Breivik ser seg over skulderen. Her går han nedover Grubbegata ved bygget A4 på vei mot Hammersborg Torg. Klokken er 15.17.46.
Breivik ser seg over skulderen. Her går han nedover Grubbegata ved bygget A4 på vei mot Hammersborg Torg. Klokken er 15.17.46.

Slik var terrordøgnet for Breivik

Anders Behring Breivik trodde han skulle dø flere ganger i løpet av terrordøgnet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik la seg sent torsdag 21. juli i leiligheten til moren. Egentlig hadde han tenkt til å jobbe gjennom natten og sprenge bomben tidligere, men terroristen var for sliten etter å ha jobbet med forberedelsene hele dagen og måtte sove.

– Jeg våknet klokken åtte og tenkte at «i dag er dagen jeg kommer til å dø», sa Breivik i retten torsdag.

Følg TV 2s dekning i Live-senteret

– Jeg husker jeg var lite keen på å dø, men sånn er det bare.

Breivik forteller at han var nervøs da han våknet, og begynte med forberedelsene til å distribuere det såkalte manifestet. Han lastet opp filmen sin til to steder, men fikk problemer. Alt tok lengre tid enn han hadde beregnet.

Frustrert over utsendelsen

Deretter kjørte han fluktbilen inn til Oslo sentrum, og rekognoserte en siste gang foran Regjeringskvartalet.

– Jeg så om det fortsatt faktisk var mulig å kjøre inn til bygningen, sier Breivik.

Så tok han taxi tilbake til morens leilighet, og begynte å sende ut kompendiet.

LES OGSÅ: Straffedømt nynazist møtte opp utenfor tinghuset

Dette skulle vise seg å by på store problemer. Breivik forklarte at han fikk mange feilmeldinger fra e-postprogrammet og ble ekstremt frustrert.

– Jeg kunne ikke gjennomføre aksjonen før jeg hadde sendt ut kompendiet, forklarte Breivik.

Så så han at noe gikk gjennom og sendte mer. På dette tidspunktet var han så forsinket at han valgte å forlate leiligheten mens datamaskinen sto og arbeidet. Planen var egentlig å ødelegge harddisken før han forlot morens leilighet.

Skiftet til uniform

I bombebilen skiftet han til sin hjemmelagde politiuniform og begynte å kjøre mot sentrum. Klokken var da cirka 15.

På Skøyen var det en politisperring, og Breivik var livredd for at politifolkene skulle se ham med hans synlige falske logoer og hjelmen liggende ved siden av seg.

LES OGSÅ: Ville filme henrettelse av Gro Harlem Brundtland

Da han kom til Grubbegata, tenkte han at han ikke ville latt seg stanse om noen kom etter ham.

– Jeg var forberedt. Jeg var bevæpnet og hadde rustning og hadde ikke latt meg stoppe. Hadde de kjørt etter meg, ville jeg tent lunten mye nærmere med meg inni, sa Breivik.

En bil var parkert der Breivik hadde tenkt å plassere bombebilen. 33-åringen mener at effekten av bomben ble mye mindre enn forventet fordi han måtte plassere bilen på en annen måte.

Forventet væpnede vakter

Han tente lunten, gikk ut av bilen og forventet at fire væpnede vakter ville komme ut fra Regjeringskvartalet. Det skjedde ikke, og han gikk de cirka 200 meterne opp til fluktbilen han hadde parkert ved Hammersborg Torg.

– Hvordan var den turen? ville aktor Svein Holden vite.

LES OGSÅ: Aktor: – Drepte du 77 uten at du er enig i kompendiet?

– Jeg husker veldig lite. På det tidspunktet var refleksjonsevnen frakoblet og jeg handlet instinktivt. Jeg husker jeg møtte mann vurderte som trussel. Jeg tenkte at hvis han prøver å holde meg fast, vil jeg skyte ham, men det skjedde ikke.

Da Breivik kom fram til fluktbilen, sjekket han om noen fulgte etter ham. Det var det ikke, og han skrudde på radioen for å høre om bomben ble nevnt der.

– Jeg kjørte to kvartaler, før to kasser i bilen falt over, og det bråkte veldig. Så skjønte jeg at det var trykkbølgen som hadde veltet kassene, og bråket var eksplosjonen.

Hele angrepet er en fiasko

Det skal ha kommet en oppdatering på radioen etter rundt to minutter, som fortalte om en eksplosjon ved Youngstorget. Minutter senere ble dette korrigert til Regjeringskvartalet, og etter ti minutter ble det meldt om at inngangen til Regjeringskvartalet hadde falt sammen og en person var omkommet.

– Da tenkte jeg at hele angrepet var en fiasko, da Høyblokken ikke kollapset. Jeg bestemte meg for at det var nødvendig å gjennomføre hele operasjonen.

LES OGSÅ: Her er terrorplanen Breivik ikke klarte å gjennomføre

Blant kriteriene Breivik nevner for operasjonen, er at minst 12 personer skulle omkomme av eksplosjonen.

– Jeg kom fram til 12 ved å studere tidligere angrep, og medieeksponering de har fått. Målet med aksjonen var å få oppmerksomhet rundt saken gjennom mediene.

– Folk ville gjennomskuet dekkhistorien

Breivik fikk nye oppdateringer underveis til Utøya, og det skal blant annet ha vært en ekspert som mente eksplosjonen var hevn etter at Osama bin Laden ble drept.

LES OGSÅ: Breivik ga navn til bil og våpen før terrorangrepet

Da han kom fram, parkerte han på en tomt i nærheten av ferjekaien. Han rakk akkurat ikke fergen, og bestemte seg for å vente et lite stykke unna kaien.

– Folk ville gjennomskuet dekkhistorien min hvis jeg måtte stå der i 40 minutter og vente på fergen, sa Breivik.

Han brukte tiden fram til neste ferge på å bytte utstyr.

Handlingene på Utøya skal gjennomgås fredag.

Røyk siver opp fra regjeringskvartalet umiddelbart etter at bomben er gått av 22.07.2011. (Foto: TV 2)