Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den anti-islamistiske organisasjonen English Defence League tok til gatene i London tirsdag ettermiddag. Medlemmene i English Defence League deler mange av meningene Brevik har.

– Ikke en fantasi

– Det han sier er korrekt. Det han har gjort er avskyelig, sier Stephen Lennon, lederen av English Defence League, til TV 2.

– Har du hørt om gruppen The Knights Templar?

– Ja, jeg tror ikke det er fantasi.

Tror ikke nettverket eksisterer

Men statsadvokat Svein Holden mener det er nettopp det.

– Breivik hevder han ble en del av nettverket The Knights Templar i månedsskiftet mai/juni i 2002. Etter vår mening eksisterer det ikke et slikt nettverk, sa Holden mandag.

Les også: Breivik forklarte hvorfor han brast i gråt av sin egen film

Statsadvokaten får støtte av Nick Lowles som i flere tiår har overvåket høyreradikale miljø i Europa. Han arbeider for organisasjonen Hope Not Hate. Nylig gjennomførte denne organisasjonen en omfattende kartlegging av Breiviks meningsfeller i Europa.

– Jeg og kollegene mine i Europa er de ledende ekspertene i å etterforske høyreekstreme og kontrajihadistbevegelsen. Ingen av oss har funnet bevis på at Knights Templar eksisterer, sier Lowles til TV 2.

– Latterlig

Alan Lake har i en årrekke vært en sentral skikkelse i det anti-islamistiske nettverket i Storbritannia og Europa. Lake har blitt avhørt i forbindelse med Brevik-saken. Han støtter påtalemyndighetens påstand om at Knights Templar er oppsinn.

– Hvis det var en større organisasjon, som er myten Breivik vil spre, så burde jeg ha hørt om den. Det norske politiet, via det britiske, spurte meg også om det og da sa jeg at det var latterlig, sier Lake.

– Jeg har aldri hørt om en slik gruppe. Det ville jeg gjort, sier han.

Lowles på sin side kaller Knights Templar for ren fantasi, og sier ideologien som Breivik fremmer i retten er stjålet fra andre.

– Han er en del av Templars, en større bevegelse, og fikk beskjed om å gjøre det. Ren fantasi. Han er en mann som tok andres ideologi og prøver å bruke det til å rettferdiggjøre det han har gjort, sier Lowles.