OBSERVERER: Spesialist i psykiatri, Ulrik Malt, følger rettssaken mot Anders Behring Breivik. Han skal gi bistandsadvokatene sin vurdering av helhetsinntrykket av den tiltalte. (Foto: Gorm Røseth/TV 2)
OBSERVERER: Spesialist i psykiatri, Ulrik Malt, følger rettssaken mot Anders Behring Breivik. Han skal gi bistandsadvokatene sin vurdering av helhetsinntrykket av den tiltalte. (Foto: Gorm Røseth/TV 2)

Henter inn enda en psykiater i Breivik-saken

Bistandsadvokatene har fått hjelp av nok en psykiater til å vurdere om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at de to sakkyndigerapportene har konkludert ulikt rundt hvorvidt den terrortiltalte er tilregnelig eller ikke, har bistandsadvokatene nå fått hjelp av en annen psykiater til å vurdere dette spørsmålet.

Vurderer totalbildet

Spesialist i psykiatri, Ulrik Malt, følger rettssaken med et helt spesielt mandat fra bistandsadvokatene.

– Bistandsadvokatene har bedt meg om å gjøre en vurdering av totalbildet med tanke på tilregnelighet eller ikke tilregnelighet, sier Malt til TV 2.

Malt er en av Norges fremste spesialister i psykiatri. Bistandsadvokatene mener det er helt nødvendig å få inn en person som kan forklare hvorfor de to sakkyndigerapportene konkluderte ulikt.

– Vi har stevnet ham som vitne for vi tenker at han litt uavhengig av de rapportene kan si litt om hva som ligger i disse diagnosene. Hva ligger det i å ha bisarre vrangforestillinger på en psykotisk måte? sier bistandsadvokat Cathrine Grøndahl til TV 2.

Les også: Ny rettspsykiatrisk rapport: – Breivik er tilregnelig

Vil høre fra de beste i landet

De har også bedt Malt vurdere de sakkyndiges metodebruk.

– Man kunne kanskje se for seg at de vil definere disse begrepene slik at de passer med deres konklusjoner, sier Grøndahl.

– Vi vil høre hva de beste i landet har å si om dette, supplerer bistandsadvokat Frode Elgesem.

Kontrollerer de sakkyndige?

Ulrik Malt skal etter planen vitne i midten av juni. Han sier han ikke kan kommentere hvordan han arbeider og hva han får ut av sine observasjoner i publikumssalen.

– Avtalen er at jeg ikke skal gi noen kommentarer. Nå ser jeg på dette og så snakker jeg med bistandsadvokatene, sier Malt.

– Skal han kontrollere de sakkyndige?

– Han blir nok et bidrag i denne interessante og vanskelige debatten om psykiatri, sier Cathrine Grøndahl.

Les også: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten