ENDA MER TENT: Brage Sollund sier han bare blir enda mer lysten på demokratiske verdier etter å ha sett 22. juli rettssaken. (Foto: Jørn Berger Nyvoll/TV 2)
ENDA MER TENT: Brage Sollund sier han bare blir enda mer lysten på demokratiske verdier etter å ha sett 22. juli rettssaken. (Foto: Jørn Berger Nyvoll/TV 2)

– Sterkt at han kan glemme ting som mange andre har tenkt på utallige ganger

Brage Sollund sier han blir enda mer lysten på å drive politikk etter å ha sett 22. juli-rettssaken.

Sollund (22) kjemper som yrkespolitiker for at Fontenehuset i Tromsø skal få fortsette med å hjelpe personer med psykiske helseproblemer.

Gjøre livet bedre

22-åringen er komitéleder i helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet i Tromsø.

– Det er godt å komme hit. Da ser vi hvorfor vi driver med politikk. Vi ser hvordan vi kan gjøre livet bedre for mennesker, sier Sollund til TV 2.

Han var selv på Utøya og mistet, som så mange andre, noen han kjente. Kontrasten på hva slags verden Sollund og tiltalte kjemper for er enorm.

– Jeg har lyst på en verden der vi er solidariske og stiller opp for hverandre. Da han forklarte seg tidligere i dag ble jeg litt mer antirasist og litt mer feminist. Jeg fikk litt mer troen på at den verden jeg har er en bra verden, sier han.

Følger rettssaken i Tromsø

Han følger rettssaken når det omfatter Utøya og folk han kjente godt.

– I dag husket han ingenting, men han husket veldig mye om våpen og teknikk. Jeg synes det er veldig sterkt at han kan glemme ting som jeg og mange andre har tenkt på utallige ganger i ettertid, sier han.

– Forstår han at det er mennesker han har drept?

– Jeg sitter med et inntrykk av at han faktisk forstår hva han har gjort. Som han selv sier var det barbarisk, og det er jeg enig i. Men at han tror dette kan legitimeres ut fra noe som helst – det klarer jeg ikke å fatte, sier Sollund.

Sollund sier rettssaken styrker han i troen på hva som er et velfungerende samfunn.

– Jeg får mer lyst til å drive med politikk og mer lyst til å endre samfunnet på en demokratisk måte når jeg ser alternativet med vold og terror, sier Brage Sollund.