PÅ OPERASJONSBORDET: Til tross for at han var blind og hadde omfattende skader flere steder på kroppen, tok Harald Føsker hele situasjonen med ro, forteller kirurgen som opererte ham.  (Foto: Blekken / Olsen / TV 2)
PÅ OPERASJONSBORDET: Til tross for at han var blind og hadde omfattende skader flere steder på kroppen, tok Harald Føsker hele situasjonen med ro, forteller kirurgen som opererte ham. (Foto: Blekken / Olsen / TV 2)

Haralds ansikt løsnet da bomben smalt

22. juli ble han kalt «terroroffer nummer 9». Nå har Harald Føsker møtt mannen som opererte ansiktet hans. – Det er et kunstverk, sier Harald.

Harald Føsker arbeider i Justisdepartementet. I en mannsalder har han jobbet for at innsatte skal få bedre soningsforhold i fengslene.

– Jeg har jobbet med det i 30 år, forteller Harald og legger til at han gleder seg til å fortsette og arbeide for mer humanitære forhold i fengslene. Både i Norge og i utlandet.

Følg 22. juli-rettssaken direkte i TV 2s livesenter

Kontoret hans var i femte etasje i Høyblokka. 22. juli i fjor hadde han ferie, men skulle en rask tur innom jobben for å printe ut noen flybilletter.

Mens Harald var inne på kontoret i femte etasje gikk bomben av.

– Jeg husker at jeg ble slått i ansiktet med en voldsom kraft. Og alle sirenene og alarmene, mange som ropte og skrek, men jeg så ingenting. Da var jeg blind. Jeg husker at jeg spyttet ut tenner. Jeg måtte bare bli kvitt fremmedlegemer i munnen. Da tenkte jeg overlev, overlev. Ikke noe annet, forteller han til TV 2.

Omfattende alvorlige skader

Dagen etter, på kvelden 23. juli, holdt traumeteamet ved Oslo universitetssykehus på å gjøre seg ferdige med «terroroffer nummer 9». TV 2 var sammen med deler av teamet inne på operasjonsstue 33.

Pasienten som da lå på operasjonsbordet var Harald Føsker. Han hadde mistet synet og hadde store ansiktsskader. Kjeven var brukket og han hadde brannskader på overkroppen. I tillegg hadde han både hjerne- og lungeblødninger.

Kjeve- og ansiktskirurgen var Per Skjelbred. Etter at han var ferdig med å rekonstruere Harald Føskers ansikt, ble han intervjuet av TV 2.

– Vi som arbeider med ansiktsskadene har operert seks skuddskader fra Utøya og to ansiktsskader fra regjeringskvartalet, fortalte han til TV 2 23. juli.

LES OGSÅ: Rolig fredag i kiosken – så knuste bomben alt

GLEDELIG GJENSYN: Nesten ni måneder etter at han kom hardt skadet inn på Oslo universitetssykehus fikk Harald Føsker møtt mannen som opererte ansiktet hans. (Foto: Blekken / Olsen / TV 2)

Huden festet med titanplater

Nesten ni måneder har gått, og Føsker skal møte kirurgen som opererte ansiktet hans. I ni måneder har han ønsket å takke legen – som han aldri har sett. Etter terrorangrepet har han fått betydelig redusert syn på begge øynene. Da han ble operert var han helt blind.

– God dag, du har ikke sett meg før du. Sist vi traff hverandre var du blind, sier Per Skjelbred når han hilser Føsker.

Harald Føskers kontor lå i femte etasje i Høyblokka. 22. juli var han bare innom en kjapp tur for å hente noen dokumenter. (Foto: Scanpix)

– Føsker kom inn som pasient nummer ni. Vi visste jo ikke navnet på noen, så de ble operert etter hverandre, forteller han.

Trykkbølgen førte til at Haralds ansikt løsnet. Det ble festet med titanplater av kirurgen. I dag kan han kjenne platene under huden.

– Det er et fantastisk stykke arbeid. Det er et kunstverk faktisk, sier Føsker.

LES OGSÅ: – Først da så jeg ned, og ser hvor hardt skadet jeg er

Skal vitne i retten

Da Føsker kom inn på operasjonsbordet var det én spesiell ting kirurgene la merke. Han tok det hele med knusende ro, til tross for de alvorlige skadene.

– Du var blind på begge øyene og hadde stor skade i ansiktet, og likevel var du helt rolig. Og det slo oss alle sammen, forteller den erfarne kirurgen.

– Noe av det jeg tenkte da jeg våknet opp igjen, var at jeg skal ta herredømme over eget liv og det har jeg holdt fast på, sier Harald.

Torsdag skal Harald Føsker stå ansikt til ansikt med gjerningsmannen i Oslo tingrett.

Følg 22. juli-rettssaken direkte i TV 2s livesenter