I 2006 traff den kontroversielle filmen «Borat» kinoleretter verden over og satte Kasakhstan på verdenskartet for alvor.

De fleste nordmenn hadde til da kun hørt om skiløperen Valdimir Smirnov, eller kanskje sjakkspilleren Darmen Sadvaskov fra den sentralasiatiske republikken.

Men ingen av de har vært i nærheten av å få den oppmerksomheten Sasha Baron Cohens film om den kasakhstanske reporteren Borat fikk.

Bannlyst i Kasakhstan

Filmen spilte inn over 260 millioner dollar, vant en Oscar og ble anklaget for å fremme homofobi, kvinneundertrykkelse og jødehat.

Den Kasakhstan regjeringen var heller ikke spesielt fornøyd med filmen og truet med å saksøke Cohen før filmens premiere, skrev ABC News i 2005.

De mente filmen gjorde narr av Kasakhstan og ga et uriktig bilde av landet, og valgte å bannlyse den da den kom ut.

Takkes av utenriksministeren

Men til tross for det karikerte bildet filmen gir av landet har «Borat» altså hjulpet den kashakstanske turistindustrien betydelig.

Og denne uken har endelig Kasakhstans utenriksminister, Yerzhan Kazykhanov, tatt bladet fra munnen og innrømmet at filmen kanskje ikke var så ille allikevel.

"Etter filmen har antall visum til Kasakhstan blitt tidoblet. Dette er en stor seier og jeg takker «Borat» for at han tiltrekker turister til landet", sier Kazykhanov ifølge The Telegraph.

Filmen skaper riktignok fortsatt kontroversialitet.

Forrige måned ble Borats versjon av landets nasjonalsang nemlig spilt under en premieutdeling i Kuwait, skriver The Guardian.

Hvordan det gikk kan du se under.

Borat-sang spilte for Kasakhstansk skytter

Følg Nårje på Facebook. Klikk her!

Få også med deg Nårje på Twitter. Klikk her!

Vil du ha den beste humoren fra nettet? Klikk her og få daglige smil!

Husk å melde deg på Torsdag kveld fra Nydalen på Facebook. Klikk her