fellen (Foto: TV 3)
fellen (Foto: TV 3)

Astrid og Hans måtte selge huset for å betale skatt

Kjøpte hytte fremfor å bli gjeldfri – måtte tvangsselge.

Firebarnsforeldrene Astrid og Hans Rytter fra Kløfta har slitt økonomisk i mange år. Astrid jobber som tannlegesekretær, mens Hans er snekker. Likevel strekker ikke inntekten til, og familien har etter hvert bygd seg opp en stor gjeld.

For seks år siden måtte de selge huset for å etterbetale skatt og moms, og det er disse problemene familien får hjelp for i kveldens «Luksusfellen» på TV 3.

Betalte ikke moms og skatt

Problemene startet for alvor da Hans opprettet sitt egen firma.

– Jeg drev enkeltmannsforetak fra år 2000 til og med 2003. Om ikke det var starten på den økonomiske nedturen, så var det i hvert fall en god hjelp, sier han i programmet.

– Hans lønn, alt gikk inn på en konto. Moms og skatt ble ikke fulgt opp. Vi levde vel over evne da, og så ballet det på seg, sier kona Astrid.

Les også: Stian (23) ruinert etter «Luksusfellen»

Solgte huset – kjøpte hytte

På den tiden eide ekteparet sin egen bolig, men i 2006 velger de å selge huset for å betale skatte- og monskravene som Hans skylder.

Samtidig avvikler Hans enkeltmannsforetaket.

luksuss (Foto: TV3)
luksuss (Foto: TV3)
– Da hadde dere nedbetalt alle regningene? spør økonomiekspert Silje Sandmæl.

– Ja, så å si. Det var litt igjen, 200.000, svarer Astrid.

– Så dere kunne ha betalt ned alt?

– Vi kunne betalt alt, men så kjøpte vi heller hytte i Sverige. Akkurat da var det deilig å ha hytte, sier hun tilføyer at de tok opp et nytt lån for å pusse opp hytta som senere ble tvangssolgt.

– Det føles ubehagelig å ikke kunne betale sine egne regninger. Du kjenner det på kroppen og tenker på det når du er på jobb, når du legger deg og før du står opp, sier Hans i programmet.

Les også: «Luksusfellen»: Linda og Espen måtte gå på sosialen for å ha råd til å ha barna

– Som å få et nytt liv

Etter deltakelsen i programmet har familien gjennomgått store forandringer. Og de er svært glade for hjelpen de fikk i programmet.

– Det var utrolig lærerikt og interessant. Vi fikk kjempegod hjelp og budsjett – og det var som å få et nytt liv. Nå vet vi hva pengene skal gå til og har en skikkelig plan, sier Astrid Rytter til «God kveld Norge».

Nå skal familien følge tilbakebetalingsplanen som ble satt opp.

– Dette kommer til å gå bra, sier en fornøyd Rytter.