olsalg (Foto: Kjetil Løset)
olsalg (Foto: Kjetil Løset)

Ny øl-skanse har falt

Med en stemmes overvekt vedtok bystyret i Førde å åpne for at butikkene i kommunen kan få selge øl.

Bystyremøtet i Førde utviklet seg torsdag til en thriller om butikkene skulle få selge øl eller ikke.

Alt tydet på at saken ville ende med et flertall for ølmonopol.

Men en av SVs tre representanter som tidligere har vært mot å åpne for butikksalg av øl snudde, og sikret dermed flertall med 14 mot 13 stemmer.

– Jeg synes virkelig det var på tide. Folk som kommer utenfra ler litt av oss, rister på hodet og lurer på hvor de har kommet. Førde er tross alt en by. Når de kommer hit og ikke få øl i butikk, da lurer de litt på om de er i Kardemommeby eller noe sånn, sier butikksjef i Rema 1000 i Førde, Laila Jakobsen til tv2.no.

LES OGSÅ: – Andre enn Jens Stoltenberg må få selge vin og sprit

Førde følger dermed etter Hareid i Møre og Romsdal, som avviklet det kommunale ølutsalget for et drøyt år siden.

Fauske i Nordland har imidlertid fortsatt er kommunalt øl-utsalg. Samtidig med kommunevalget i fjor høst stemte et knapt flertall av innbyggerne mot å åpne for ølsalg i butikkene. Også Vefsn i Nordland har fortsatt øl-utsalg.

Hareid i Møre og Romsdal avviklet det kommunale ølutslaget for et drøyt år siden.

– Jeg synes det er kjempekjekt og veldig gøy å kunne tilby kundene øl i butikken. Det er en fullt lovlig vare på lik lnje med alle de andre varene vi selger. Det er litt kjekt at kundene kan få handle hele helgehandelen her for å slippe å reise videre for å få tak i øl, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Fortsatt forbud mot alkoholreklame på tv

I mai skal bystyret i Førde behandle søknader fra butikker som ønsker å selge øl. Sjefen i en av de store dagligvarebutikkene i byen ser ikke bort fra at det er noen som vil ta seg en skål når de til sommeren trolig kan kjøpe øl sammen med helgemiddagen.

– Jeg er ikke så glad i å drikke øl selv, men jeg er glad i å selge øl, så det får bli opp til kundene å skåle, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Her får KrF tilgivelse i Stortingssalen