Trude Ringheim er skeptisk til mødre som poster bilder av barna på internett og mener det er en fornærmelse mot barnas individualitet og integritet at mor blogger om alt de gjør  (Foto: anettemarie.no/God morgen Norge)
Trude Ringheim er skeptisk til mødre som poster bilder av barna på internett og mener det er en fornærmelse mot barnas individualitet og integritet at mor blogger om alt de gjør (Foto: anettemarie.no/God morgen Norge)

– Mammabloggere bruker barna for å fremstå perfekt

Foreldre legger ut detaljer og bilder av barna sine på nett.

Familiebilder som tidligere var forbeholdt nettopp familien, blir nå brettet ut på nettet så alle kan se.

Nysminkede mammaer med rene, pene og velkledte barn poserer for kameraet. Det irriterer kommentator i Dagbladet, Trude Ringheim.

– I dag har vi et stort behov for å fremstå vellykkede og flinke. Vi vil vise at vi mestrer alt vi gjør. Jeg mener vi bruker – og misbruker – barna for selv å fremstå som en perfekt, ung og kul mor. Barnet blir et tilbehør, på linje med designveska, sier Ringheim til God morgen Norge.

Ringheim mener det er en fornærmelse mot barnas individualitet og integritet at mor blogger om det de gjør og sier og legger ut bilder fra alle tenkelige situasjoner.

– Barn bør få en sjanse til å iscenesette seg selv når de blir gamle nok. De bør slippe å vokse opp på mors scene.

Les også: – Jeg er redd for at datteren min skal bli som meg

Anette-Marie Antonsen blogger om sin hverdag, noe som inkluderer en rekke bilder av- og historier om datteren Tina Odine (2).  (Foto: anettemarie.no/TV 2)
Anette-Marie Antonsen blogger om sin hverdag, noe som inkluderer en rekke bilder av- og historier om datteren Tina Odine (2). (Foto: anettemarie.no/TV 2)

Viser fram 2-åringen

Anette-Marie Antonsen (25) har blogget i seks år. Hun blogger om sitt liv, og da datteren kom til verden var det naturlig å innlemme henne i bloggen.

– Jeg tenker over hvilke bilder jeg legger ut og hvilke historier jeg deler. Deling av bilder skjer i så stor grad at det er vanskelig å skjerme seg helt, sier Antonsen.

anette-marie-blogg1 (Foto: anettemarie.no)
anette-marie-blogg1 (Foto: anettemarie.no)

Hun blogger om det å være alenemamma og student. Trening og kosthold er også en del av bloggen. Dette er temaer mange søker informasjon og tips om på nett.

– Jeg deler erfaringer med lesere, og får mange tilbakemeldinger fra folk som synes det er betryggende å lese om noen med disse erfaringene, sier Antonsen, som ikke er så skeptisk til å poste bilder av sin to år gamle datter.

– Jeg tenker på hennes fremtid. Jeg legger ikke ut bilder av datteren min i badekaret. Jeg deler de glade bildene og de fine historiene, sier Antonsen.

Hvor er virkeligheten?

Trude Ringheim tror det for mange blir bloggen som styrer hverdagen.

– Du baker ikke boller fordi du har lyst på boller, men fordi du skal legge ut bildene på Facebook.

– Jeg blir kvalm av vellykketfasaden! Hvor blir det av det man ikke vil vise?

Les også: Vi lever perfekte liv på Facebook

Anette-Marie Antonsen bestemte seg på et tidspunkt å slutte og blogge. Hun skriver om avgjørelsen på bloggen sin:

Hele veien har jeg prøvd å poengtere at bloggen ikke er meg, men en del av meg. Jeg hadde ikke innsett at bloggen var en så stor del av meg. I løpet av en uke har jeg fått senket skuldrene, og skjønt at bloggen ga meg litt ekstra tyngde når jeg hadde mye annet og tenke på.

Så på en måte ble det godt, men på en annen måte ble det veldig stille. Hvor skulle jeg nå legge alle tankene mine om jeg ikke kunne skrive dem og dele dem?

Fra bloggen anettemarie.no

Les også: Dette hater vi å lese om på Facebook

anette-marie-blogg-2 (Foto: anettemarie.no)
anette-marie-blogg-2 (Foto: anettemarie.no)

Ikke bare lykke

– Jeg legger ikke lokk på at det finnes dårlige dager, forsikrer Anette-Marie Antonsen.

– Men da gjelder det meg, og ikke datteren min.

Legger du ut bilder av barna dine på bloggen din? Er det greit at foreldre eksponerer barna sine på internett?

Si din mening i diskusjonsfeltet under: