TATT: Wang Lijun prøvde å hoppe av til USA, men de ville ikke ha han, og gav han til myndighetene i Beijing. Siden har han vært som forsvunnet.  (Foto: Scanpix, © AY HY**TOK**)
TATT: Wang Lijun prøvde å hoppe av til USA, men de ville ikke ha han, og gav han til myndighetene i Beijing. Siden har han vært som forsvunnet. (Foto: Scanpix, © AY HY**TOK**)

Søkte hjelp hos USA, ble overlevert til kinesiske myndigheter

Amerikanerene overleverte kinesisk toppdiplomat av frykt for å havne på kant med kjempen fra øst. Siden har han vært forsvunnet

Da Wang Lijun troppet opp på det amerikanske konsulatet i kinesiske Chengdu for å søke asyl, brakte han med seg informasjon om både drap og korrupsjon, skriver The New York Times.

Wang Lijun var varaordfører under den politiske stjernen Bo Xilai i byen Chongqing. Etter å ha blitt avsatt fra stillingen kom en redd Wang 6. februar til det amerikanske konsulatet i Chengdu iført forkledning og ba om asyl, skriver avisen.

Etterforskes for spionasje for amerikanerene

Etter en hektisk debatt som skal ha nådd helt til Det hvite hus, ble han på konsulatet i 36 timer til en representant fra Beijing kom og eskorterte ham forbi lokale sikkerhetsstyrker, trolig rett til varetekt i hovedstaden.

Det er ikke hørt noe fra Wang siden da.

LES OGSÅ: Kinesisk nestleder kan ha hoppet av til USA

Han etterforskes av kinesiske myndigheter på bakgrunn av anklager om at han ga informasjon til amerikanerne.

Informasjonen Wang sa han var i besittelse av, involverte Bo Xilai. Det var en konflikt med Bo som fikk den tidligere varaordføreren til å søke asyl, forteller amerikanske diplomater og politikere til avisen.

Wangs opphold på det amerikanske konsulatet kom på et svært ubeleilig tidspunkt for amerikanske myndigheter. Bare en uke senere skulle visepresident Xi Jinping besøke USA, og det er ifølge The New York Times fortsatt frykt i Washington for at episoden på konsulatet skal ytterligere forsure det allerede vanskelige forholdet mellom USA og Kina.

Xi skal være utpekt som kommunistpartiets neste leder og dermed også landets neste president.

Hysjet ned USAs rolle

Xis besøk i Washington skjedde på et tidspunkt med økende økonomisk og militær rivalisering mellom de to stormaktene.

LES OGSÅ: Storbritannia vil deportere radikal islamistprest

Den amerikanske rollen i dramaet i Chongqing har derfor vært hysjet ned.

– Det ville være svært dumt av USA å vise kortene sine i denne rotete kinesiske familiefeiden, sier Orville Schell i organisasjonen Asia Society til New York-avisen.

Bo Xilai var lenge et hett tips i diskusjonene om hvem som ville få plass i den nye ledelsen i Kina. Men måneden etter Wangs opptreden på konsulatet, ble han fratatt jobben i Chongqing. Så ble han suspendert fra kommunistpartiets politbyrå, offisielt på grunn av grove brudd på partidisiplinen, et uttrykk som ofte brukes om korrupsjon.Hans kone Gu Kailai er samtidig blitt pågrepet i forbindelse med drapet på en britisk forretningsmann.

Anonyme kilder hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at den britiske forretningsmannen Neil Heywood ble forgiftet etter at han truet med å avsløre Gus planer om å flytte penger til utlandet.

Ser sprekker i kommunistpartiet

Det antas at Wangs anklager ligger bak Bos fall fra maktens tinder i Kina, men analytikere mener også det er skjedd et omfattende politisk spill.

– Dette er en politisk mer enn en juridisk sak, sier Steve Tsang ved universitetet i Nottingham til avisen.

LES OGSÅ: - Omskjæringen ødela seksuallivet mitt

Kommentatorer kaller avskjedigelsen av Bo for noe av det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i kinesisk politikk på lenge, og mener at den avslører en ideologisk kamp i den kinesiske makteliten.Bo var karismatisk, men også en kontroversiell figur med sin populistiske stil og kampanjer for å vekke den kommunistiske ideologien til live.

Noen mener nå å se dype sprekker innad i partiledelsen. (@NTB)