Ornitolog Frode Falkenberg jobber for Norsk ornitologisk forening og ved Universitetet i Bergen. Han tar Lørdagsmagasinet med til naturreservatet på Herdla, Hordalands mest artsrike fuglekikkersted.

17. april registrerte han jernstrupe og gransanger for første gang i år.

– I dag har jeg sett to nye årsarter. Det er alltid kjekt. Det er et halvt år siden sist jeg så dem, sier Falkenberg til Lørdagsmagasinet.

Bladknopper

Da han begynte å registrere fugler som guttunge, måtte han vente to uker lenger på våren.

– Grågåsa kommer kanskje 14 dager tidligere nå. Klimaendringer er nok veldig viktig.

Klarer du å gjette hvilken fugleart Falkenberg imiterer i videoklippet under? Svaret får du nederst i artikkelen.

Beviset på at våren kommer to uker tidligere over hele Europa, finner vi i en bortgjemt hage i Fana i Bergen. Der registrerer skogforsker Oddvar Skre ved Universitetet i Bergen grønne vårtegn på trær som kom fra Berlin for 54 år siden. Tilsvarende trær finnes i 49 andre europeiske hager.

– Her i landet har vi to fenologiske hager, i Bergen og i Kvithamar. Her må du jo nesten ha kikkert for å se om det har kommet ut blad på trærne. Museørestadiet, det er det som er definisjonen på knoppsprett, forklarer Skre.

Forskningen hans er publisert internasjonalt.

Alternative tegn

Men det er mange vårtegn i naturen som aldri blir ført på vitenskapelige lister. Forklorist Toril Torlei sjekker når våren kommer på det som primstaven kaller bjerkedagen, 17. mars.

– Da tar jeg en spiss kniv, finner jeg en bjørk som har grenene langt nede og så borer jeg meg inn et hull som skal være ganske dypt. Hvis sevjen renner, da vet jeg at om sju uker spretter bjørken, rundt første mai. Hvis sevjen ikke renner, da kommer bjørken rundt 17. mai.

Hun råder oss til å ta kvister inn i varmen om vi vil ha bjørkeris til nasjonaldagen.

Det sikreste vårtegnet til skogforsker Skre, er når et kirsebærtre i den fenologiske hagen blomstrer. Han anslår at det vil skje rundt 25. april i år.

Våren er her

Men fuglekikkeren mener våren kom da rødstrupen begynte å lokke til seg make.

– Det er rødstrupe her hele vinteren, men det som jeg regner som vårtegn er når du får den sprudlende vårsangen. Det er mitt vårtegn. Litt melankolsk, dalende.

Plutselig får han øye på en linerle som hopper i fjæren.

– Se, der er linerla, kanskje det kjæreste av alle vårtegn, sier Falkenberg.

Og svaret på konkurransen er svarttrost.