SKADET I BARNDOMMEN: Bildet viser Anders Behring Breivik som fireåring, den tiden da familien hans var til observasjon på statens senter for barne- og undgomspsykiatri. Da var Breivik fire år gammel. (Foto: Privat)
SKADET I BARNDOMMEN: Bildet viser Anders Behring Breivik som fireåring, den tiden da familien hans var til observasjon på statens senter for barne- og undgomspsykiatri. Da var Breivik fire år gammel. (Foto: Privat)

Psykiatrisk rapport: – Følelsesmessig skadet som 4-åring

TV 2 har fått tilgang på helserapporter fra 1980-tallet som slår fast at Anders Behring Breivik som fireåring hadde psykiske plager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble en av de verste dagene i en norsk rettssal noensinne. En fullstendig følelsesløs massemorder forklarte i detalj hvordan han ønsket å henrette alle ungdommene på Utøya.

– Ikke enkeltfaktorer som avgjør

Hvordan blir en massemorder skapt? Det er spørsmålet mange har søkt svar på siden 22. juli 2011.

Bilde26c (Foto: Privat)

Les også: Slik var terrordøgnet for Breivik

– Personer som har gjort det som han har gjort – hvis noen har gjort noe så ille – må jo være gåter. Vi finner ikke noen enkeltfaktorer som kan forutsi en så forferdelig følge som vi har her, sier psykiater Pål Hartvig i Helseregion Sør-Øst.

Til psykiatrisk observasjon

Hartvig sitter med et bilde av Breivik fra 80-tallet foran seg. Da bildet ble tatt var den drapstiltalte mellom fire og fem år gammel. TV 2 har fått tillatelse til vise et familiealbum med mange bilder av Anders Behring Breivik.

INGEN ENKELTFAKTORER: Psykiater Pål Hartvig sier det er sammenfallende biologiske og miljømessige egenskaper som fikk Anders Behring Breivik til å bli en voldsmann. (Foto: Stein Akre/TV 2)

Les også: Her er terrorplanen Breivik ikke klarte å gjennomføre

Bildene er tatt på 80-tallet, i perioden da Breivik og hans familie var til observasjon på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

– Svært skadet følelsesmessig

Psykiateren som undersøkte familien i 1984 har i politiavhør forklart at Breivik var svært skadet følelsesmessig allerede som fireåring.

Les også: Aktor: – Drepte du 77 uten at du er enig i kompendiet?

– Mye av forklaringen på at han er blitt et lite harmonisk menneske ligger i de aller første leveårene. Men det er ikke noe spesifikt i dette som leder til at han skal bli et grovt voldelig monster, sier Hartvig.

Bilde13 (Foto: Privat)

Ville fjerne ham fra moren

Breivik vokste opp på Skøyen i Oslo sammen med mor og søster. I 1984 ville barnepsykologene fjerne Breivik med makt fra mor – men nådde ikke fram hos barnevernet.

– Det er ikke de to, tre eller fire feilene som foreldrene gjør – alle gjør feil. Men det er de hundrevis av systematiske feiltilbakemeldingene barnet får, som gjør at det blir ganske dårlig personlighetsmessig, sier rettspsykiater Pål Grøndahl til TV 2.

Bilde11d (Foto: Privat)

Les også: Terrorforsker mener Breivik har et overtak i retten

En uheldig barndom kan skape psykisk sykdom – men neppe en massemorder.

– Dette må være et sammenfall mellom den biologiske disposisjonen han er født med, og noen nokså uforklarlige sammenstillinger med det han har opplevd senere, sier Hartvig.