Hjerte
Hjerte
Alexander Dale Oen (Foto: Thomassen, Christian/NTB scanpix)
Alexander Dale Oen (Foto: Thomassen, Christian/NTB scanpix)

Dette er spesielt med idrettsutøveres hjerter

- Det skjer mye med hjertet til idrettsutøvere, sier lege Gard Gjerdalen.

Norge er i dag i dyp sorg etter Alexander Dale Oens plutselige bortgang. Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte, og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6-7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.

LES: Alexander Dale Oen er død
LES: Alexander Dale Oen ville prioritere tid med familien

Grunnen til at 26-åringen fikk hjertestans og døde mandag, er foreløpig ikke kjent.

– Større muskler i hjertet
Gard Gjerdalen er lege og stipendiat ved Bjørknes Høyskole. Gjerdalen ønsker ikke å uttale seg spesifikt om Dale Oens dødsfall, men på generelt grunnlag forteller Gjerdalen at idrettsutøvere har større hjerte enn vanlige folk.

- Det skjer mye med hjertet til idrettsutøvere. Det er helt fysiologisk. Hjertet blir større fordi det utsettes for belastninger. Det er sunt, det er bra og sånn skal det være. Vi kaller det idrettshjerte, eller athletes heart. Det er ikke farlig. Idrettsutøvere har som kjent lavere puls, en lavere hjertefrekvens. Det er en del av settingen idrettshjerte. I tillegg får de ofte tjukkere vegger, altså større muskler i hjertet, og større hjertekamre. Det er ikke farlig i utgangspunktet, men sammen med bakenforliggende tilstander, ofte hjertesykdommer som ikke synes, kan det gi en økt risiko for plutselig hjertedød, sier Gjerdalen.

LES: Håndballpresident og hjertespesialist Karl-Arne Johannessen: – Man kan aldri gardere seg helt
LES: Se Sportslunsj om Dale Oen: – Han var blitt en gigant

Lav hvilepuls
En stor hjertemuskel fører til at toppidrettsutøvere ofte har svært lav hvilepuls. Dette er ikke farlig, ifølge Gjerdalen.

- For idrettsutøvere er det en helt standard ting. Bjørn Dæhlie hadde for eksempel en hvilepuls helt ned mot 30. Det som skjer er at hjertet blir større. Det pumper mer blod hver gang det slår. For å pumpe like mye blod per minutt, det vi kaller minuttvolum, så trenger det å slå færre ganger. Da vil hjertet ha større kapasitet i den andre enden. Det er en del av treningen, og det er ikke farlig, sier Gjerdalen.