matias_wilberg (Foto: Gorm Røseth/TV 2)
matias_wilberg (Foto: Gorm Røseth/TV 2)

Skuffet Matias: – Hva koster Breivik og Krekar dere?

Sint og skuffet skrev Matias Wilberg ned sine frustrasjoner etter at han fikk vite at han ikke kommer til å få medisinen som kan redde livet hans.

TV 2 har i flere reportasjer rettet søkelys mot den nye medisinen Ipilimumab. Medisinen har dokumentert vesentlig lengre levetid for en stor andel av pasientene med uhelbredelig føflekkreft.

Trekker parallell til Krekar og Breivik

Men behandlingen er kostbar – så kostbar at Norge ikke har tatt den i bruk. Tirsdag kom avgjørelsen fra Helsedirektoratet: Staten kommer ikke til å finansiere bruk av Ipilimumab i kreftbehandling i Norge.

Matias legger ikke skjul på at han er både skuffet og sint på avgjørelsen. Like etter at han fikk den nedslående nyheten satte han seg ned og skrev et brev til beslutningstakerne.

Se Matias lese opp brevet sitt øverst i artikkelen.

I brevet tar han opp frustrasjonen ved at staten ikke tar seg råd til å betale for mulig livsforlengende behandling.

– Dere har sagt at mitt liv ikke verdt å bruke 850.000 kroner på – tenk litt på det. Hva koster Breivik og Krekar dere? Er de verdt mer enn oss snille, syke som bare ønsker å leve? spør han i brevet.

Les også: Matias (20) får ikke kreftmedisinen han trenger

– Rett og slett forferdelig

Kreftsyke Unni Tvedt Kristoffersen er i samme situasjon som Matias. Hun gikk fra å være trist til å bli sint.

– Jeg ble rett og slett forbannet. Skal de sitte der og leke med mitt liv? Det er rett og slett forferdelig, sier Unni.

Se reportasje:

609095

Les mer: – Det er mitt liv de leker med

Mener effekten ikke er god nok

På tross av studier som viser forlenget levetid for pasienter med føflekkreft valgte Helsedirektoratet å si nei til å finansiere medisinen i Norges standard kreftbehandling.

– Det finnes ikke evidens for effekten av Ipilimumab. Dersom pasienter hadde blitt kurert av denne hadde det vært en helt annen situasjon. I snitt er den livsforlengende effekten kun to til fire måneder. Mange har ingen effekt av denne i det hele tatt, og vi vet ikke hvilke pasienter som får større eller mindre effekt av denne. Spesielt Ipilimumab gir alvorlige bivirkninger – også dødelige, sier leder for ekspertgruppen, Stein Kaasa til TV 2 Nyhetene.

Kreftlege Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssykehus sier derimot dette til TV 2:

– Det er helt tydelig at prisen på medikamentet har spilt en stor rolle og at det har blitt for dyrt, sier Straume.

Ifølge overlegen er ikke argumentene om overlevelse og bivirkninger spesielt for Ipilimumab.

– Argumentene fra Kaasa gir ikke mening. Særlig om man ser på de tre andre medikamentene som er godkjent. Overlevelsesgevinsten er ikke noe annerledes for de tre andre. Når det gjelder bivirkninger kan de være alvorlig for alle typer kreftbehandling. Det er ikke noe som er spesielt for denne, sier Straume til tv2.no.