Etter at de to sakkyndigerapportene har konkludert ulikt rundt hvorvidt den terrortiltalte er tilregnelig eller ikke, har bistandsadvokatene nå fått hjelp av en annen psykiater til å vurdere dette spørsmålet.

Vurderer totalbildet

Spesialist i psykiatri, Ulrik Malt, følger rettssaken med et helt spesielt mandat fra bistandsadvokatene.

– Bistandsadvokatene har bedt meg om å gjøre en vurdering av totalbildet med tanke på tilregnelighet eller ikke tilregnelighet, sier Malt til TV 2.

Malt er en av Norges fremste spesialister i psykiatri. Bistandsadvokatene mener det er helt nødvendig å få inn en person som kan forklare hvorfor de to sakkyndigerapportene konkluderte ulikt.

– Vi har stevnet ham som vitne for vi tenker at han litt uavhengig av de rapportene kan si litt om hva som ligger i disse diagnosene. Hva ligger det i å ha bisarre vrangforestillinger på en psykotisk måte? sier bistandsadvokat Cathrine Grøndahl til TV 2.

Les også: Ny rettspsykiatrisk rapport: – Breivik er tilregnelig

Vil høre fra de beste i landet

De har også bedt Malt vurdere de sakkyndiges metodebruk.

– Man kunne kanskje se for seg at de vil definere disse begrepene slik at de passer med deres konklusjoner, sier Grøndahl.

– Vi vil høre hva de beste i landet har å si om dette, supplerer bistandsadvokat Frode Elgesem.

Kontrollerer de sakkyndige?

Ulrik Malt skal etter planen vitne i midten av juni. Han sier han ikke kan kommentere hvordan han arbeider og hva han får ut av sine observasjoner i publikumssalen.

– Avtalen er at jeg ikke skal gi noen kommentarer. Nå ser jeg på dette og så snakker jeg med bistandsadvokatene, sier Malt.

– Skal han kontrollere de sakkyndige?

– Han blir nok et bidrag i denne interessante og vanskelige debatten om psykiatri, sier Cathrine Grøndahl.

Les også: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten