Wayne Rooney og Phil Jagielka (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Wayne Rooney og Phil Jagielka (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Pienaar, de Gea Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Pienaar, de Gea Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Nani
Nani
Rooney Aston Villa
Rooney Aston Villa
Nikica Jelavic (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)
Nikica Jelavic (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)
Phil Neville i duell med Paul Scholes og Wayne Rooney (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Phil Neville i duell med Paul Scholes og Wayne Rooney (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
everton2
everton2
Javier Hernández jubler etter sin scoring mot Everton. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
Javier Hernández jubler etter sin scoring mot Everton. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

Ferguson etter United-kollapsen: - Det blir det viktigste derbyoppgjøret i min tid

Wayne Rooney scoret to mål mot gamleklubben, men Everton kom tilbake og sikret 4-4 da United kollapset. Nå er alt duket for tidenes Manchester-derby neste helg.

Manchester United-Everton 4-4

Se sammendrag av kampen øverst!

En utrolig kamp på Old Trafford endte til slutt med poengdeling, og nå er det helt åpent igjen i toppen av Premier League-tabellen. Dersom Manchester City gjør jobben borte mot Wolves senere søndag, vil kun tre poeng skille lagene foran «seriefinalen» på Etihad Stadium neste helg. United-manager Sir Alex Ferguson vet nå hvor mye som står på spill neste helg.

- Det blir det viktigste derbyoppgjøret i min tid, sa United-manageren umiddelbart etter kampslutt på Old Trafford.

Manchester United visste nemlig at tre poeng var det eneste som var godt nok hjemme mot Everton søndag, men en utrolig kamp på Old Trafford endte med 4-4 og poengdeling. Gjestene var best i første omgang og tok ledelsen ved Nikica Jelavic, før Wayne Rooney utlignet like før pause.

Da Danny Welbeck og Nani sendte hjemmelaget både 2-1 og 3-1 foran etter hvilen trodde de fleste at hjemmelaget skulle ta en komfortabel seier, men Marouane Feillaini reduserte til 2-3 med en strålende avslutning.

Like etterpå scoret så United og Wayne Rooney igjen, og med 4-2 på resultattavlen og tjue minutter igjen på klokken så det igjen ut til å gå hjemmelagets vei. Men så, sju minutter før slutt scoret Jelavic på ny, og bare to minutter senere satte Steven Pienaar inn 4-4-målet.

Evertons utrolige comeback var et faktum, og de blå fra Merseyside gav med det en hjelpende hånd til den blå delen av Manchester i gullstriden i Premier League.

Hvem vil du ha på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Everton friskest fra start
Etter drøye to minutter kom kampens første avslutning, da Leon Osman gikk til værs og vant en duell i hjemmelagets boks. Headingen fra Evertons kantspiller gikk utenfor målet til David de Gea, som hadde full kontroll.

To minutter senere kom gjestene til nok en mulighet, og denne gangen var den av det større slaget. Kroatiske Nikica Jelavic ble flott spilt gjennom av Leon Osman, men avslutningen alene med de Gea var for svak og gikk rett på spanjolen.

Halvminuttet etter var Osman nok en gang involvert i en farlighet da han skjøt fra innenfor 16-meteren, men skuddet var for unøyaktig og gikk til side for United-målet.

Halvfarligheter fra hjemmelaget
Den første Manchester United-avslutningen kom etter drøye ti minutter, da Nani dro seg inn fra sin venstrekant og løsnet skudd. Portugiseren forsøkte å skru ballen ned det lengste hjørnet, men traff like utenfor. Bare minuttet senere forserte kantspilleren og skjøt på ny, men denne gangen traff han midt på Tim Howard i Everton-buret.

Da et kvarter var spilt markerte tidligere Everton-spiller Wayne Rooney seg for første gang, da han raget høyest i feltet etter et innlegg fra Patrice Evra. Uheldigvis for hjemmelaget var ikke headingen god nok og gikk ufarlig til side for Everton-målet.

Minuttet etter forsøkte Paul Scholes seg fra rundt 25 meter, men suseren fra rødtoppen gikk også til side for Everton-målet.

To minutter etterpå var det Rafael som var nære ved å komme seg gjennom Everton-forsvaret, men gjestenes forsvar fikk ved denne anledningen avverget før brasilianeren fikk løsnet skudd.

De neste ti minuttene forløp uten noen nevneverdige farligheter noen av veiene, før tidligere Manchester United-spiller Darron Gibson forsøkte seg fra distanse etter en drøy halvtime. Skuddet fra midtbanespilleren gikk like utenfor David de Geas venstre stolpe.

Jelavic sendte gjestene i front
Gibsons forsøk var bare et varsel om hva som skulle komme, for tre minutter senere tok gjestene ledelsen.

Et innlegg fra Tony Hibbert på høyresiden havnet hos Nikica Jelavic på bakerste stolpe og kroaten styrte ballen over David de Gea og inn i det lengste hjørnet med et nydelig hodestøt. Det var ikke ufortjent, ettersom Everton hadde vært vel så farlige som hjemmelaget den første halvtimen.

Nikica Jelavic (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Nikica Jelavic (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Dette var forøvrig den fjerde gangen siden begynnelsen av april 2010 at United slapp inn det første målet hjemme på Old Trafford. Alle de tre foregående, mot Chelsea, Manchester City og Blackburn, har blitt tapt.

Bare minuttet senere skapte hjemmelaget sin farligste mulighet til da i kampen, etter at et langskudd fra Paul Scholes skiftet retning flere ganger på sin vei gjennom feltet før den utrolig nok traff Tim Howard som til slutt fikk holdt ballen i fast grep.

Fem minutter senere ropte hjemmelaget på straffespark da Rafael gikk ned i boksen. Reprisene viste at Leon Osman hadde vært noe klønete i duell med brasilianeren, men dommer Mike Jones viste aldri tegn til å være i nærheten av å blåse straffespark.

Rooney utlignet med flott hodestøt
Etter 41 minuttet utlignet hjemmelaget, og det var tidligere Everton-spiss Wayne Rooney som gjorde det for hjemmelaget. Innlegget fra Nani på venstresiden var perfekt og inne foran mål steg United-spissen til værs og stanget inn 1-1 fra kloss hold.

Dette var Wayne Rooneys tredje scoring på totalt tolv kamper mot gamleklubben, men den første som har kommet på Old Trafford. Det var også Rooneys 25. ligamål for sesongen og i tillegg scoret han i sin sjette hjemmekamp på rad i Premier League.

Tre minutter på overtid i første omgang kunne hjemmelaget tatt ledelsen, men Danny Welbecks heading etter et frispark gikk like utenfor stolperoten. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-1.

Welbeck startet scoringsshowet i utrolig 2.omgang
Drøye ti minutter ut i omgangen tok de røde djevlene ledelsen. Nani forsøkte seg med et innlegg, men Darron Gibson fikk halvklarert. På den påfølgende andreballen vant Nani duellen og headet til Danny Welbeck. Spissens avlsutning fra drøye 16 meter var strålende og suste opp i Howards venstre hjørne.

Danny Welbeck og Tony Hibbert (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Danny Welbeck og Tony Hibbert (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Nani vippet inn 3-1 for hjemmelaget
Kun drøye tre minutter etter scoret United på ny, og denne gangen var det mannen som hadde målgivende til de to første scoringene som tegnet seg på målscorerlisten. Etter at Michael Carrick og Danny Welbeck først hadde kombinert fint var Nani plutselig alene med keeper etter en flott frispilling fra Welbeck.

Alene med Tim Howard hadde portugiseren full kontroll og vippet ballen elegant over amerikaneren til 3-1.

Like etterpå var Welbeck nok en gang farlig frempå, men avslutningen gikk denne gangen via en forsvarer og i nettveggen til Tim Howard.

Evertons første bytte kom etter 63 minutter, da James McFadden erstattet Leon Osman.

Fellaini reduserte med en suser
Bare fire minutter senere var det plutselig kamp igjen etter en strålende scoring fra gjestene. Tony Hibbert kom nok en gang rundt på høyresiden og la inn. Inne i feltet ventet Marouane Fellaini, og den belgiske landslagsspilleren fikk kjempetreff på hel volley. David de Gea kastet seg så lang han var, men var i realiteten sjanseløs på den strålende avslutningen.

Rooney la på til 4-2 etter nydelig spill
Bare to minutter senere gjenerobret United tomålsledelsen, og nok en gang var det Wayne Rooney som scoret. Kombinasjonsspillet med spissmakker Danny Welbeck var strålende, og da Welbeck til slutt fant Rooney umarkert på ti meter var engelskmannen iskald i avslutningsøyeblikket.

Spissen satte med det inn sitt 180. mål i Manchester United-karrieren og sitt 26. ligamål for sesongen. Det er kun ett mål bak Robin van Persie som er førstemann på toppscorerlisten i Premier League.

Jelavic reduserte og skapte ny spenning
Ni minutter før slutt var United nære på å øke til fem, da Patrice Evra snek seg inn på bakerste stolpe og headet fra kloss hold. Utrolig nok gikk avslutningen fra United-backen i innsiden av stolpen og ut igjen bak en forfjamset Tim Howard i Everton-målet.

Bare minuttet senere reduserte utrolig nok Everton på ny, og nok en gang var det Nikica Jelavic som var frempå for David Moyes' gutter. Kroaten viste nok en gang sin eminente avslutningsteknikk, da han plukket opp restene etter en duell mellom Marouane Fellaini og United-stopperne og banket ballen kontakt i hjørnet bak David de Gea.

Everton hadde fått blod på tann og satte inn Tim Cahill i stedet for Sylvain Distin. Det var et åpenbart offensivt bytte fra David Moyes, som jaktet utligning.

Pienaar utlignet (!) til 4-4
Kun to minutter senere utlignet utrolig nok Everton. Marouane Fellaini ble spilt gjennom på venstresiden og fant Steven Pienaar inne i feltet. Den Tottenham-utlånte midtbanespilleren skled fram og plasserte ballen hardt i mål bak en sjanseløs David de Gea.

Pienaar, de Gea Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Pienaar, de Gea Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Midtbanespilleren hadde utrolig nok utlignet, og løp mot fansen og viste en T-skjorte med teksten «God is great». Fem minutter gjenstod på Old Trafford og hjemmelaget var rystet.

De neste ti minuttene var nervepirrende, men uten de store sjansene, før nok en stor United-sjanse oppstod fem minutter på overtid. Et langskudd fra Rio Ferdinand var meget godt, men Tim Howard slo ballen over med en strålende redning. På det påfølgende hjørnesparket var det tilløp til panikk i gjestenes boks, men til slutt fikk Darron Gibson avverget.

Like etter blåste dommer Mike Jones i fløyten for siste gang og det utrolige 4-4-resultatet var et faktum.

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson valgte følgende spillere fra start:
David de Gea - Rafael, Jonny Evans, Rio Ferdinand, Patrice Evra - Antonio Valencia, Paul Scholes, Michael Carrick, Nani - Wayne Rooney, Danny Welbeck

Benken: Ben Amos, Phil Jones, Ryan Giggs, Chris Smalling, Ji-Sung Park, Javier Hernandez, Ashley Young

Everton og David Moyes gikk for denne elleveren:
Tim Howard - Tony Hibbert, Johnny Heitinga, Phil Jagielka, Sylvain Distin - Leon Osman, Darron Gibson, Phil Neville, Marouane Fellaini, Steven Pienaar - Nikica Jelavic

Benken: Ján Mucha, Denis Stracqualursi, James McFadden, Tim Cahill, Magaye Gueye, Ross Barkley, Victor Anichebe

Hvordan ender tittelracet i Premier League? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!