Artiklene i Wikipedia kan redigeres av hvem som helst, noe som fører til menneskelige feil i faktaopplysninger. Av og til er det også noen som går inn med et ønske om å sabotere opplysninger på nettstedet. (Foto: Skjermdump)
Artiklene i Wikipedia kan redigeres av hvem som helst, noe som fører til menneskelige feil i faktaopplysninger. Av og til er det også noen som går inn med et ønske om å sabotere opplysninger på nettstedet. (Foto: Skjermdump)

Nær seks av ti artikler i Wikipedia inneholder faktafeil

Professor ber folk lære seg mer om kildekritikk. Hvem er menneskene som skriver? Har de en agenda?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva gjør du når du ikke vet betydningen av et ord, ikke husker hvem folk er eller ikke kommer på et årstall?

Veldig mange av oss slår opp i Wikipedia.

Søkemotorer på internett er oppslagsverket de fleste av oss bruker. Det som står der tar vi gjerne for god fisk, noe vi, ifølge Daily Mail, ikke bør gjøre.

Ny forskning viser nemlig at opptil seks av ti artikler på Wikipedia inneholder unøyaktigheter.

Vi er lei maset på Facebook

Lær kildekritikk

Bør vi være bekymret? Nei, mener professor Arne Krokan.

– Tidligere undersøkelser har vist at det ikke er flere feil i Wikipedia som i Britannica (Store norske leksikon). Wikipedia har lenker alle veier, noe som gjør at du kan spore opp hvor informasjonen kommer fra, sier Krokan.

Professoren bruker selv Wikipedia mye, og mener det er en glimrende måte å skaffe seg oversikt. Men, når man bruker oppslagsverket må man være kritisk.

– Man må lære seg mer om kildekritikk og metoder. Hvem er menneskene som skriver? Har de en agenda? I hvilke sammenhenger opptrer de?

Én av fire klager ble ikke besvart

Forskerne fra Penn State University gjorde et dypdykk i spesielt bedriftsinformasjon i Wikipedia og fant ut at 60 prosent av artiklene inneholdt faktafeil.

Over tusen medlemmer om deres klienters Wikipedia-oppføringer.

  • Én av fire av de spurte hadde ikke tidligere sjekket hva Wikipedia sa om deres klienter.
  • Når en feil ble oppdaget og rapportert, var det én av fire av klagene til Wikipedia som aldri mottok noen form for respons.
  • For andre tok det flere uker før de fikk et svar, til tross for at Wikipedia selv hevder at korreksjoner gjøres i løpet av to til fem dager.

Alt du trenger å vite om din Facebook-tidslinje

Lett å rette opp feil

Artiklene i Wikipedia kan redigeres av hvem som helst, noe som fører til menneskelige feil i faktaopplysninger. Av og til er det også noen som går inn med et ønske om å sabotere opplysninger på nettstedet.

Fordelen er at feilene er lett å rette opp.

– Om feil blir stående må det bety at ingen leser de artiklene eller at feilen har en art som er vanskelig å oppdage, sier Arne Krokan.

Professorens råd til bruk av Wikipedia:

  • Det er forskjell på områder som er mye brukt, og de som er lite omtalt og lite søkt på. Sjansen for at feil blir oppdaget er størst på de større områdene. Er temaet smalt – vær oppmerksom!
  • Bli en av dem som bidrar til Wikipedia. Rett feil og bidra med nytt stoff.
  • Wikipedia er godt evnet for å skaffe oversikt og for å få faktakunnskaper, men bruk også annen faglitteratur.

Les også:

Her er våre beste triks til seier i Wordfeud