truls_drageset_dydland (Foto: Rødt)
truls_drageset_dydland (Foto: Rødt)

Rødt-leder: – FpU lyver om 1. mai-vold

Rødt-politiker Truls Drageset Dydland sier Fremskrittspartiets ungdom farer med blank løgn når de sier de ble utsatt for vold i 1. mai-toget.

Tirsdag skrev tv2.no om opptrinnet i Stavanger i forbindelse med 1. mai-toget. En gjeng fra FpU ville være med i toget, med noen paroler som skilte seg fra de vanlige 1. mai-temaene, men dette vakte sterke reaksjoner.

Rødt: – Blank løgn

Det toppet seg da flere av medlemmene i toget samlet seg rundt den ene av de unge Frp-erne, og rev et Israel-flagg ut av hendene på ham. Dessuten skal en person ha sparket Mats Danielsen fra Frp i skrittet.

Les mer: FpU-politikere: – Vi ble angrepet i 1. mai-tog

Rødt-politiker Truls Dydland sier onsdag til tv2.no at dette er blank løgn.

– Det er løgn. Jeg var der hele tiden og garanterer at ingen brukte vold mot noen av dem, og dette er det flere vitner til, sier Dydland til tv2.no.

– Lage kvalm

Han mener FpU-gjengen oppførte seg svært provoserende ved å ta inn andre paroler i toget enn dem som var demokratisk bestemt av LO, som arrangerte toget.

– Vi vil gjerne at FpU skal gå i toget med oss på 1. mai, men da må de finne en parole de er enig i, og gå under den. Parolen vi går under er vedtatt på demokratisk vis, sier Dydland.

– Men de kan ikke komme inn i et tog arrangert og organisert av LO kun for å lage kvalm, sier han.

Selv om han blankt avviser at det ble brukt vold mot FpU-erne viser videoopptakene fra toget at stemningen er hissig og aggressiv, både blant FpU-ungdommene og de andre som gikk i toget. Den viser ikke vold mot mennesker, men vi ser at flere personer går fysisk til verks for å ta flagg og paroler fra FpU-erne.

Klikk her for å se videoen som FpU-ungdommene tok før den angivelige volden.

Står ved beskyldningen

Mats Danielsen fra Fremskrittspartiets Ungdom holder fast ved at han ble sparket i skrittet.

– Han forsvarer sine meningsfeller, som er naturlig. Men jeg blir paff av at sier dette når han har sett alt det andre som skjedde, sier Danielsen til tv2.no.

– Dydland fra Rødt sier dere lyver?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si – jeg synes det blir veldig dumt når han sier ting som ikke er sant, sier Danielsen.

En aggressiv tone

KrF-politiker, statsviter og videregående-lektor Kjell Skartveit kom tilfeldigvis kjørende da den hissige meningsutvekslingen fant sted. Han kan ikke bekrefte at noen ble sparket i skrittet, men legger ikke skjul på at tonen var aggresiv.

– Jeg opplever dette som politisk vold. Det blotte tilstedeværelse av det isrealske flagget er altså å lage kvalm, sier Skartveit.

– Hadde det vært et hakekors hadde jeg forstått det. Men de behandler et israelsk flagg som om det var et hakekors, sier han.

Han sier bystyrerepresentant Mats Danielsen (Frp) var svært preget av uoverenstemmelsen med medlemmen i 1. mai-toget.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på bystyrerepresentanten. Han var mest interessert i å beskytte ungdommene han hadde med seg, sier Skartveit.