Onsdag skulle miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ha vært i Stortingets spørretime. I stedet holdt regjeringen pressekonferanse om klimameldingen samtidig med spørretimen.

Pressekonferanse er ikke gyldig fraværsgrunn, mener Stortingets presidentskap. Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sender derfor et krast brev til den ferske statsråden der han kritiserer at Solhjell prioriterte pressekonferansen foran spørretimen.

I brevet heter det: «Presidentskapet finner det sterkt kritikkverdig at statsråden melder forfall til den ukentlige spørretimen i Stortinget og i stedet prioriterer å delta på en pressekonferanse på det aktuelle tidspunkt.»

Les hele brevet fra stortingspresidenten her

«Påfallende»

Presidenten reagerer spesielt på at Solhjell meldte forfall til spørretimen bare halvannen uke etter at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ba sine statsråder om å prioritere spørretimen.

«Fraværet var desto mer påfallende på bakgrunn av Statsministerens brev datert 16. april til statsrådene der temaet nettopp var det store fraværet fra spørretimen.»

LES OGSÅ: Statsråd får refs for Stortings-fravær

–Liten respekt

Både presidentskapet og kontrollkomiteen på Stortinget har flere ganger påpekt manglende oppmøte fra regjeringen. Blant annet har Solhjells forgjenger, Erik Solheim (SV) fått refs for å ha skulket et møte i Stortinget.

LES OGSÅ: Erik Solheim får anmerkning og melding «hjem» fra Stortinget

Flere opposisjonspolitikere har ved ulike anledninger hevdet at regjeringen ikke har respekt for Stortinget.

– Forholdet mellom Stortinget og regjeringen begynner å bli anstrengt. Jeg er sikker på at vi aldri har hatt en regjering som har så liten respekt for Stortinget, sa stortingsrepresentant og visepresident Øyvind Korsberg (Frp) til tv2.no torsdag.

Også stortingspresidenten finner det nødvendig å understreke behovet for at regjeringen respekterer Stortinget.

«For å få gode politiske prosesser må forholdet mellom Stortinget og regjeringen være preget av gjensidig respekt.»

LES OGSÅ: Huitfeldt fikk kjeft for dårlig oppførsel i Stortinget

Solhjell: – Til etteretning

Da tv2.no omtalte saken torsdag, beklaget Solhjell fraværet via sin rådgiver.

– Spørsmål fra Stortinget skal ha største prioritet og vi beklager at dette skjedde. Vi tar det som kommer fra Stortingets presidentskap til etterretning, sier politisk rådgiver Olav Magnus Linge (SV) i Miljøverndepartementet.

LES OGSÅ: Skei Grande vil tvinge Stoltenberg til å møte i Stortinget

Tømte presselosjen

Tidspunktet for regjeringens pressekonferanse om klimameldingen førte ikke bare til statsrådsfravær. Flere stortingsrepresentanter reagerte på at presselosjen var tom under spørretimen onsdag.

– Det var ikke en eneste journalist i presselosjen, som pleier å være full under spørretimen. Det skyldes at regjeringen har pressekonferanse samtidig. Spontanspørretimen er for aktuelle saker og den fungerer dårlig uten pressen til stede, sa Svein Flåtten (H) til tv2.no onsdag.

LES OGSÅ:

Stortinget provosert over at regjeringen tømmer presselosjen

Skei Grande vil tvinge Stoltenberg til å møte i Stortinget

Hareide mener Stoltenberg flykter fra politisk debatt