TIL HIMMELS: Ellevill jubel på Etihad Stadium etter at Vincent Kompany stanget City i ledelsen mot United. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)
TIL HIMMELS: Ellevill jubel på Etihad Stadium etter at Vincent Kompany stanget City i ledelsen mot United. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)

Nå kan City avgjøre tittelkampen på egenhånd

Vincent Kompany ble den store helten i gigantkampen mot Manchester United.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester City-Manchester United 1-0

Den lyseblå delen av Manchester inviterte til en skikkelig godbit av en fotballkamp, og på banen leverte hjemmeheltene varene på Etihad Stadium.

Kapteinen stod frem
Etter en god åpning av United tok City mer og mer over kampen, og på overtid i første omgang stanget kaptein Vincent Kompany inn kampens eneste mål.

Publikum gikk av hengslene – for scoringen kan fort være med på å avgjøre hvor gullet i Premier League havner denne sesongen.

– Noen sendte meg en tekstmelding før kampen og sa at jeg kom til å score, jeg svarte at han var en galning, sier Kompany.

Se høydepunkter fra kampen i videovinduet øverst på siden!

Les også: Her ber Ferguson Mancini holde kjeft

TV 2 Play: Se seiersintervju med Kompany og Hart
TV 2 Play: Se seiersintervju med Gareth Barry

– Vi er i førersetet
1-0-seier til de lyseblå gjør sitt til at de to Manchester-lagene står likt med 83 poeng før de to siste kampene av årets sesong. City har også en enorm fordel når det kommer til målprotokollen. Med 61 plussmål, mot Uniteds 53, kan gullet bli Citys for første gang i Premier Leagues historie med seiere i de to siste kampene.

– Nøkkelen var at vi var solide defensivt. Vi stoppet Wayne Rooney og de andre fra å skape sjanser, sier Gareth Barry.

– Vi er i førersetet. Om vi kan slå Newcastle er mye gjort, men ingenting er avgjort.

Matchvinneren fra mandagens batalje vil heller ikke spå noe med to kamper igjen.

– Det er langt fra over, og det vet vi, men å slå Manchester United to ganger på en sesong er viktig for fansen, sier Kompany.

United har Swansea (h) og Sunderland (b) igjen på programmet. City skal møte Newcastle (b) og QPR (h).

Les også. Ferguson etter City-tapet: – Vi har oss selv å takke

Legger presset på United
Det får Manchester City-sjef Roberto Mancini til å legge presset på Manchester United igjen.

– Dette forandrer ingenting for oss. Ja, vi leder serien akkurat nå, men vi har en vanskelig kamp neste helg. Da møter vi Newcastle, mens United møter Swansea hjemme, sier Mancini til TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter kampen.

– I mine øyne er United favoritter ennå.

Mancini var likevel fornøyd med denne kampen.

– Vi vant fortjent, vi scoret og var nærmere å gjøre 2-0 enn de var å score i det hele tatt, sier Mancini.

TV 2 Play: Øyvind Alsaker intervjuer Roberto Mancini etter kampslutt

Les også: Podolski endelig klar for Arsenal

United best i gang
Lagene entret Etihad Stadium foran et mildt sagt ekstatisk publikum. Carlos Tévez var naturligvis i fokus da han på kameratslig vis hilste på sine gamle lagkamerater i United.

Carlos Tevez tøyser med Wayne Rooney før kampstart mellom Manchester City og Manchester United. (Foto: PLP)

Men da kampen ble blåst i gang var det gjestene som tok styringen.

United gikk rett i angrep og før minuttet var spilt fikk gjestene etter flott jobb av Patrice Evra. Nani slo kort fra hjørneflagget og fikk ballen tilbake fra Ryan Giggs. Portugiseren lempet ballen inn i feltet og kampen om ballen gikk i luftrommet, før den dalte ned i beina på Michael Carrick. Midtbanespilleren fikk avsluttet på volley, men Vincent Kompany stod i veien og hindret scoring.

Selv om hjemmefansen gjorde sitt for å få gjestene ut av spill fra tribunen, så det ikke ut til at de røde ble nevneverdig påvirket av det på banen. Med høyt press og aggresivitet fikk City store problemer med å spille seg frem til målsjanser mot et kompakt United de første ti minuttene.

Les også: Bale usikker på egen Tottenham-framtid: – Må vurdere hva som er best for meg

Tévez på farten
Men med et såpass slagkraftig angrep måtte jo bare sjansene komme for City. Kvarteret var spilt da Samir Nasri lurte seg forbi en rekke United-spillere, før han tredde ballen gjennom til Carlos Tévez. I ubalanse fikk argentineren slått ballen tilbake inn i feltet, men der var Rio Ferdinand på plass og fikk rensket unna.

Temperaturen var absolutt til å ta og føle på. Drøyt 20 minutter var spilt da Kompany ble førstemann ned i dommer André Marriners bok for en takling på Wayne Rooney.

Vincent Kompany takler Wayne Rooney og får gult kort. (Foto: PLP)

Argentinerne spilte seg varme
Et tydelig nervøst City så ut til å ha lagt av seg nervene da første omgang var halvspilt. Både David Silva og Nasri var gode med ball og utfordret ved flere tilfeller Uniteds bakre rekker. Sergio Agüero var heller ikke usynlig - spissen fikk avsluttet på volley etter en corner, men skuddet havnet langt oppe på tribunen.

Med sin svigerfar, Diego Maradona på tribunen, begynte Agüero å nærme seg scoring, men Uniteds oppofrende forsvarsspill gjorde jobben vanskelig for argentineren.

Les også: TV 2 tok tiden: Stoke brukte elleve minutter på dødballer mot Arsenal

Det var ingen tvil om at City tok over styringen i kampen utover i den første omgangen, og drøyt ti minutter før pause var det nære på igjen. Pablo Zabaleta kom seg fint fremover i banen, men inne i sekstenmeteren haltet det. I ubalanse fikk han sendt i vei en avslutning, men ballen trillet rolig inn til David de Gea i United-buret. Det spørs om Zabaleta ikke burde latt ballen gå til Agüero, som var klar til å fyre av et skudd.

Her får Zabaleta avgårde et skudd foran snuten på Agüero. (Foto: PLP)

Kapteinen tok ansvar
Men da City ikke klarte å spille seg til sjanser, måtte det dødballer til. For på overtid i den første omgangen skritet Silva opp nede ved hjørneflagget. Den presise venstrefoten til spanjolen fant hodet til City-kaptein Kompany. Dårlig markering av Chris Smalling i Uniteds forsvar ble sjebnesvanger, for Kompany steg til værs og sendte Etihad til himmels.

SENDTE ETIHAD TIL HIMMELS: På overtid i første omgang stanget Vincent Kompany vertene i føringen. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Dermed kunne de lyseblå gå til pause med ledelse.

Ferguson tok grep
United kom seg litt i starten av den andre omgangen, men det var City som var farligst fremover på banen. Etter noen jevne åpningsminutter så Sir Alex Ferguson seg nødt til å ta grep. Ji-Sung Park tuslet av banen for å gjøre plass til spissen Danny Welbeck.

Byttet skulle sette fart på Uniteds offensive spill, men i steden for var det vertene som produserte sjanser. Klokken passerte 60 minutter da de lyseblå beit seg fast i Uniteds sekstenmeter. Etter litt småspill fikk Yaya Touré hamret ballen inn i feltet, men nok en gang var forsvarerne til United aggresive og fikk klarert.

Les også: Ellevill Saints-jubel for Premier League-kontrakt

Det kunne likevel se ut til at byttet til Ferguson ga ny giv. Gjestene kom seg høyere i banen og var i større grad i stand til å true City - både på corner og gjennom hurtigere spill på kantene.

Mancini svarte
Roberto Mancini svarte på Fergusons bytte, og Tévez vandre av banen til fordel for Nigel de Jong. Nederlenderen ble dyttet ned på defensiv midtbane, mens Touré fikk ansvar i den offensive rollen.

Spillet tok en vending og United kom mer og mer med i banespillet, men lynhurtige City-spillere var som vanlig farlige på overgangene.

Nærmest på en av disse overgangene var Toure, da han hamret til fra drøyt 20 meter. Uheldigvis for den høyreiste ivorianeren lurte avslutningen seg på utsiden av stolpen til de Gea. Presisjonen hadde han heller ikke da han ti minutter før full tid prøvde å skru ballen i mål fra sekstenmeteren.

Ampert mellom Mancini og Ferguson
Temperaturen roet seg absolutt ikke på banen, og både Touré, Phil Jones, de Jong og Carrick pådro seg gule kort. Ampert ble det også på sidelinjen da Welbeck ble taklet av de Jong.

Ferguson og Mancini var tydelig uenige ved innbytterbenkene, og fjerdedommeren måtte holde de to managerene fra hverandre.

Alex ferguson og Roberto Mancini i krangel på sidelinjen. (Foto: PLP)

I takt med temperaturøkningen begynte hjemmelaget nok en gang å produsere sjanser. Gaël Clichy ladet kanonen minutter før full tid, men de Gea var mester nede og fikk reddet skuddet. City fikk blod på tatt og dundret til på nok en overgang sekunder senere.

Touré hentet frem toppfarten og fikk kontroll på fremspillet. Inne i feltet ventet Nasri, men franskmannen brukte lang tid og klønet det til. Jones fikk avverget det som fort kunne blitt den siste spikeren i United-kista.

United klarte imidlertid aldri å få inn den viktige scoringen, og City inntok dermed tabelltopp på bedre målforskjell.

Slik startet lagene:
Manchester City (4-2-3-1): Joe Hart - Pablo Zabaleta, Joleon Lescott, Vincent Kompany, Gaël Clichy - Gareth Barry, Yaya Touré - David Silva, Sergio Agüero, Samir Nasri - Carlos Tévez
Manchester United (4-5-1): David de Gea - Phil Jones, Chris Smalling, Rio Ferdinand, Patrice Evra - Nani, Michael Carrick, Paul Scholes, Ryan Giggs, Ji-Sung Park - Wayne Rooney

Innbyttere City: Costel Pantilimon, Micah Richards, Aleksandar Kolarov, Nigel de Jong, James Milner, Mario Balotelli, Edin Dzeko
Innbyttere United: Ben Amos, Rafael, Ashley Young, Antonio Valencia, Dimitar Berbatov, Javier Hernández, Danny Welbeck