straffebom (Foto: Scanpix   montasje)
straffebom (Foto: Scanpix montasje)

Baggio, Platini, Maradona og Ronaldo: – Derfor bommer superstjernene

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er i godt selskap. Sjekk vår liste over berømte straffebom her!

Se torsdagens Sportslunsj - hvor straffemissene og Mesterligafinalen diskuteres - i videovinduet øverst!

Lionel Messi bommet på straffe i andreomgangen i semifinalen mot Chelsea i Mesterligaen.

LES OGSÅ: Real-stjernene sviktet – Mesterliga-finale uten de spanske gigantene

Dagen derpå fulgte Cristiano Ronaldo opp med bom fra 11-metersmerket i straffesparkkonkurransen mot Bayern München.

Dermed gikk Chelsea og Bayern München til finalen i Europas gjeveste klubbturnering.

– Det folk har en tendens til å glemme at stjerner som Baggio, Maradona og Ronaldo scoret mange avgjørende mål i løpet av sesongen. Men det er jo de avgjørende straffene folk husker

I godt selskap
Men Messi og Ronaldo er langt fra de første superstjernene som bommer på avgjørende straffespark i store turneringer.

TV 2 Sporten har sjekket tidligere «berømte» straffebommer og vår oversikt viser at fotballegender som Michel Platini, Roberto Baggio, Socrates og Diego Maradona har gjort akkurat det samme.

Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener det er mer tilfeldig enn en regel at de største stjernene bommer på avgjørende straffespark.

– Det folk har en tendens til å glemme at stjerner som Baggio, Maradona og Ronaldo scoret mange avgjørende mål i løpet av sesongen. Men det er jo de avgjørende straffene folk husker, og ikke om en stjerne bommer i en seriekamp, poengterer Rekdal overfor TV 2 Sporten.

– Det er missene folk husker
– Disse spillerne tar viktige straffespark hele tiden og det vel heller mer naturlig at de brenner av og til, fortsetter mannen bak det berømte straffesparket som sørget for at Norge sensasjonelt slo Brasil 2-1 i VM i 1998.

– Merker ikke stjernene presset før avgjørende straffespark?

– Jeg aner ikke hva som foregår i hodet på den enkelte. Det handler om forberedelser, og kontrollere om gleden av å score er større enn fortvilelsen av å bomme, svarer Rekdal.

– Ble du overrasket over at Ronaldo bommet mot Bayern München?

– Nei, egentlig ikke. Slike ting skjer. Det er viktig å huske på at det ikke er dårligere keepere som står i mål på i en semifinale i Mesterligaen. Det er ikke bare for publikum å forvente scoring, selv om det er Ronaldo som tar straffen, understreker Rekdal.

LES OGSÅ: Chelsea knakk «Barcelona-koden»: – Helt uvirkelig

DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Kjetil Rekdal setter inn 2-1 bak Taffarel og sørger for Drillos største skalp. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Kjetil Rekdal setter inn 2-1 bak Taffarel og sørger for Drillos største skalp. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

– Det har med at de er har et kjent ansikt og at publikum og lagkameratene stoler mer på dem enn mer ukjente spillere. Dermed blir det mye mer stressende for de største stjernene å ha kontroll i slike situasjoner

Rekdal legger samtidig ikke skjul på at det er litt av sjarmen med fotballen at også de største stjernene svikter fra krittmerket.

– Sånn er det jo med fotballen og det er litt av sjarmen. De største stjernene blir syndebukker og de mindre kjente blir helter. Slik er det. Dette har svingt frem og tilbake i hele fotballhistorien, sier Rekdal.

– Ikke en myte
Professor Geir Jordet ved Norges Idrettshøgskole (NIH) har i en årrekke forsket på straffespark og levert publikasjoner som «Why do English players fail in soccer penalty shootouts» og «When Superstars Flop».

Han trodde i utgangspunktet det var en myte at de største stjernene ofte bommer på avgjørerende straffespark.

– Den måten jeg sjekket dette opp på var å se sammenhengen med spillere som har fått en utmerkelse som verdens beste eller VMs beste, og hvordan de gjorde det på straffespark etter den. Den vitenskapelige undersøkelsen viste at disse spillerne som hadde fått en slik utmerkelse kun scoret på 63-64 prosent av sine straffespark, mens en «vanlig» spiller scoret på 74-75 prosent, forteller Jordet til TV 2 Sporten.

– Og videre i undersøkelsen viste det seg at spillere som senere ble kåret til verdens beste, scoret på 90 prosent av sine straffespark før de fikk en utmerkelse som den beste spilleren i verden, fortsetter

– Naturlig
Han mener det er naturlig at de største stjernene bommer i avgjørende situasjoner.

– Det har med at de er har et kjent ansikt og at publikum og lagkameratene stoler mer på dem enn mer ukjente spillere. Dermed blir det mye mer stressende for de største stjernene å ha kontroll i slike situasjoner, konstaterer fotballprofessoren.

VIDEO: Se berømte straffemiss i torsdagens Sportslunsj i videovinduet øverst!

Her er vår oversikt:
Her er noen «berømte» straffebom vi husker:

1. Roberto Baggio, Italia–Brasil, 1994:
Italias storstjerne skjøt himmelhøyt over i VM-finalen mot Brasil i Los Angeles. Brasil vant straffesparkkonkurransen 3-2 og ble verdensmestre.

2. Stuart Pearce, Chris Waddle, Gareth Southgate, Paul Ince og David Batty, David Beckham og Darius Vassell, 1990, 1996, 1998 og 2004:
Engelske spillere er nærmest blitt berømte for å bomme fra krittmerket i straffesparkkonkurranser under VM. Stuart Pearce og Chris Waddle bommet i semifinalen mot Vest-Tyskland i 1990. Seks år senere ble Southgate syndebukken mot Tyskland i semifinalen i EM på hjemmebane.

Mot Argentina i VM i Frankrike i 1998 misbrukte Ince og Batty sjansen fra 11-metersmerket – noe engelske medier ikke akkurat ble overrasket over siden de kjente godt til historien i Englands straffesparkkonkurranser tidligere. I 2004 bommet fotballikonet David Beckham og Darius Vassell i kvartfinalen i EM mot Portugal - og ble igjen uthengt i engelske aviser.

3. Dennis Bergkamp, Arsenal–Manchester United, Villa Park 1999:
Arsenals nederlandske legende kunne sende Arsenal til sin andre strake FA-cupfinale og hindre trippel-triumf for Manchester United. På overtid ble Arsenal tildelt straffespark, Bergkamp misbrukte muligheten og Ryan Giggs sendte Manchester United til finalen med scoring i ekstraomgangene.

4. Diego Maradona, Argentina–Jugoslavia, 1990:
Diego Maradona misset i straffesparkkonkurransen mot Jugoslavia i 1990. Skuddet ble effektivt stoppet av Tomislav Ivkovic. Men Argentina vant til slutt 3-2 etter konkurransen fra krittmerket.

5. Michel Platini, Frankrike–Brasil, 1986:
Storstjernen Platini skjøt over tverliggeren i straffesparkonkurransen i kvartfinalen – men kunne trøste seg med at Frankrike vant 4-3.

6. Socrates, Brasil–Frankrike, 1986:
Socrates tok et svært arrogant straffespark i den samme konkurransen, som ble enkelt reddet av den franske keeperen Joel Bats.

7. Zico, Brasil–Frankrike, 1986:
Bats reddet også straffesparket fra Zico i andreomgangen i den samme kampen i VM i Mexico i 1986.

8. Franco Baresi, Italia–Brasil, 1994:
Superveteranen og rutinerte Franco Baresi taklet ikke presset og bommet på Italias første straffespark. Var sammen med Baggio helt sønderknust etter nederlaget i den avgjørende straffesparkkonkurransen som gjorde Brasil til VM-vinnere.

9. John Terry, Manchester United–Chelsea, 2008:
John Terry ble Chelseas syndebukk da han skled og bommet på den avgjørende straffen i Mesterliga-finalen mot Manchester United. Terry ble sittende gråtkvalt igjen på gresset mens Manchester United-spillerne jublet for Mesterliga-troféet i Moskva.

10. Cristiano Ronaldo, Manchester United–Chelsea, 2008:
En fortvilet Ronaldo bommet for Manchester United i den samme kampen, men kunne i motsetning til Terry juble etter kampslutt.

Se torsdagens Sportslunsj - hvor straffemissene og Mesterligafinalen diskuteres - i videovinduet øverst!

Husker du noen historiske og avgjørende straffebom? Ta debatten i kommentarfeltet under!