Kari Anne Moe (35) fra Sandefjord har skulle lage en film om politisk ungdom i skoledebatt.  (Foto: Bendiksby, Terje)
Kari Anne Moe (35) fra Sandefjord har skulle lage en film om politisk ungdom i skoledebatt. (Foto: Bendiksby, Terje)

– Filmen skulle bli en blanding av Karate Kid og Breakfast Club

Like etter at filmteamet drar fra Utøya den 22. juli smeller det.

Kari Anne Moe er dokumentarfilmregissør. Hun skulle lage en film om politisk engasjert ungdom.

Moe var en engasjert tenåring, og husker godt følelsen av å skulle gripe mikrofonen foran tusenvis av ungdommer. Nervene det framkalte kan hun kjenne fortsatt.

– Jeg hadde lyst å lage en film om ungdomstida på en respektfull og underholdende måte. Filmen skulle bli en blanding av Karate Kid og Breakfast Club, forteller regissøren.

Like etter at filmteamet drar fra Utøya den 22. juli smeller det. Moes dokumentar ender opp med å bli en ganske annen film enn planlagt.

Følg tv2.nos direkte dekning av rettssaken

Regnjakke og Datarock

Johanne B. Lindheim er aktiv AUF-er og en av fire ungdomspolitikere som følges i filmen "Til Ungdommen". (Foto: God morgen Norge)

Etter å ha filmet foredraget med Gro Harlem Brundtland rettet de linsen mot Johanne Butenschøn Lindheim (20). Den unge AUF-eren ringte hjem til moren sin.

– Jeg fortalte at jeg hadde glemt regnjakke, og at det var veldig vått. Så fortalte jeg at Datarock hadde konsert dagen før. Alle de hverdagslige tingene, forteller Johanne.

Hun synes det er spesielt å se klippene fra filmen i etterkant, nå som hun vet hva som skjedde tre timer etterpå.

– De jeg spiller kort med, dør rett etterpå ...

Les også: – Hvorfor er vi så snille med ham?

Ungdom til å bli glad i

Johanne er en av fire ungdommer som følges i filmen. De tre andre ungdomspolitikerne er Haakon Veum (FpU), Sana El Morabit (SU) og Henrik Wangberg (UH).

Moe testfilmet 135 ungdommer fra åtte ungdomspartier i Oslo og Akershus før valget falt på de fire.

– De har egenskaper som gjør at man fort blir glad i de. De har følelsene langt ute. Samtidig som de har fire helt ulike personlige historier, sier Moe.

Kari Anne Moe var selv en aktiv ungdomspolitiker. Nå har hun laget filmen "Til ungdommen" der hun vil vise engasjementet blant ungdom i dag. (Foto: God morgen Norge)

Unngår rettssaken

Kamerateamet forlot Johanne på Utøya, og dro inn til sentrum for å møte Sana El Morabit (16) som var på vei til en valgkampkonferanse med Sosialistisk Ungdom. Da smalt det i Regjeringskvartalet.

– Plutselig var det mange avgjørelser som måtte tas veldig fort. Jeg skjønte at det kom til å bli en annerledes film, forteller regissøren, som fortsatte å følge ungdommene etter det ufattelige som hadde skjedd på Utøya.

For Moe var det aldri aktuelt å gå inn i rettssaken.

– Dette er en film som handler om ungdom og engasjement. Vi følger dem gjennom en sommer, opp mot en valgkamp som blir veldig annerledes, forteller regissøren.

På vei til normalen

Henrik Wangberg (FpU) er en av ungdomspolitikerne som følges i filmen "Til ungdommen". (Foto: God morgen Norge)

I tiden etter 22. juli endret det politiske engasjementet seg.

– Før 22. juli var jeg opptatt av hvordan vi skulle klare å angripe de andre ungdomspartiene. Hvordan vi skulle markere oss politisk og hvordan vi skulle være i stand til å slå tilbake. Etter 22. juli måtte vi tenke nøye over retorikken, forteller en av filmens hovedpersoner, Henrik Wangberg (FpU).

– Hvordan skulle vi klare å markere oss politisk uten å angripe de andre ungdomspartiene for mye?

Er det fortsatt sånn?

– Ting begynte å gå tilbake til normalen under valgkampen. Nå kan vi ta diskusjoner og debatter, og det er jeg veldig glad for.

Dokumentarfilmen «Til Ungdommen» kommer på kino august 2012.