Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den terrortiltalte måtte torsdag formiddag svare på en rekke spørsmål om sitt kompendium eller manifest.

Tittelen på dokumentet er «2083 - A European Declaration of Independence».

Året 2083 henviser til 400-årsmarkeringen for et slag, forklarte Breivik.

– Slaget i Vienna i 1683 er etter min og mange andres mening et av de to viktigste slagene i Europas historie fordi det hindret det Ottomanske riket fra å legge under seg hele Europa, sa Breivik.

Følg tv2.nos direkte dekning av rettssaken.

En kladd

Kompendiet ble stort sett ferdig høsten 2009, forklarte den tiltalte. Dokumentet ble distribuert til rundt 1000 e-postadresser 22. juli.

Ifølge Breivik er kompendiet en sammenslutning av ulike europeiske ideologiske retninger. De tre retningene er nasjonalkonservativisme, nasjonalsosialisme og militant kristendom. Formålet er å belyse og forene de ulike oppdatningene.

Breivik sier i dag at han erklærer seg enig i 95 prosent av innholdet. Terroren 22. juli skal ha blitt gjennomført for å skape oppmerksomhet om manifestet.

– Det blir aldri ferdig, dette er bare en foreløpig kladd. Det er en foreløpig versjon som andre kan utvikle videre hvis de ønsker det, sa Breivik.

– Står du inne for det, spør aktor Inga Bejer Engh.

– Jeg er ikke enig i alt.

– Så du dreper 77 mennesker uten at du er helt sikker på at du er enig i kompendiet? Det må du forklare for meg, sier Engh.

– Jeg er enig i kanskje 90-95 prosent, ikke alt. Men jeg ble bedt om å lage et kompendium og distribuere det, og jeg er enig i det aller, aller meste, men jeg hadde ansvar for å formidle fordi jeg ble bedt om å gjøre det.

Her viser Breivik til oppdraget han skal ha fått da Knights Templar angivelig ble stiftet i London i 2002. Påtalemyndigheten mener dette møtet aldri fant sted.

Kapitalistisk orientert

Dommer Arne Lyng ber Breivik om å komme med et eksempel på noe han er uenig med i kompendiet.

– Jeg er kapitalistisk orientert, men jeg erkjenner at for å forene et bredt spekter av individer, må jeg gi på det punktet. De fleste er orientert i forhold til mindre kapitalisme enn det jeg er. På det punktet har jeg gitt etter, sa Breivik.

Ifølge kompendiet er Europa truet ved at kulturen og etniske grupper brytes ned. Nordmenn og andre europeere står i fare for å bli minoriteter i egne land, ifølge dokumentet.

– Vold er et vektøy, ikke noe mål. Det må kun brukes når det ikke er noen andre verktøy igjen, sa Breivik.

LES OGSÅ: Breivik ga navn til bil og våpen før terrorangrepet