HØGREVIND: Aldri har Front National og Marie Le Pen fått flere stemmer enn ved årets valg. Nå kjemper de to gjenværende presidentkandidatene, sosialisten François Hollande og sittende president Nicolas Sarkozy.
HØGREVIND: Aldri har Front National og Marie Le Pen fått flere stemmer enn ved årets valg. Nå kjemper de to gjenværende presidentkandidatene, sosialisten François Hollande og sittende president Nicolas Sarkozy.

Ekstrem høyrevind i Frankrike

Økonomisk krise gjør at mange unge franskmenn er bekymret for fremtiden, og vender seg mot ytterste høyre fløy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nasjonal Front gjorde sitt beste valg noensinne forrige helg, noe som skaper uro i de multikulturelle forstedene utenfor Paris.

1-2-3, vi er på! 17 år gamle Monis Haq drar opp spakene i «radiostudioet». På andre siden av bordet sitter tre fnisete jenter, klare til å holde sine innlegg.

– Det er ingen overraskelser. Hollande leder med 28,53 prosent, Sarkozy ligger på andreplass med 27,18 prosent av stemmene. Det ytre høyre kommer på tredje, foran Melénchon.

16 år gamle Khaoula Ben Azoune har forberedt seg godt.

– En flott kronikk som utgjør en god overgang til debatten, roser Monis.

Bekymret for Le Pen

Skoleklokka for lengst ringt ut for siste time ved Jean Renoir College i Paris-forstaden Bondy. Men i ett av grupperommene er fire elever godt i gang med valgdebatt. Workshopen er del av et prosjekt som skal bedre forstadsungdommens ferdigheter i fransk muntlig.

BEKYMRET: Khaoula Ben Azoune og veninnene hennes mener Front National er flinke til å snakke, men at de skremmer folk med argumentene sine. Men selv franskmenn med innvandrerbakgrunn stemmer på partiet. Hele 13,5 prosent i de multikulturelle forstedene til Paris. (Foto: Frode Hoff/TV 2)
BEKYMRET: Khaoula Ben Azoune og veninnene hennes mener Front National er flinke til å snakke, men at de skremmer folk med argumentene sine. Men selv franskmenn med innvandrerbakgrunn stemmer på partiet. Hele 13,5 prosent i de multikulturelle forstedene til Paris. (Foto: Frode Hoff/TV 2)

– Hvis Marine Le Pen blir president, gidder jeg ikke bo i Frankrike, mumles det blant debattantene.

I dag er det høyrepopulistiske Nasjonal Fronts appell blant unge franskmenn som er hovedtema for debatten.

– Når det gjelder Nasjonal Front, tror jeg folk var veldig skuffet over Sarkozy-regjeringen. Jeg tror det er derfor de har stemt på Nasjonal Front, sier Khaoula.

– Også er det mange unge som stemmer på dem fordi de tror at Marine Le Pen er løsningen.

Khaoula, Halima, Chadia og Monis er født og oppvokst i Paris fattige forsteder. Et sted de fleste franskmenn forbinder med gjengkriminalitet, narkohandel og opptøyer. Siden finans- og gjeldskrisen festet grepet, har antall arbeidsløse skutt i været her, og mellom 40 og 50 prosent av de som bor her står nå uten jobb. Og ungdommene tror nettopp den økonomiske krisen er nøkkelen til Marine Le Pens suksess.

– Hun har gode synspunkter på hvordan vi skal komme oss ut av krisen. Men det jeg ikke liker med Nasjonal Front, er at de legger skylden for alt på folk med minoritetsbakgrunn, sier Khaoula.

Hun har tunisiske røtter, og innrømmer at debatten om innvandring og fransk identitet har gjort vondt.

– Ja, jeg føler meg truffet. Det har litt å gjøre med mitt opphav. Marine er født på riktig sted, til riktig tidspunkt av franske foreldre, så hun kan ikke sette seg inn i hvordan andre har det.

Men også i de multikulturelle forstedene opplevde innvandringskritiske Nasjonal Front en oppgang i forhold til 2007. Marine Le Pen fikk en oppslutning på 13,5 prosent mot ni prosent i 2007.

KJERNEVELGER: De unge misfornøyde som kjemper mot etablissementet er kjernevelgerene til Front National.
KJERNEVELGER: De unge misfornøyde som kjemper mot etablissementet er kjernevelgerene til Front National.

– Hun er flink til å snakke, flink til å skremme, hun vet hva hun skal si. Hun er veldig flink til å uttrykke seg. Hun finner folks svake punkter og skremmer dem. Det er ved å skremme folk at man vinner stemmer, tror Khaoula.

Har mindre tro på fremtiden

Vi har forflyttet oss til byen Nanterre, utenfor Paris. Det er her Nasjonal Fronts hovedkvarter ligger. Her møter vi Jerome Serra, som er Nasjonal Front-medlem. 24-åringen tilhører Le Pens sterkeste velgergruppe: De unge misfornøyde som kjemper mot etablissementet.

– De unge har mindre tro på fremtiden. Fremtidsutsiktene som vi arver fra våre foreldre, er mørkere enn før. Det skaper bekymring hos de unge, sier han.

Le Pen liker å fremstille seg som de etablerte partienes rake motsetning. Hun er antielite og anti-Paris. Med utspill mot innvandring og løfter om å beskytte franske arbeidsplasser mot konkurranse utenfra gjorde partiet på ytterste høyre fløy sitt beste valg noensinne 22. april.

– De som blir rammet av krisen og som har det vanskelig er de glemte klassene, blant annet arbeiderklassen, sier Jerome bestemt.

– Vi må innføre intelligent proteksjonisme, som Marine sier. Vi må beskytte industrien og økonomien vår mot urettferdig konkurranse.

Frir til Le Pens velgere

President Nicolas Sarkozy er avhengig av Nasjonal Fronts velgere for å bli gjenvalgt. Men Le Pens støtte er ikke gratis, hun ønsker en avtale som sikrer partiet plasser i parlamentet etter parlamentsvalget i juni.

– Hvis det kommer til duell, foretrekker UMP og Sarkozy, som hele tiden sier at Sosialistpartiet er helt skrekkelig, en sosialistisk representant eller en fra Nasjonal Front? Det spørsmålet har ikke blitt besvart, sa Marine Le Pen denne uken.

Hittil har president Sarkozy avvist at han akter å inngå en formell avtale med Le Pens parti.

 HØYRESTEMME: Jerome Serra stemmer på Le Pen. Han sier de unge har mistet troen på fremtiden. (Foto: Frode Hoff/TV 2)
HØYRESTEMME: Jerome Serra stemmer på Le Pen. Han sier de unge har mistet troen på fremtiden. (Foto: Frode Hoff/TV 2)

– Det er mange ting som gjør at jeg ikke kan samarbeide med dem. Det er ikke aktuelt å ha en Nasjonal Front-minister i min regjering, sa Sarkozy i et intervju i Frankrikes største radioprogram «France Inter».

Også sosialisten François Hollande har denne uken vært på stemmejakt blant Le Pens velgere, i håp om å vinne den franske arbeiderklassen tilbake.

– Jeg skal snakke med arbeidere og lønnsmottakere. Jeg skal snakke med folk som bor her og som venter på et håp, sa han under et besøk i Aisne. Nasjonal Front ble andre største parti her, etter Sosialistpartiet.

– De har all grunn til å stole på oss, forsikret han.

Tror på Hollande

Tilbake i Bondy levner valgplakatene på hvert gatehjørne liten tvil om hvem av de to gjenværende kandidatene som er favoritt. Hollande fikk en oppslutning på om lag 39 prosent her i første valgrunde, og ungdommene håper han vil gå seirende også i andre runde 6. mai.

– Jeg heller mot Hollande, jeg har ikke lyst til å ha Sarkozy igjen, sier Khaoula bestemt.

– Han holdt ikke løftene sine. Det er jo vanlig at politikere ikke holder løftene sine, men vi trenger en forandring. Sosialistpartiet har gjort mye bra for Frankrike.

Denne reportasjen får du se i denne helgens utgave av utenriksmagasinet Korrespondenten. Her får du også mer om konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan, dommen mot tidligere Liberia-president Charles Taylor og den norske generalmajoren Robert Moods vanskelige Syria-oppdrag.