etter at Osama bin Laden ble tatt av dage, viser en omfattende meningsmåling at muslimer flest har lite overs for al-Qaida.

Meningsmålingen bekrefter bin Ladens egen vurdering av terrornettverkets troverdighet blant muslimer, viser dokumentene som Los Angeles Times omtaler.

– Mistet troverdighet

– Al-Qaida har mistet troverdighet hos mange muslimer, var bin Ladens bitre dom som var preget av hans observasjoner av hvordan al-Qaida utviklet seg, med bombing av moskeer og terroranslag som rammet andre muslimer.

BARE RUINER IGJEN: To gutter hviler ved ruinene av det som var Osama bin Ladens siste skjulested i garnisonsbyen Abbottabad i Pakistan. (Foto: Mian Khursheed/Reuters)

John Brennan, som er president Barack Obamas øverste rådgiver innen antiterror og sikkerhet, har tidligere sagt at de beslaglagte dokumentene viser at bin Laden snakket om «katastrofe etter katastrofe».

Den avdøde terrorlederen skal ha hatt planer om fjerne Afghanistans president Hamid Karzai fra makten og selv ta kontrollen etter at USA trakk seg ut fra Afghanistan.

Ifølge tjenestemenn som er kjent med innholdet i de hemmelige bin Laden-papirene, hadde bin Laden diskutert planene om maktovertakelse med Talibans rådgivende Shura-råd og det såkalte Haqqani-nettverket som kontrollerer de lovløse stammeområdene i Nord-Waziristan.

Ble gradvis svekket av droneangrep

Dokumentene viser dessuten at Mohammed Tayeb Agha, rådgiveren for Taliban-lederen mullah Omar som fungerte som en mellommann i USAs forhandlinger med Taliban i Pakistan, også var i kontakt med bin Laden, som ønsket forsikringer om at al-Qaidas ledere kunne bli værende i Afghanistan etter at de amerikanske troppene var ute av landet.

Terroreksperten og forfatteren Peter Bergen sier til CNN at dokumentene viser hvordan CIAs droneangrep gradvis svekket al-Qaida fra 2008.

Bin Laden skal også ha innbilt seg at et eventuelt nytt anslag fra Al-Qaida ville klare å skape en endring i USAs utenrikspolitikk, ifølge Bergen.