Gnissing av tenner kan gir muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever. (Foto: Michèle Constantini)
Gnissing av tenner kan gir muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever. (Foto: Michèle Constantini)

Sliter du med hodepine? Da bør du sjekke tennene dine

Mange gnisser tenner uten at de er klar over det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lider du av smertefulle, anspente eller ømme kjever? Har du ømfindtlige og følsomme tenner? Våkner du med stiv nakke eller hodepine om morgenen?

Da bør du kanskje ta deg en tur til tannlegen og få sjekket opp om du gnisser tenner.

Ifølge Norsk Helseinstitutt er tanngnissing en vanlig tilstand. De regner med at mellom én av fem og én av 10 gnisser tenner. Bare snorking og snakking i søvne kan regnes som vanligere tilstander som forstyrrer søvnen.

Les også: Nordlendinger er mest opptatt av kropp

Tegn på gnissing

Omfanget av gnissingen er forskjellig fra person til person. Noen gnisser lite og forsiktig, mens andre gnisser intenst hver natt.

Andre tegn på at du gnisser tenner kan være:

  • Høylytt gnissing av tennene enten i våken tilstand eller i anspente situasjoner.
  • Slitte tannkanter.
  • «Klikking» og lyder fra kjeveleddet.
  • «Ruglete» og «opptygd» vev på innsiden av kinnene dine.

Plager

Gnissing kan gi skader på tennene og/eller kjeven, samt at muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever. Ytterligere ulemper er at andre tannproblemer forverres, og at det påvirker partnerens søvn.

Det er vanskelig å si hva som gjør at enkelte gnisser tenner, men hos noen skyldes problemet at det ikke er normalt sammenbitt av under- og overkjeven. Forskerne tror at psykologiske faktorer også kan virke inn, noe som viser seg som anspenthet, stress eller angst, undertrykt sinne eller en aggressiv, eventuelt hyperaktiv personlighet.

Les også: Sau har en ekstra munn - i øret!

Koffein og nikotin kan øke adrenalinnivået i kroppen, og på den måten forverre en eventuell tanngnissing.

Tiltak

Så mange som en tredjedel av alle barn gnisser tenner, og da særlig i fem-seks års alder. Dette tror ekspertene har sammenheng med vekst, øresmerter eller nye tenner. De aller fleste vokser problemet av seg, men selv gnissing i en kort periode kan gi skade til de permanente tennene.

Du kan selv ta i bruk noen tiltak for å motvirke gnissingen. Hvis det for eksempel er stress som ligger til grunn, kan avstressingøvelser eller minke inntak av alkohol, tobakk eller kaffe hjelpe. En munnbeskytter kan også gjøre susen.

Les også: Stine (21) får nye tenner av godhjertet tannlege