skattejakt (Foto: Kristian Myhre/TV 2)
skattejakt (Foto: Kristian Myhre/TV 2)

Sjekk hva skattejegerne fant i øsregnet

20 menn fra hele Skandinavia på skattejakt på Jæren.

Det regnet godt ved Anda gård på Jæren fredag, men det stoppet ikke 20 menn fra Rygene Detektorklubb. De er lidenskapelig opptatt av arkeologi og historie, og var på morgenen i gang med det som kan kalles en kultur-skattejakt.

– Et vannvittig rush

Sammen med 19 andre menn fra hele Skandinavia er Morten Eek på jakt etter unike kulturskatter.

– Det er et vanvittig rush som går igjennom kroppen når man gjør et funn, sier Eek som er styremedlem i Rygene Detektorklubb.

– Her kan vi finne hva som helst. Det kan være små gjenstander av gull, ornamenterte flotte draktsmykker i sølv og bonse, forteller han til TV 2 Nyhetene.

Arkeologiske funn

Hver meter på gården i Klepp kommune undersøkes nye. Dette er et av landets eldste jordbruksområder, og under jorda kan det ligge gjenstander som stammer helt tilbake til steinalderen.

– Det er første gang det foretas metalldetektor-undersøkelser her, så dette er veldig gøy. Vi tror det kan ligge mye spennende her, sier Eek og legger til at de nettopp har gjort et spesielt funn.

For det ble stor begeistring blant hobbyarkeologene da det ble oppdaget en tysk sølvmynt fra sen vikingtid, ca år 990 - 1030, som ble brukt som betalingsmiddel i tidlig middelalder.

Og lurer du på hva de fant de første timene? Se video øverst i saken!

I løpet av helgen skal også områder i Hå kommune få besøk av metalldetektorførerne.

– Dette er kanskje en av de siste sjansene vi får til å berge flere kulturskatter opp av bakken med sånne type undersøkelser, forteller den engasjerte sørlendingen.

Årlige skattesøk

Detektorklubben møtes en til to ganger i året. Og på våren er det Rogaland som tar imot likesinnede fra Danmark og Sverige.

– Dette er en hobby, i høyeste grad. Når det er sånn vær som dette kunne man tenke at det kanskje var mer fristende å drive med frimerker, men så gjør man plutselig noen funn og da er det virkelig verdt det.

– Er det en litt sær hobby?

– Ja, jeg tror nok det. Men på en annen side er det så mange rare hobbyer, ler Eek.

Leverer funnene fra seg

Gjenstandene som blir funnet kan ikke beholdes, men leveres til Arkeologisk museum i Stavanger.

– Vi håper det dukker opp mye fint innen søndag, og vi kommer nok til å ønske at det ikke tar slutt.

SØNDAG: I løpet av helgen ble det også gjort funn av blant annet en 2000 år gammel draktspenne i bronse, og en unik pilspiss i flint som kanskje er 10.000 år gammel - en sjelden oppdagelse!