Ida Børresen (61) har meget bred bakgrunn når hun onsdag 2. mai overtar jobben som direktør i Stortinget. Men en ting var hun ikke forberedt på: At direktøren er forsanger når stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmen synger kongesangen og nasjonalsangen ved stortingets høytidelige åpning i begynnelsen av oktober hvert år.

Forsanger

– Jeg er sopran, så jeg kommer sikkert til å starte altfor høyt, sier Børresen.

Børresen overtar etter Hans Brattestå, som har vært stortingsdirektør de siste 22 årene. Siden den nåværende stortingsbygningen ble reist for 140 år siden har bare åtte menn hatt denne jobben.

Brattestå anbefaler Børresen å starte «Ja, vi elsker» på enstrøken G. Da klarer både mannlige og kvinnelige representanter stort sett å komme seg gjennom nasjonalsangen.

I Lørdagsmagasinet på TV 2 demonstrerer han gjerne for sin etterfølger hvordan nasjonalsangen synges. Brattestå har vært forsanger i stortingssalen de siste 22 årene, og gjør det med stor glede. Ikke så rart, kanskje siden han er født på 17. mai.

Glad og stolt

Ida Børresen blir historiens aller første kvinne i jobben, som hun aldri trodde hun skulle få i en alder av 62 år.

– Jeg trodde ikke at jeg skulle få en slik jobb i min alder, så jeg er både glad og litt stolt. Det er jo bare en slik jobb i landet, sier Ida Børresen, som de siste årene har ledet Utlendingsdirektoratet.

Dit kom hun mens etaten var under gransking. Børresen skapte ro, og har i motsetning til flere av sine forgjengere klart å bli en populær UDI-direktør. Ida Børresen mener hun er flink til å ikke la ting gå innpå seg. Hun lar seg ikke hisse opp over bagateller.

Mistet to barn

Selv mener hun dette kan ha sammenheng med utfordringer hun har vært gjennom privat. Hun har mistet to barn. Hennes første sønn var dødfødt og hennes datter Ida var født med Downs syndrom, og døde bare halvannet år gammel.

Folk prøvde å trøste ved å fortelle meg at man ble sterkere av motgang. Men jeg er uenig. Den styrken er for dyrekjøpt. Men jeg har i hvert fall skjønt at man ikke skal syte over bagateller, sier Børresen. Hun røper også at det finnes to måter å irritere henne på.

Jeg har utrolig lite tålmodighet med folk som er uetterrettelige, og med folk som ikke gjør jobben sin.

Politisk vinglete

Stortinget er en bedrift med 440 ansatte og et budsjett på over en milliard kroner. I tillegg har flere hundre gruppesekretærer, journalister og byråkrater sitt daglig arbeid i Stortinget. Stortingets direktør har det øverste ansvaret for alt som skjer i nasjonalforsamlingen, unntatt politikk.

– Politisk er jeg nokså vinglete og troløs. Jeg skifter altfor ofte mening. Det er nok derfor jeg aldri ble politiker, sier Ida Børresen.