breivik_retten (Foto: TV 2)
breivik_retten (Foto: TV 2)

Breivik droppet hjemmelaget hilsen

Retten ble satt uten at Breivik hevet sin høyre arm, slik han har gjort tidligere.

Det var knyttet spenning til om terrortiltalte Anders Behring Breivik skulle starte den fjerde rettsdagen med å hilse på samme måte som han har gjort denne uken.

Hver morgen, etter å ha blitt løst fra håndjernene, har han med knyttet neve ført den høyre hånden mot brystet og deretter hevet armen i en hilsen.

Torsdag sto han og pratet med sine forsvarere etter at håndjernene var løsnet. Dommerne kom inn i rettssalen og administrator Wenche Elizabeth Arntzen erklærte at retten var satt. Breivik droppet sin hilsen.

Se video øverst i artikkelen.

Følg rettssaken direkte i tv2.nos livesenter.

– Svineri

Mange har reagert sterkt på at Breivik hadde fått lov til å gjennomføre denne påståtte høyreekstreme gesten.

– Det er sjokkerende at man ikke stopper ham. Dette er en rettssal. Han har ikke fritt spillerom. Man kan godt si at du får ikke komme inn i rettssalen om du håner ofrene på denne måten, sier journalist og TV 2-ekspert Lisa Bjurmann.

Lederen for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Blattmann, kaller hilsenen for noe svineri.

– Det forbindes med helt andre tider, og det er en forakt for oss som sitter i salen og hele den norske befolkning. Gjerningsmannen har sagt at han skal ta tilbørlig hensyn til de etterlatte og overlevende, og det gjør han ikke på denne måten, han gjør det stikk motsatte, sier Blattmann til TV 2.

Kan vise hensyn

Forsvarer Geir Lippestad sa onsdag at de har anbefalt ham om å slutte med hilsenen.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren sier man ikke har så mange midler for å stanse Breiviks gest.

– Men det er en utmerket anledning for Breivik å vise at han tar hensyn til de berørte å la være å gjøre denne hilsenen, sier Hallgren.

Aktor får ros: – Noe av det beste jeg har sett på flere år