Lillebjørn Nilsen (th) spiller og synger
Lillebjørn Nilsen (th) spiller og synger "Barn av Regnbuen" sammen med anslagsvis 40000 fremmøtte på Youngstorget i Oslo torsdag. (Foto: Eeg, Jon/NTB scanpix)
youngstorget (Foto: TV 2)
youngstorget (Foto: TV 2)

40.000 møtte opp på Youngstorget

Et folkehav trosset regnværet for å synge «Barn av regnbuen» på Youngstorget. Politiet melder om 40.000 oppmøtte.

Ca 40.000 hadde møtt fram for å delta i avsyngingen av
Ca 40.000 hadde møtt fram for å delta i avsyngingen av
Det strømmet til med folk på Youngstorget torsdag, der Lillebjørn Nilsen ledet allsangen av «Barn av regnbuen».

SISTE: Politiet melder at rundt 25.000 mennesker gikk i rosetoget mot Oslo Tinghus.

En av de oppmøtte ved tinghuset forteller til TV 2 at det skulle vært veldig dårlig vær for at han ikke skulle møtt opp på arrangementet.

– Vi sier nei til det han står for. Dette er det norske folks måte å vise at dette kan vi ikke godta, sier han.

Politiet meldte tidligere på Twitter at 40.000 mennesker har møtt opp for å synge. Også i andre byer skal det være lignende arrangementer.

Statsminister Jens Stoltenberg twitret også.

– Takk til verdens vakreste rosekor, skrev statsministeren. Sammen med teksten lå det et bilde av Stoltenberg som fulgte toget på TV.

– Tusen takk for at akkurat du kom!, sa Lill Hjønnevåg til de oppmøtte.

– Takk for at jeg fikk oppleve dette

– Tusen takk for at jeg fikk komme her idag, og tusen takk for at jeg får oppleve dette, sa leder for støttegruppen etter 22. juli, Trond Blattmann.

– For ni måneder siden, i vårt lille land, som ikke er større enn at noen kjenner noen, eller kjenner noen som kjenner noen, så ble det tent et viktig engasjement, sier Blattmann fra podiet.

Se Trond Blattmanns apell i videuvinduet under (artikkelen fortsetter).
611372

Bevis på kjærligheten

Også AUF-leder Eskil Pedersen talte på Youngstorget.

– Kjære alle sammen, i dag er dere beviset på at kjærligheten som vokste fram etter 22. juli aldri kan forsvinne, sier Pedersen.

– Sangen betyr mye for oss. Vi sang den i rosetoget, bare få dager etter angrepet, og vi sang den på Utøya den første gangen vi var samlet der etter hendelsene.

Se Eskil Pedersens apell i videovinduet under (artikkelen fortsetter).
611373

– Vi er samlet her i dag, ikke på grunn av han, men på grunn av hverandre, sier Pedersen.

– Rett etter 22. juli sa vi til hverandre at vi ikke skulle hevne. Jeg tror at jeg nå har ombestemt meg. For hvis hevn er å vise omsorg for hverandre, så er jeg for hevn. Hvis hevn er å bygge et mer tolerant samfunn, så er jeg for hevn. Og hvis hevn er å komme sammen og synge våre fineste sanger, så er jeg for hevn, sier Pedersen.

Deretter sang Lillebjørn Nilsen Barn av regnbuen på både norsk og engelsk, sammen med alle de oppmøtte. Nå går toget mot Tinghuset.

– Hjernevasker barn

Arrangementet kom i stand etter at Anders Behring Breivik stilte seg svært kritisk til Lillebjørn Nilsen og hans populære visesang.

– Han er et veldig godt eksempel på en marxist som filtrerer kultursektoren. Han lager pedagogiske sanger som brukes blant annet som hjernevask for norske elever, og han har selv sagt at heller enn å være, heller å lage Norges lover, så vil jeg lage Norges sanger, uttalte Behring Breivik i retten.

Tusenvis av mennesker sang Barn av regnbuen sammen med Lillebjørn Nilsen på Youngstorget torsdag. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Tusenvis av mennesker sang Barn av regnbuen sammen med Lillebjørn Nilsen på Youngstorget torsdag. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Ved å samle mennesker på Youngstorvet vil Hjønnevåg ta sangen tilbake.

– Den skal ikke tråkkes på. Enkelte omtaler den nærmest som en kulturskatt og dette er vårt forsøk på å ta sangen tilbake, uttalte Hjønnevåg til TV 2 tidligere denne uken da arrangementet ble kjent.

Det er i tillegg opprettet lignende arrangementet i byer over hele landet.

– Jeg synes det er en veldig fin måte å reagere på, i stedet for å stå ute og rope på hevn, sier Eva Løken til TV 2.

Eva Løken har møtt opp på Youngstorget for å synge. (Foto: TV 2)
Eva Løken har møtt opp på Youngstorget for å synge. (Foto: TV 2)

Hun synes det er viktig å vise sin støtte på markeringen, og skal synge med på sangen.

Se rettssaken direkte i vårt livesenter

Kulturministre fra fem nordiske nasjoner deltok også i markeringen.

I tillegg til Anniken Huitfeldt (Ap), deltar Uffe Elbæk (Danmark), Lena Adelsohn Liljeroth (Sverige), Katrin Jakobsdottir (Island) og Bjørn Kalsø (Færøyene) under markeringen.

Det er ikke alle som mener denne aksjonen er en god idé. Pyskiater Thor Kvakkestad mener det er betenkelig at det er planlagt en allsang mot Anders Behring Breiviks uttalelser, med tanke på at det ikke er konkludert med om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

Se intervju med initiativtagerne Christine Bar og Lill Hjønnevåg:

610529