Pia Tordly har mistet gi opp både jobben sin og 10 leiligheter på grunn av sin parfyme  og kjemikalieintoleranse.  (Foto: TV 2)
Pia Tordly har mistet gi opp både jobben sin og 10 leiligheter på grunn av sin parfyme og kjemikalieintoleranse. (Foto: TV 2)

Tåler ikke parfyme – måtte flytte 10 ganger på ett år

Pia Tordly blir syk av parfyme, kjemikalier og avgasser. Stadig fler rammes av sykdommen miljøhemming.

– Å ikke bli trodd er det aller verste, sier Pia Aimée Tordly (43). For jeg vet jo hvordan jeg har det. Det å ha store smerter og å vite at i natt får jeg kanskje store pusteproblemer, også blir jeg ikke trodd i tillegg. Det er helt forferdelig!

Startet med muggsopp

Det hele startet i 2008 da Pia Aimée Tordly flyttet inn i en ny leilghet i hjembyen Tønsberg.

– Etter bare 3-4 dager fikk jeg store pusteproblemer, og midt på natta måtte jeg bare ut av leligheten, forteller Pia.

Seinere viste det seg at leiligheten var angrepet av muggsopp, og plagene gikk over da hun flyttet til en annen leilighet.

Ekspert svarte leserne om problemer knyttet til miljøhemming. Les svarene her!

Flyttet ti ganger på ett år

Men to år etter i 2010 kom pusteproblemene tilbake da Pia kjøpte seg ny leilighet.

– Etter få dager ble jeg så syk at jeg måtte flytte. Det var jeg veldig lei meg for, for jeg hadde kjøpt drømmeleiligeheten med boblebad og all ting, forteller hun.

Det ble starten på hennes livs mest slitsomme år. I løpet av 2010 flyttet hun inn og ut av 10 ulike leiligheter.

Bli bedre kjent med Pia i videoen under:

Bodde i bilen

– Noen ganger måtte jeg bare ut på minuttet. Derfor endte jeg opp både på sofaen hos venninner eller med å sove i bilen, forteller Pia.

Les også:Fikk allergiutbrudd som førte til sykemelding

Mystisk sykdom

Hjemme hos Pia og samboeren er alle kroppspleieprodukter parfymefrie. (Foto: TV 2)
Hjemme hos Pia og samboeren er alle kroppspleieprodukter parfymefrie. (Foto: TV 2)

Pia lider av den mystiske sykdommen miljøhemming. Det er ingen offentlig |diagnose, men de som hevder å ha denne sykdommen tåler verken parfyme eller andre kjemikaler eller gasser fra bygningsmaterialer. Det er derfor de hardest rammede sliter med å finne hus å bo i.

– Nå bor jeg hos samboeren min i Sandefjord. Her er mitt fristed, forteller Pia, som viser oss rundt i en totalt luktfri leilighet. Hun vet ikke hvorfor hun ikke reagerer på materialene i akkurat denne leiligheten, men er glad for å ha et sted å bo.

Les også: Er du allergisk mot katt eller hund? Disse rasene kan du ha

Sykdommen har gjort henne fattig

Siden Pia har måttet selge leiligheter veldig fort, har hun tapt mye penger. Hun har også måttet slutte i prosjektleder-jobben i Oslo, fordi hun ikke kan pendle med tog.

– Jeg kan ikke oppholde meg på offentlige steder på grunn av parfyme-intoleransen,forteller Pia som nå lever på arbeidsavklaringspenger.

Pia vil gjerne tilbake i jobb. Men hun kan ikke være på venterommet på arbeidsformidlingen. Derfor venter hun i bilen til et utluftet rom er klart. (Foto: TV 2)
Pia vil gjerne tilbake i jobb. Men hun kan ikke være på venterommet på arbeidsformidlingen. Derfor venter hun i bilen til et utluftet rom er klart. (Foto: TV 2)

– Jeg vil tilbake i jobb

Sykdommen har kostet Pia mye, og hun savner mange ting fra sitt gamle liv. Hun var aktiv salsadanser, drev med Taekwondo og elsket å være sosial.

– Det tar på å føle at alle må ta hensyn til meg om min sykdom hele tiden. Men jeg vil veldig gjerne tilbake i jobb. Når jeg holder meg borte fra parfyme og kjemikaler er jeg jo helt frisk, forklarer hun.

Les også:

Lever med cøliaki: En brødsmule gir Helje (14) sterke smerter og oppkast