HVOR VAR PRESSEN? Trine Skei Grande (V) mener statsminister Jens  Stoltenberg burde finne et annet tidspunkt enn onsdag formiddag når han  inviterer til pressekonferanse. (Foto: Scanpix/ Stortinget montasje)
HVOR VAR PRESSEN? Trine Skei Grande (V) mener statsminister Jens Stoltenberg burde finne et annet tidspunkt enn onsdag formiddag når han inviterer til pressekonferanse. (Foto: Scanpix/ Stortinget montasje)

Stortinget provosert over at regjeringen tømmer presselosjen

For andre gang på to uker holder statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen pressekonferanse samtidig med spørretimen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag la regjeringen frem klimameldingen. Pressekonferansen startet en halv time før Stortingets ukentlige spørretime. Det provoserer opposisjonspartiene.

Venstre-leder Trine Skei Grande bemerket regjeringens timeplan fra talerstolen på Stortinget.

– Jeg har et spørsmål til en av statsrådene som er her og ikke de som holder pressekonferanse samtidig som spørretimen og tømmer presselosjen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande før sitt spørsmål til statsråd Rigmor Aasrud.

– Regjeringen viser at de ikke synes Stortinget er viktig. Men jeg er ikke overrasket, dette føyer seg inn i rekken av liknende episoder, sier Skei Grande til tv2.no.

LES OGSÅ: Skei Grande vil tvinge Stoltenberg til å møte i Stortinget

Arroganse

Også onsdag 11. april, for bare to uker siden holdt statsminister Jens Stoltenberg pressekonferanse samtidig med spørretimen. Da la han og fornyingsminsiter Rigmor Aasrud frem regjeringens digitaliseringsprogram.

Høyres Svein Flåtten er provosert.

– Jeg registrerer at for andre gang på tre uker demonstrerer regjeringen sin arroganse overfor Stortinget ved å arrangere en pressekonferanse om en stor sak samtidig som vi avvikler spontanspørretimen. Jeg ber om at presidenten tar dette opp med regjeringen, sa Flåtten.

LES OGSÅ: SV-statsråd skulket møte i Stortinget

Han mener regjeringen saboterte dagens spørretime.

– Det var ikke en eneste journalist i presselosjen, som pleier å være full under spørretimen. Det skyldes at regjeringen har pressekonferanse samtidig. Spontanspørretimen er for aktuelle saker og den fungerer dårlig uten pressen til stede, sier Flåtten til tv2.no.

Han håper stortingspresidenten følger opp saken.

PROVOSERT: Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) (Foto: Scanpix)

– Dette var jo ikke en formell henvendelse fra meg til presidenten. Men jeg har tiltro til at han gjør det han kan for å bli kvitt unotene fra regjeringen, sier Flåtten.

LES OGSÅ: Solheim får anmerkning og melding «hjem» fra Stortinget

–Forakt

Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener regjeringen viser forakt for Stortinget. Han tror regjeringen har valgt tidspunktet helt bevisst.

– Det har vært spørretime på Stortinget hver onsdag klokken 10 i ørten år.Det er det tidspunktet i løpet av uken politiske journalister synes det er interessant å følge med på debatten i stortingssalen. Det er helt greit at regjeringen har pressekonferanse, men den kunne startet senere på dagen. Når de har pressekonferanse samtidig med spørretimen, tar de oppmerksomheten vekk fra den politiske debatten, sier Solvik-Olsen til tv2.no.

Han peker også på at statsminister Jens Stoltenberg har sluttet å stille opp til intervjuer sammen med opposisjonen etter spørretimen.

– Han holder heller en velregissert pressekonferanse på et lukket rom, uten mulighet for umiddelbare reaksjoner fra opposisjonen. Jeg synes Jens Stoltenberg praktiserer løftet om mer åpenhet og mer demokrati på en rar måte, sier Solvik-Olsen.

Han får støtte fra Venstre-lederen.

– Er dette mer åpenhet og demokrati? Jeg lurer på hva statsminstieren egentlig mente med det, jeg, sier Trine Skei Grande.

Fremskrittspartiet varsler at de vil følge saken opp i presidentskapet.

LES OGSÅ: Hareide mener Stoltenberg flykter fra politisk debatt

– Flertallsarroganse

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen skjønner at opposisjonen blir provosert.

SKJØNNER AT DE BLIR PROVOSERT: Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen. (Foto: TV 2)

– Det kan lett forstås som at regjeringen ikke tar Stortinget på alvor og at de nedprioriterer det som skjer der. Det later til at regjeringens flertallsarroganse vokser, sier Kristiansen til tv2.no. Han mener det burde være enkelt for regjeringen å finne et annet tidspunkt.

– At regjeringen driver med aktiv motprogrammering virker rart, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Over halve regjeringen droppet middag med kongen

– Ikke med vilje

Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved statsministerens kontor avviser at regjeringen med vilje legger pressekonferanser parallelt med spørretimen.

– Det er ikke sånn at vi styrer mot onsdager når vi planlegger pressekonferanser. Men jeg må komme med et hjertesukk. Opposisjonen har kritisert regjeringen fordi klimameldingen har blitt forsinket. Derfor ville vi legge den frem så snart som mulig, i respekt for dem, sier Amundsen til tv2.no.

– Hadde det ikke vært mulig å legge pressekonferansen senere på dagen?

– Det hadde nok vært mulig. Men når vi får tenkt oss om, ser vi nok at dette blir bra samlet. Spørretimen gikk sin gang, pressekonferansen gikk sin gang. Og opposisjonen fikk kommentert meldingen. Jeg ser ikke at dette er et avgjørende problem verken for opposisjonen eller samfunnsdebatten, sier Amundsen.

– Kommer det til å skje igjen?

– Det skjer sjelden og jeg tror ikke det kommer til å skje så ofte i fremtiden heller.

SE VIDEO FRA STORTINGET: Venstre og Høyre reagerer på regjeringens timing: