adrian_montasje
adrian_montasje

Adrian Pracon ble spart fordi han «så høyreorientert ut»

– I ham så jeg litt av meg selv, sa Breivik om fylkessekretæren i AUF Telemark.

Under aktoratets utspørring av den terrortiltalte mandag, hevdet Anders Behring Breivik at han kan se hvordan enkelte personer ser marxistiske ut, mens andre ser mer høyreorienterte ut.

Breivik forklarte at utseendet kan gi assosiasjoner til hvilken side av det politiske spekteret man tilhører, og viste til at han selv har flere trekk som ofte forbindes med en politisk høyreorientering.

Adrian Pracon fra Telemark AUF ble ifølge Breivik spart fordi han ikke så ut som en marxist.

– I ham så jeg litt av meg selv. Jeg vet at jeg ser høyreorientert ut. Det kan ha vært derfor jeg sparte ham, forklarte Breivik i retten.

Les Adrian Pracons historie om hva som skjedde på Utøya her

Ble truffet av den siste kula

Like før pågripelsen av Breivik befant Adrian seg på en odde på sørspissen av øya sammen med mange andre.

Adrian var to ganger i nærheten av gjerningsmannen på Utøya. Første gang var da han kom tilbake på odden, etter å ha forsøkt å legge på svøm.

LES OGSÅ: Truffet av den siste kula: Her ser Adrian seg selv bli skutt

Breivik innrømmet at han ikke hadde noen minner av episoden Pracon har beskrevet i boka, da han ansikt til ansikt med Breivik og med vann til knærne ropte at massedrapsmannen ikke skulle skyte.

Da Breivik i retten mandag forsøkte å forklare seg om hendelsen, plasserte han Pracon på feil sted og til feil tid i hendelsesforløpet.

– Husker du dette, Breivik, eller bare resonnerer du nå, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Jeg har ingen direkte minner om dette. Det er derfor jeg ikke har sagt noe til politiet om det, svarte Breivik.

Breivik trodde han hadde nærkontakt med Pracon tre ganger i løpet av den snaut halvannen timen massedrapsmannen var på Utøya før han ble pågrepet.

Etter først å ha skånet ham, skjøt Breivik ham i skulderen ved den siste anledningen, da Pracon spilte død på stranden.

Pracon: – Veldig sterkt og spesielt

Adrian Pracon sier til TV 2 at han ble overrasket av Breiviks forklaring mandag.

– Det kom veldig uventet. Jeg var ikke forberedt på at Breivik skulle snakke om denne episoden. Men det er tydelig at Breivik har fått med seg at jeg har vært i media, sier Pracon.

Han synes ikke noe om at Breivik sammenlignet seg selv med ham.

– Det er vemmelig. Vi er absolutt ikke like, sier Adrian Pracon til TV 2.

Pracon sier til NTB at han kjenner igjen situasjonen Breivik beskrev da han forklarte seg mandag. Helt siden 22. juli har han lurt på hvorfor Breivik sparte ham.

– Jeg hadde da rettssaken startet forsonet meg med at jeg aldri ville få svar på dette spørsmålet. Derfor var veldig sterkt og spesielt å høre at han ønsket å gi en oppklaring. Det er for tidlig å bearbeide dette sånn umiddelbart. Jeg tar inn denne informasjonen nå, så får jeg bearbeide den senere. Håper i hvert fall livet mitt vil normalisere seg over tid og at jeg på sikt klarer å få et normalt søvnmønster igjen, sier Adrian Pracon til NTB.

Husket ikke alle

Under aktoratets utspørring virket den terrortiltalte overrasket da han fikk høre hvor mange som ble skadd nær Sydspissen på Utøya.

– Så mange? Var de i vannet eller på land? sa Breivik da aktor Inga Bejer Engh fortalte ham at det var seks personer som ble skutt, men ikke drept ved Sydspissen på Utøya.

Engh forklarte at disse befant seg i nærheten av vannkanten, og Breivik fortalte hvordan han brukte riflen til å skyte etter mange av dem som forsøkte å flykte i vannet.

– Noen prøvde å dukke under. Jeg har noen minner om det, sa den terrortiltalte 33-åringen.

Breivik har forklart at han skjøt så å si alle ofrene sine flere ganger, for å forsikre seg om at de faktisk var døde.

Følg mandagens livedekning her

(©TV 2/NTB)