ANMELDER FOR VOLD: FpU-gjengen fra Stavanger vil anmelde angrepet, som skal ha funnet sted under 1. mai-toget tirsdag. (Foto: Mads Danielsen/FPU)
ANMELDER FOR VOLD: FpU-gjengen fra Stavanger vil anmelde angrepet, som skal ha funnet sted under 1. mai-toget tirsdag. (Foto: Mads Danielsen/FPU)

FpU-politikere: – Vi ble angrepet i 1. mai-tog

Seks politikere fra Fremskrittspartiets ungdom i Stavanger skal ha blitt angrepet etter å ha sneket seg inn i 1. mai-toget uten tillatelse. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De unge politikerne vil anmelde forholdet til politiet, skriver lokalavisen Stavanger Aftenblad.

Stilte uten tillatelse

FpU-gjengen innrømmer at de gikk i toget uten å få det godkjent av arrangørene.

– Vanligvis har FpU hatt markering denne dagen. Tidligere har vi søkt om å få bli med i toget, men blitt blankt avvist. I år bestemte vi oss for å bare stille med paroler som vi mener er viktige for arbeidspolitikk i Norge, sier Martin Høven, leder for Stavanger FpU, til tv2.no.

De øvrige medlemmene i toget ble provosert, men roet seg da Frp-erne sa at dette dreier seg om ytringsfrihet. Etterpå blusset sinnet opp igjen, og det skal blitt håndgemeng.

Bystyrerepresentant Mats Danielsen skal ha fått den verste smellen:

– Vi sto på fortauet i Løkkeveien med parolen vår, blant annet med et sitat fra «Internasjonalen», at u-hjelp skjer best gjennom frihandel og at kjønnskvotering er kjønnsdiskriminering. Vi hadde også et motsvar til parolen om å boikotte Israel, sier han til tv2.no.

– Sparket i skrittet

– Så kom en fyr og prøvde å ta fra oss parolen, og det samlet seg fem-seks personer rundt ham som holdt flagget. De tok tak i flagget og slo det opp i halsen på han som holdt i det, sier Danielsen.

Flagget skal deretter ha blitt kastet vekk.

– Da jeg gikk for å plukke opp flagget kom en person bort og slo kneet opp i skrittet på meg, sier Danielsen.

Ville ikke provosere

Danielsen sier det ikke var deres intensjon å provosere eller sabotere toget.

– Vår hensikt var å si at det også finnes en motsatt side av politikken. Det var ingenting av det vi sa eller gjorde som kunne oppfattes som provoserende, sier han.

– Jens Stoltenberg sa at vi skulle ha mer åpenhet og demokrati, men det er det stikk motsatte vi så fra venstresiden i dag, sier Danielsen.

FpU-erne filmet litt av hendelsen med mobiltelefonen: (artikkel fortsetter)

Identifisert av politiet

Han sier gjengen fra FpU kommer til å anmelde for krenking av ytringsfrihet, vold og tyveri. Politiet skal ha identifisert personen som skal ha sparket Danielsen.

Leder for Rød ungdom i Stavanger, Ole Kvadsheim, sier det ikke var noen offisiell motaksjon mot FpU-erne.

– Vi synes det er tåpelig er at de er der, men respekterer at de har ytringsfrihet, sier han.

– Var det noen fra Rød ungdom som tok ifra dem flagg og parole?

– Det tviler jeg veldig sterkt på. Jeg har selvsagt ikke kontroll på hva alle i Rød ungdom foretar seg, men som organisasjon tar vi avstand fra dette, sier han.