Brød (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Brød (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Putter du brødet rett i handleposen? Les dette

Derfor bør du ikke putte brødet rett i posen.

Dersom du er en av de som av ulike grunner dropper brødposen og putter brødet rett i handleposen, bør du slutte med det.

Handleposene er ikke laget for direkte kontakt med mat. Posene er laget av urene materialer og resirkulert materiale, og kan gi fra seg uheldige fremmedstoffer dersom du putter brødet direkte ned i posen.

– Mat som oppbevares i feil type emballasje kan bli forurenset av små mengder kjemiske stoffer som kan være helseskadelig på sikt. Vi vet at enkelte stoffer som finnes i plast kan ha hormonelle effekter som er uheldig. Returplast kan inneholde miljøgifter som vi ikke vet konsekvensene av, sier Gry Holmbakken, seksjonssjef i Mattilsynet.

Les også: – Se hva som møtte meg da jeg rev av plasten

Slik bør du oppbevare brødet

Det er helt greit å oppbevare brødet i pose, så lenge posen er laget for oppbevaring av mat. Den beste måten å oppbevare brødet på, er i den gode, gamle brødposen.

– Brød kan oppbevares i den originale brødposen eller du kan kjøpe brødposer i butikken. Skal du oppbevare den i handleposen, bør du beholde papirposen på, sier Holmbakken.

Det er altså verdt å bruke litt ekstra tid og penger på å putte brødet i emballasje som er tilpasset oppbevaring av brød.

Les også:Disse varene har én ting til felles

Styr unna denne emballasjen

Det er ikke bare handleposer som er uegnet til matoppbevaring. Særlig keramikkbeholdere bør du være forsiktig med å putte maten din i.

– Enkelte typer keramikk kan inneholde høye verdier av tungmetaller. Tungmetallene kan overføres til maten spesielt hvis keramikken brukes til oppbevaring av sure næringsmidler som saft, brus, kaffe og vin, sier Holmbakken.

Det kan også være lurt å være oppmerksom på at det ikke er alle plastbeholdere som er egnet for oppvarming.

– Ved oppvarming av plast kan det lettere avgis kjemiske stoffer som kan være helseskadelig. Derfor er det viktig å bruke plastemballasje som er ment til varme næringsmidler når du skal varme opp mat.

– Det er også greit å være oppmerksom på at noe emballasje er beregnet på fettholdig mat, mens annen emballasje ikke er det, fortsetter Holmbakken.

Se også: Det er åtte gram viltkjøtt i Toros gryte

Se etter dette merket

– Emballasje som er ment til matvarer er ofte merket med glass- og gaffelsymbol, eller det står opplyst på innpakningen hva den kan brukes til, sier Holmbakken til TV 2 hjelper deg.

Glass- og gaffelsymbolet er ofte å finne på skåler og bokser, og indikerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter