bjørn kasper ilaug (Foto: Privat/TV 2)
bjørn kasper ilaug (Foto: Privat/TV 2)

– Jeg hadde ikke mer plass i båten, men lovet å komme tilbake

Bjørn Kasper Ilaug risikerte sitt eget liv for å redde ungdommer fra Utøya 22. juli.

Hyttenabo Bjørn Kasper Ilaug fraktet og reddet mange ungdommer fra Utøya med en 18 fots fritidsbåt.

Underveis filmet han fra båten sin mens dramaet pågikk.

– Det er visstnok en skallet politimann som skyter rundt seg, kan man høre Ilaug si på videoopptaket.

For bare et par hundre meter foran ham var helvetet løs.

Båten var full

Ilaug var en av båtførerne som risikerte sitt eget liv ved å gå i land på Utøya og plukke opp livredde ungdommer. Midt under den livsfarlige redningsaksjonen, måtte han ta et ekstremt vanskelig valg. Det var ikke nok plass i båten.

– Da båten var full måtte jeg si til vedkommende som sto på land at de måtte gå tilbake og vente på meg. De måtte gå under en stein og søke skydd. Jeg lovet å komme tilbake å hente dem, sier Ilaug til TV 2 Nyhetene.

Les også: Ba om unnskyldning til pårørende

Han fikk fraktet den ene gruppen til Utvika camping, men skjønte at tiden var knapp og at han måtte handle raskt for å redde de andre. Før han nok en gang vendte kursen mot Utøya, slo tanken ham:

– Er jeg klar for å dø nå? Det var jeg jo ikke. Men jeg hadde lovet å hente disse ungene. Så jeg kjørte tilbake. De var i sjokk, men det var en jente som så på meg og spurte om jeg var politi. Da hun skjønte at jeg var privatperson, ble hun veldig lettet.

Begynte å gråte

Bjørn Kasper Ilaug er fremdeles preget av det han opplevde 22. juli. De siste dagene har han fulgt rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett og de tunge følelsene kom tilbake da han fikk høre den kalde og følelsesløse forklaringen til den terrortiltalte.

– Da begynte jeg å gråte. Jeg tenkte på alle de flotte, unge menneskene som mistet livene sine der ute.