Sergio Agüero og Carlos Tevez. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Sergio Agüero og Carlos Tevez. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Før PL-runden: City kan ta gull på historisk måte

Les deg opp før Premier League-runden.

London (TV 2 Sporten): Det er drama i bunnen og om plasser som gir spill i Europa neste sesong. Men til denne runden er det bare én fotballkamp alle snakker om. Den som kan bli direkte avgjørende for hvem som vinner Premier League. Lyseblått mot rødt. Manchester City mot Manchester United.

Men før tidenes Manchester-derby mandag kveld, er det nok av andre godbiter til å slå ihjel tiden med.

Everton-Fulham (16.00):
Everton leverte et minneverdig comeback på Old Trafford, og med det sørget David Moyes' gutter for at gullkampen er vidåpen igjen. Ikke bare er det spenning i toppen, det var også et viktig poeng med tanke på å ende foran Liverpool på tabellen. Med seier vil de fortsatt ha en liten luke ned til rødtrøyene.

Og mot Fulham er det ingenting som tyder på at det ikke skal bli seier. Vi må nemlig tilbake til 1959 for å finne sist gang londonerne vant på Goodison Park. Fulham står nå med 18 strake kamper uten en triumf i det blå delen av Betales-byen. Som Tottenham-manager vant imidlertid Martin Jol begge borteoppgjørene mot Everton.

Stoke-Arsenal (16.00):
Av det som tidligere ble kalt for «De fire store» (Manchester United, Arsenal, Liverpool og Chelsea), er Stoke ubeseiret i de seks siste mot storeklubbene på eget gress. Forrige nederlag kom mot Manchester United i oktober 2010. Selv om de har fått mye ros for prestasjonene denne sesongen, er det ingen som har scoret færre enn pottemakerne.

Bare 32 mål har det blitt på Stoke.

Arsenal har også hatt det trøblete på Britannia Stadium. I fem av de seks siste besøkene har Arsene Wengers mannskap blitt påført tap. 65 poeng på 46 poeng er «The Gunners»' dårligste poengfangst siden 2006/2007-sesongen. Tapet for Wigan og uavgjortresultatet mot Chelsea, har også gjort at de står i fare for å miste tredjeplassen.

Sunderland-Bolton (16.00):
For Sunderland har april vært alt annet enn en god måned, og de har ikke vunnet en eneste fotballkamp. Nå kan de trolig bare glemme å sikre en plass som gir spill i Europa til høsten. Fem kamper uten seier er den dårligste rekken med Martin O'Neill som manager. Samtidig har det bare blitt et nederlag på Stadium of Light med nordiren ved roret.

Bolton ligger under streken, men de har en kamp til gode på konkurrentene. I tillegg ble det stor bedring i selvtilliten da Aston Villa ble slått i midtuken. Laget fra Nord-Vest har tatt seks trepoengere på fremmed gress, og det er vanligvis en god nok statistikk til å berge plassen i Premier League. Det er imidlertid hjemmeformen som har vært alt annet enn god for Bolton.

Swansea-Wolverhampton (16.00):
Swansea har ikke annet å spille for enn æren, og det samme gjelder nå også Wolverhampton, som må den tunge veien ned til Championship. Dette blir andre sesong på rad der minst to nyopprykkede lag berger plassen.

Med to poeng av de 33 siste mulige, og da er det ikke vanskelig å forstå hvorfor ulvene rykker ned. De har fortsatt ikke vunnet enn fotballkamp med Trevor Connor som manager.

West Bromwich-Aston Villa (16.00):
Det er klart for lokaloppgjør der vertene kan smile bredt over at de er kongene av Midlands. West Bromwich står ikke i fare for å rykke ned, og for øyeblikket ligger Roy Hodgsons gutter på en solid tiendeplass i Premier League.

For Aston Villa ser det imidlertid dystert ut. Tapet for Bolton gjør at de for alvor er blandet inn i nedrykksstriden. De ligger tre poeng over Bolton, men hvittrøyene har én kamp mindre spilt. Derfor kan ikke Villa gjøre noe annet enn å ta tre poeng på The Hawthorns. Fansen har vist Alex McLeish ryggen for lengst, og det er på veldig mange måter forståelig. Da skotten rykket ned med Birmingham forrige sesong, tok han flere seiere enn hva han har klart med Villa.

Wigan-Newcastle (16.00):
Wigan kom ned på jorden igjen da Fulham ble for sterke forrige helg.

Det gjør at situasjonen er svært kritisk for Roberto Martinez' menn igjen – selv om de foreløpig ligger over streken. Wigan har aldri hatt så lite som 34 poeng etter 35 serierunder i Premier League før.

Samtidig er det ingen andre lag de har bedre statistikk mot på hjemmebane enn Newcastle.

The Magpies er fortsatt i strålende form, og de har en god mulighet til å bli enten nummer tre eller fire i ligaen. Har vunnet seks på rad, som er deres beste rekken siden Kevin Keegan var manager i 1996.

Papiss Cisse har scoret elleve mål siden han kom i februar. Bare Wayne Rooney har flere mål i samme periode med 13.

Norwich-Liverpool (18.30):
To gamle kjenninger møtes på Carrow Road. Kenny Dalglish var manager i Celtic med Paul Lambert som spiller i 2000. Få kunne i forkant spå at det bare skulle skille tre poeng mellom Liverpool og Norwich på dette tidspunktet av sesongen.

Norwich står nå med to strake nederlag, og skulle det bli tap på lørdag, vil det første gang de blir påført tre nederlag på rappen denne sesongen. Et bortesvakt Liverpool gjester Norwich. Scouserne har tapt seks av åtte på fremmed gress i 2012, og bare Queens Park Rangers kan vise til dårligere tall. Skulle det blir seier for rødtrøyene, vil det bli Kenny Dalglish' 250. i toppdivisjonen.

Chelsea-Queens Park Rangers (14.30):
Chelsea er inne i en fantastisk periode. Bedring i ligaformen, finale i FA-cupen og – ikke minst – selveste Barcelona ble slått ut av Mesterligaen. Chelseas sesong kan bli av det minneverdige slaget, men de har fortsatt et klart mål om å komme blant de fire beste i Premier League. Da må Queens Park Rangers slås, men blåtrøyene har ikke vunnet et eneste London-derby denne sesongen.

Når du kjemper febrilsk for å overleve, er neppe en bortekamp mot en bitter rival i storform det du ønsker deg mest av alt. QPR ligger over streken, men det er med alt annet enn klar margin. Vi må tilbake til

2007 for å finne sist gang Mark Hughes vant et borteoppgjør i London.

Det blir også spennende å se hvordan gjensynet mellom John Terry og Anton Ferdinand blir.

Tottenham-Blackburn (17.00):
Det er fortsatt ikke tegn til bedring hos Tottenham, som nå er nødt til å få opp dampen umiddelbart. Nederlaget for QPR var en strek i Mesterliga-regningen, og derfor kan de ikke tillate seg noe annet enn seier på White Hart Lane. Spurs har bare vunnet én av de ni siste.

For Blackburn begynner det virkelig å se kritisk ut. Fire poeng opp til trygg grunn er svært bekymringsfullt med bare tre kamper igjen.

Rovers har ikke tatt færre poeng siden 1966. Oppgjøret mot Spurs blir viktig, men hjemmemøtet med Wigan kan vise seg å bli enda viktigere.

Manchester City-Manchester United (21.00):
Tidenes Manchester-derby. Helt fra sesongen startet var manges våte drøm at de to byrivalene skulle møtes til en ren seriefinale på Etihad Stadium 30.april. Og det er nettopp det som nå skjer. Manchester United hadde gullet i lomma, men rødtrøyene kan nå risikere å kaste bort trofeet i innspurten. For på hjemmebane er det ingen som kam matche Citys resultater.

De lyseblå har bare ett poengtap på Eastlands, og det kom i 3-3-kampen mot Sunderland.

For første gang kan Premier League bli avgjort på målforskjell. Skulle City vinne derbyet, vil Roberto Mancinis menn ligge foran på flere scorede mål. Scoringer har aldri tidligere avgjort hvem som har vunnet PL. Sist det skjedde var da Arsenal gikk til topps foran Liverpool i 1989.