To av tre blåser i å endre selvangivelsen. Men et dypdykk i det trauste skjemaet kan være en gullgruve om du er berettiget til ymse fradrag. Men har du ennå ikke tenkt på den, begynner du å få alvorlig dårlig tid.

Førstkommende mandag, den 30. april, går fristen ut. Den dagen faller inneklemt midt mellom søndagen og 1. mai.

Årets behandling av selvangivelsene har som kjent vært en turbulent affære. Da dokumentene ble tilgjengelig på nettportalen Altinn i mars, kollapset nettstedet som det også har gjort tidligere.

Verre var det imidlertid at en pinlig sikkerhetstabbe gjorde at tusenvis suste rett inn på profilen til en 36-åring fra Oslo. Nettstedet forble deretter stengt i flere dager, og hele landet fikk tilsendt selvangivelsen på papir.

Deretter ble det klart at det var sneket seg inn feil på 270.000 selvangivelser: Årsaken var manglende registrering av aksjefond og obligasjonsfond.

Feilen skal i utgangspunktet korrigeres, men folk er likevel oppfordret til å – for sikkerhets skyld – dobbelt- og trippelsjekke at alt stemmer.

Og da er det viktig å ha tunga beint i munnen, for stuper du ned i materien er det mange poster å gå seg vill blant.

LES OGSÅ: Her er fradraget «alle» glemmer
TV 2 PÅ DIN SIDE: Se vår samleside om skatten!

I år er det spesielt tre endringer som er viktig å merke seg.

  • Beløp for tap og gevinst ved aksjesalg skulle Skatteetaten ha fylt ut for deg. Beløpet som er forhåndsutfylt er den samlede gevinsten eller tapet for salg av alle aksjer i fjor.
  • Fremførbart underskudd fra tidligere år skal være ferdigutfylt. Det kan til for eksempel være personer som har solgt bolig eller aksjer med store tap, personer med svære lån og høye rentefradrag tross lav inntekt, eller næringsdrivende som har hatt underskudd. Dette gjelder i overkant av 82.600 skatteytere.
  • Og fra 1. januar kom det nye skatteregler for pensjonister. Disse får betydning for selvangivelsen du skal levere nå, ettersom det er innført skattefradrag for mottakere av alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP).

Et godt utgangspunkt kan også være å gå gjennom rettledningen du har fått i posten. Om du var uomtenksom og dumpet denne rett i søppelspannet sammen med annen reklame, trenger du likevel ikke fortvile. Innholdet ligger nemlig på Skatteetatens hjemmesider.

Nettsidene til Skattebetalerforeningen har også mye god informasjon det kan være verdt å titte på. Og for vaskeekte skattegeeks kan vi anbefale etatens digitale Lignings-ABC – håndboken de beinharde ligningsfunksjonærene bruker når de jakter på noe å sette deg i saksa for.

Skulle du likevel ikke makte å rekke fristen, kan du helt frem til D-dagen, mandag 30. april, søke om utsatt frist. Men dette krever en begrunnelse. Skjemaet fyller du ut på nett.

Få flere kjappe fradragstips med DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl – se video:

Likevel: Har du ingenting å tilføye, trenger du heller ikke lette på ræva. Det er kun de som vil foreta endringer som rent fysisk trenger å levere selvangivelsen.

Det endelige oppgjøret er ferdig 24. juni. Har du herlig, klingende mynt til gode kommer disse trolig til å trille inn på kontoen din rundt dét tidspunktet.

Har du derimot fått skattesmekk på pungen må du bla opp innen 22. august.