Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Dale Oen sendte en melding til TV 2s journalist bare en time før han ble funnet død. Der meddelte han at han ville droppe å svømme Bergen Swim Festival til helgen for å prioritere tid med familien etter hjemkomsten fra Flagstaff i USA.

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da jeg fikk nyheten om at Alexander var død. Jeg hadde dialog med ham seinest i går kveld og våknet i dag tidlig opp til en melding han hadde sendt i natt om at han likevel ikke ville delta i Bergen Swim Festival i helgen, som opprinnelig var planen. Så dette var et sjokk, sier Lars Mørch Aaen, som har dekket svømming for TV 2 Sporten og fulgt Dale Oens karrière tett.

Les også: Alexander Dale Oen er død

Dale Oen ga i den siste beskjeden ingen begrunnelse for det varslete forfallet til stevnet i Bergen, men det var ingen ting i kontakten mellom Dale Oen og TV 2s journalist som tydet på sykdom eller spesielle ubehag – tvert imot har Alexander Dale Oen vært i godt humør den siste tiden og i meget god svømmeform.

– Han gledet seg til å komme hjem og ta del i hverdagslige ting. Blant annet skulle han lage en promofilm om en gammel veteranbil han skulle selge. Vi snakket om alt mulig – alt fra tøffe treningsøkter til intervjuavtaler vi skulle gjennomføre i Bergen og Oslo. Alt Alexander fortalte meg vitnet om en optimistisk gutt med overskudd. Oppholdet i USA hadde tilsynelatende gjort ham godt og økt både treningslyst og optimisme, forteller Lars Mørch Aaen om den siste kontakten med svømmestjernen.

Kondolanseprotokoll for Alexander Dale Oen

Fin Gnatts blogg: Han får ikke fullført sitt livsverk, Alexander. Han skulle ikke bare ta OL-gull i London 29. juli i år. Han var allerede klar på at han ønsket å vinne OL i Rio i 2016 som 31-åring også.

Alt tydet på at den vanskelige skadeperioden var et tilbakelagt stadium. Kalenderen til Alexander Dale Oen var fullstappet med OL-forberedelser frem mot London-lekene, og dagene i Bergen i helgen var ment å være siste turen i hjemtraktene før formen skulle spisses inn mot hovedmålet for sesongen.

Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte, og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6–7 minutter seinere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.