REGNBUE PÅ YOUNGSTORGET: Etter terroraksjonen 22. juli var det roser på Youngstorget. I dag vil torget fylles av mennesker som synger «Barn av regnbuen». (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
REGNBUE PÅ YOUNGSTORGET: Etter terroraksjonen 22. juli var det roser på Youngstorget. I dag vil torget fylles av mennesker som synger «Barn av regnbuen». (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

Hele Norden synger «Barn av regnbuen»

Kulturministre fra fem nordiske nasjoner vil delta under allsangen på Youngstorget i Oslo torsdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til Anniken Huitfeldt (Ap), vil Uffe Elbæk (Danmark), Lena Adelsohn Liljeroth (Sverige), Katrin Jakobsdottir (Island) og Bjørn Kalsø (Færøyene) delta under markeringen.

Muligens blir også Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki med. Politikerne er i Norge i forbindelse med et kulturministermøte.

Og mannen som leder allsangen er selvsagt visesanger Lillebjørn Nilsen.

Du kan se allsangen direkte i vårt livesenter klokka 12.

Psykiater kritisk

Det er ikke alle som mener denne aksjonen er en god idé. Pyskiater Thor Kvakkestad mener det er betenkelig at det er planlagt en allsang mot Anders Behring Breiviks uttalelser, med tanke på at det ikke er konkludert med om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

Se intervjuet med Kvakkestad her:

– Viser et behov for å komme sammen igjen

De to kvinnene som står bak arrangementet har selv vært i kontakt med managementet til Lillebjørn.

– Han har hele tiden stått øverst på ønskelisten vår, og vi er svært glade for at han vil synge sammen med oss, sier Lill Hjønnevåg som sammen med Christine Bar tok tidligere denne uken initiativ til arrangementet.

Nesten 4500 mennesker er påmeldte, og flere er ventet.

– Det viser at folk har et behov for å komme sammen igjen, å kjenne litt på samholdet og varmen som var i dagene etter 22. juli i fjor. Mange fokuserer på at vi synger mot Brevik, men vi vil synge til alle som er berørt. Vil vil gjøre det til en god opplevelse, sier Hjønnevåg.

I tillegg til en felles fremføringen av «Barn av regnbuen» skal leder i støttegruppen etter 22. juli, Trond Blattmann holde en appell.

Se intervju med Christine Bar og Lill Hjønnevåg:

Mente sangen hjernevasker barn

Arrangementet kom i stand etter at Anders Behring Breivik stilte seg svært kritisk til Lillebjørn Nilsen og hans populære visesang.

– Han er et veldig godt eksempel på en marxist som filtrerer kultursektoren. Han lager pedagogiske sanger som brukes blant annet som hjernevask for norske elever, og han har selv sagt at heller enn å være, heller å lage Norges lover, så vil jeg lage Norges sanger, uttalte Behring Breivik i retten.

Ved å samle mennesker på Youngstorvet vil Hjønnevåg ta sangen tilbake.

– Den skal ikke tråkkes på. Enkelte omtaler den nærmest som en kulturskatt og dette er vårt forsøk på å ta sangen tilbake, uttalte Hjønnevåg til TV 2 tidligere denne uken da arrangementet ble kjent.

Det er i tillegg opprettet lignende arrangementet i byer over hele landet.

(©TV 2/NTB)