KAN REDUSERE SJANSEN FOR Å FÅ BARN: Ifølge forskeren bak undersøkelsen, er effekten uventet høy.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
KAN REDUSERE SJANSEN FOR Å FÅ BARN: Ifølge forskeren bak undersøkelsen, er effekten uventet høy. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi drikker fire milliarder kopper kaffe i året

Ni av ti voksne nordmenn drikker kaffe.

Ni av ti voksne i Norge drikker kaffe, og hver av oss heller ned omtrent 1200 kopper i året. Det blir fire milliarder kopper i året.

Les også: Kaffe er verst for A-mennesker

11 millioner kopper hver dag

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen i kaffedrikking, og har de siste årene konkurrert med Finland om å ligge øverst på lista. Nå viser en fersk undersøkelse gjennomfort av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon at nærmere ni av ti voksne nordmenn drikker kaffe. To av tre drikker kaffe hver dag, og til sammen drikker vi 11 millioner kopper hver dag.

– Statistikk fra de siste 50 årene viser at kaffekonsumet i Norge holder seg jevnt høyt, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

I 2010 ble det importert drøye 40 000 tonn kaffe til Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Lær hvordan du lager perfekt kaffe

Ikke vanskelig å lage god kaffe

Kaffedrikkerne drikker i gjennomsnitt 3,7 kopper i hverdagen og 3,2 kopper på helgedager, viser undersøkelsen. Det gir rundt 1200 årlige kopper på hver av oss.

Tall på kaffeimport kan tyde på at vi i realiteten drikker enda mer, og Norsk Kaffeinformasjon anslår at kaffedrikkerne inntar omkring fire-fem kopper om dagen i gjennomsnitt.

Kaffeinformasjon forklarer det høye forbruket med høy kvalitet og riktig tilberedning.

– I mange land lages det ofte tynn og bitter kaffe. Men det er ikke vanskelig å få til et godt resultat, sier Marit Lynes.

Slik lager du perfekt kaffe

Black is back

Marit Lynes trekker fram én tydelig trend på kaffefronten akkurat nå: Den svarte kaffen vinner igjen terreng fremfor de melkebaserte kaffetypene.

– Vi anbefaler svart kaffe og manuell filtrering. Stort enklere og billigere kan det ikke gjøres, samtidig som kaffens aroma da kommer tydelig fram, sier Lynes.

Arild Johnsen, daglig leder i Espresso Mobile, leier ut mobile kaffebarer ved ulike arrangementer. Også han merker økt interesse for god, svart kaffe.

– Nordmenn har tatt runden og er nå i ferd med å gi kokekaffen en renessanse, sier han.

Midt-Norge på kaffetoppen

Det er aller flest kaffedrikkere i Midt-Norge, viser undersøkelsen. Der drikker tre av fire kaffe daglig, mens bare én av 20 aldri drikker kaffe. Deretter følger hovedstaden, mens østlendinger for øvrig er mest forsiktige med kaffedrikkingen.

Den daglige kaffedrikkingen øker mest hos folk som er 45 år eller eldre, mens forskjellene mellom kvinner og menn er små.

Her får du oppskrift på: Brownies til søndagskaffen

Slik får du god kaffe

*Bruk helt rent utstyr.

*Bruk friskt, kaldt vann.

*Bruk riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmetode.

*Kaffe er en ferskvare. Når posen er åpnet bør den brukes i løpet av en ukes tid.

*Bruk riktig mengde kaffe. Til filtermalt kaffe anbefaler vi gjerne 60-70 gram per liter vann. Det gir en fyldig kaffe. Måleskjeer får du gratis i de fleste dagligvarebutikker.

*Server kaffen nylaget.

*Husk at tilberedningstid og temperatur er avgjørende;

(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no)