Syrere har samlet seg for å protestere mot president Bashar Al Assad in Kafranbel, ved Idlib nord i landet. (Foto: HANDOUT/Reuters)
Syrere har samlet seg for å protestere mot president Bashar Al Assad in Kafranbel, ved Idlib nord i landet. (Foto: HANDOUT/Reuters)

FN-observatører sendes til Syria uten våpenhvile

Neste uke starter trolig FN utplasseringen av en større observatørstyrke i Syria, selv om verken regjeringsstyrkene eller opprøre lar våpnene ligge.

Mandag konstaterte FN-toppen Lynn Pascoe overfor Sikkerhetsrådet at den væpnede konflikten ikke er over.

Like fullt sa en talsperson for generalsekretær Ban Ki-moon til AFP at utplasseringen av observatørstyrken på 300 personer kan starte i Syria neste uke, i tråd med vedtaket FNs sikkerhetsråd gjorde i helgen. Styrken har et mandat på 90 dager.

– Forholdene er risikable, men vi tror observatørenes tilstedeværelse vil endre den politiske dynamikken på bakken, sa Ahmad Fawzi, talsmann for spesialutsendingen Kofi Annan.

Annan skal tirsdag informere FNs sikkerhetsråd om sitt fredsforsøk. Da kan det også komme en beslutning om hvem som skal lede observatørstyrken. Norske Robert Mood er blant kandidatene.

LES OGSÅ: Norske Tove møtte syriske barn

– Troverdig fredsplan

Mandag uttalte en rekke utenriksministre at det syriske regimet må stanse volden og følge opp Annans sekspunkts fredsplan. Dette var også budskapet fra Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari da han mandag besøkte Oslo for å åpne Iraks nye ambassade.

– Annans fredsplan er troverdig og god. Syria må rette seg etter kravene i planen. Dette er den siste sjansen de har for å løse konflikten, sa Zebari på en pressekonferanse sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

De to er enige om at Syria «har krysset en rød linje» når det gjelder behandlingen av sivilbefolkningen.

Samtidig understreker Støre hvor farlig konflikten i Syria er for resten av regionen, som Irak også er en del av.

Tyrkia og Irak

Irak har for tiden formannskapet i Den arabiske liga, som allerede for flere måneder siden foreslo en fredsplan for Syria. Men de arabiske landene er splittet, noe som har gjort arbeidet vanskelig.

Irak har vært blant dem som har tatt klart avstand fra å gi opprørerne våpen, og regjeringen i Bagdad har også advart mot en utenlandsk intervensjon. Land som Saudi-Arabia og Qatar har ført en langt mer aktiv linje til støtte for opprørerne.

I tillegg har konflikten ført til at Irak har kommet på kant med Tyrkia, som har forsøkt å markere seg som en regional pådriver for å få løst konflikten. Tyrkerne har blant annet foreslått buffersoner på grensen til Syria og har vært vertskap for konferansen «Syrias venner», der USA har deltatt, men ikke Russland og Kina.

På spørsmål fra NTB om hvordan Zebari vil beskrive Tyrkias engasjement i Syria-konflikten, svarer han med å ramse opp Annans fredsplan og avslutte med å si at den bør også Tyrkia slutte opp om.

Kamper ved Damaskus

I Syria ble mandag nok en dag preget av angrep og sammenstøt. Det ble meldt om kraftige eksplosjoner i utkanten av Damaskus.

Også i byen Hama sentralt i landet melder opposisjonen om kraftige granatangrep, som skal ha drept over 28 mennesker. Angrepene skjedde dagen etter at den lille gruppen med FN-observatører besøkte byen. En drøy uke etter at observatørene ankom Syria, har det festet seg et inntrykk av at situasjonen på bakken roer seg i byene de besøker, men at volden fortsetter så fort de har dratt videre.

Stor skepsis

Motstandere av regimet til president Bashar al-Assad tviler på at observatørene bidrar til noe positivt.

– Jeg forstår virkelig ikke hva observatøroppdraget egentlig dreier seg om. Hvis det er for å gi Assad mer tid, trenger vi dem ikke, sier Abu Yazan al-Homsi, en aktivist i opprørsbastionen Homs.

Observatørteamet består av i underkant ti offiserer, men i løpet av uka skal det utvides til 30, før en full observatørstyrke kan bli utplassert fra neste uke av.

Mandag vedtok EUs utenriksministre en ny runde med sanksjoner som vil stanse eksporten av luksusvarer til Syria. Tiltaket er ment å ramme presidentparet, som er kjent for sin luksuriøse livsstil.