INGEN INDIA SUKSESS: Konsernsjef Jon Fredrik Baksås i Telenor. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
INGEN INDIA SUKSESS: Konsernsjef Jon Fredrik Baksås i Telenor. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Telenor taper mer enn 8 milliarder i India

Telenor skriver ned de gjenværende verdiene av virksomheten i India. Nedskrivningen på 3,9 milliarder kroner tas i første kvartal 2012.

Telenor viser til forsiktighetsprinsippet når de nå skriver ned verdiene i India til null. Dermed har selskapet ingen «regnskapsmessig eksponering» i India etter utgangen av mars i år.

Umulig å fortsette

I en pressemelding opplyser selskapet at Uninor, som er eid av Telenor og indiske Unitech, har utviklet seg etter planene. Men i februar kansellerte Indias høyesterett Uninors mobillisenser, noe som førte til stor usikkerhet for selskapet. Telenor mener det nye forslaget til lisensauksjoner vil gjøre det nærmest umulig for selskapet å delta.

– Det vil være umulig for oss å fortsette drift her, sier visedirektør og Asia-sjef Sigve Brekke i Telenor ifølge E24.

Se video (reporter Geir Solaas Moen):

612600

Fusk

Telenor eier drøyt 67 prosent av den indiske mobiloperatøren Uninor. Dommen fra indisk Høyesterett innebar at selskapet mistet 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner kunder. Kanselleringen kom på grunn av underprising og fusk da lisensene ble tildelt.

Les også: Frykter spionasje fra Telenors hovedleverandør

Telenor har allerede skrevet ned verdier for 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India. Dette tapet ble tatt i fjerde kvartal 2011.

Kan bety Bakås-adgang

Per Valebrokk, redaktør i E24.no, sier til Tv 2 Nyhetskanalen at India- tapet kan være et skritt på vei til exit for Baksås.

– Det blir spennende. Jon Fredrik Baksås har vært en kontroversiell figur i norsk næringsliv. Men samtidig har han levert så sterke resultater, at han har uangripelig, selv om han har gjort ting som den rødgrønne regjeringen ikke har satt så pris på. Men nå med et betydelig tap i India, er han ikke fullt så uangripelig. Det kan således være et steg mot exit for Baksås.

Alvorlig situasjon

Næringsminister Trond Giske sier til Tv 2 Nyhetskanalen at nedskrivingen viser det alvoret som er i situasjonen Telenor befinner seg i akkurat nå.

– Nå er alle nyheter nå er gode nyheter, fordi hele tapet er overstått. .

Han sier de indiske myndighetene må avveie det å få mest mulig penger inn kontra det å holde en god konkurranse i telemarkedet, som jo er bra for kundene.

– Dette er en kamp mellom høyesterett og regjeringen, og ikke noe Telenor er en part i. Vi blir på en måte uskyldig skadelidende.

(©NTB/TV 2 Nyhetene)