parfymeallergi (Foto: FrÈdÈric Cirou)
parfymeallergi (Foto: FrÈdÈric Cirou)

Flere blir syke av parfyme og kjemikalier

Ifølge Norges astma- og allergiforbund må vi gjøre noe før det blir for alvorlig.

Det du forbinder med deilig lukt og velvære, betyr trøbbel og sykdomssymptomer for mange andre. Så enkelt - og så vanskelig.

Godlukt finnes i deodoranter, etterbarberingsvann, hårprodukter, kremer, cologner, parfyme og eteriske oljer.

Mange mennesker opplever det som en stor belastning å utsette seg for duft og kjemikalier, fordi de er plaget med overfølsomhetsreaksjoner. Det dreier seg om at mennesker blir syke av luftforurensninger og inneklima som de aller fleste tåler godt.

Les også: Er du allergisk mot katt eller hund? Disse rasene kan du ha!

Legger begrensninger

For denne gruppen mennesker kan en hel rekke dufter man stilles overfor i hverdagen legge store begrensninger på det daglige liv. Disse menneskene har en miljøhemming.

– Hverdagen blir stadig mer kjemikaliefylt, for eksempel så inneholder parfymer i kroppspleieprodukter kjemikalier, og stadig fler reagerer litt eller mye. Undersøkelser fra Sverige og Danmark viser at 25-40 prosent plages av parfymelukt, og vi får stadig flere henvendelser fra folk som får redusert livskvalitet pga parfyme. De slutter å fly, ta tog, gå i teater, venteværelser også videre, forteller Geir Endregard, generalsekretær i Norges allergi- og astmaforbund til God morgen Norge.

Hyppig og uregulert bruk i kosmetikk har medført en større andel både av allergi og sensibilisering i befolkningen (dvs begynnende allergiutvikling).

Les også: Så ofte må du skifte på sengen for å holde midden borte

Ulike symptomer

De får hodepine, tørre og irriterte slimhinner, kvalme, unormal tretthet, problemer med konsentrasjon, oppfattelse og hukommelse og andre subjektive følelse av dårlig helse. Ikke få føler seg helt utslått med symptomer som kan minne om en slags forgiftning.

Endregard forteller at det er vanskelig å svare på hvorfor noen reagerer på kjemikalier, men det er viktig å forebygge nå.

– Immunforsvaret feiltolker og overreagerer, og tror at kroppen er utsatt for noe farlig, så er det bare parfyme. Dårlig inneklima, forurensing fra dieselbiler, muggsopp, stress er mulige årsaker, men totaleksponering er utslagsgivende. Vi kan ikke vente på diagnose og forklaring, vi må gjøre noe nå før det rammer for mange og blir for alvorlig, avslutter han.

Les også: Fikk allergiutbrudd som førte til sykemelding