MANGE ER ENIGE: Mange av debattantene på Facebook-gruppen til Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) støtter Breiviks meninger som har kommet fram i retten. (Foto: Faksimile Facebook)
MANGE ER ENIGE: Mange av debattantene på Facebook-gruppen til Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) støtter Breiviks meninger som har kommet fram i retten. (Foto: Faksimile Facebook)

Massiv støtte til meningene Breivik uttrykte i retten

Debatten koker på Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) Facebook-side. Få sier åpent at de støtter terroren, men at de forstår hvorfor Breivik gjorde som han gjorde.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den offisielle Facebook-gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) koker debatten om rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Tirsdag startet den terrortiltalte sin frie forklaring. Her gjentok han deler av innholdet fra manifestet han lastet opp på internett, timer før terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter.

Under forklaringen sa Breivik at han ser på Oslo og Norge som ødelagt og invadert av muslimer. Disse meningene er ikke den terrortiltalte 33-åringen alene om.

LES OGSÅ: Breivik forklarte hvorfor han brast i gråt av sin egen film

Støtter Breiviks meninger

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) er en organisasjon ledet av Arne Tumyr. Organisasjonen har gjentatte ganger vært omtalt i media i forbindelse med markeringer og demonstrasjoner. På Facebook har organisasjonen i overkant av 10.000 medlemmer.

På den åpne Facebook-gruppen ytrer mange av medlemmene hva de tenker om den tiltalte og rettssaken etter terrorhandlingene 22. juli.

Majoriteten skriver rett ut at de støtter Breiviks synspunkter, men at de er imot det han gjorde 22. juli. En av debattdeltakerne formulerer seg slik:

«Sitter og ser Breivik forklarer seg (tekstet på NRK). Er jo absolutt langt på vei enig i han. Er argumentsterk og det slår meg at ingen har fanget opp dette politiske talentet før han ble massemorder ...»

LES OGSÅ: Breivik: – Henter mandat fra menneskerettighetene

«Han fortjener streng straff»

En av de kvinnelige debattantene på gruppen spør om de andre mener at det Anders Behring Breivik gjorde den 22. juli var greit.

– Trenger innvendinger, spør kvinnen retorisk.

Spørsmålet blir av noen mottatt som merkelig, mens andre gir sitt svar.

«Mordene ABB står bak er helt utenfor enhver forstand men noe av det han sier er det mye rett i ... Det pågår en veldig islamisering av Europa og Norge og Europa er blinde eller lukker øynene til det som skjer. Jeg er glad jeg ikke er 20 år i dag.»

LES OGSÅ: Breivik: – Jeg er en militant nasjonalist

En annen person står ganske alene med sitt syn og svarer:

«Det Breivik gjorde er noe av det mest forkastelige som finnes. Han fortjener streng straff som skal gå etter våre demokratiske rettsprinsipper, skriver en mann.»

Men mange er ikke redd for å presentere sine meninger på den åpne gruppen.

«Nordmenn tør ikke å innse at Breivik har rett, og det er på grunn av handlingene hans. Siden du er enig i en massemorders meninger så betyr det ikke at du er som han og gal i huet. Jeg har full forståelse for meningene til Breivik, og støtter dem.»

- MOT ISLAMISERING: Foreningen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) holdt en støttedemonstrasjon for USA og minnemarkering for 11. september 2001-ofrene utenfor den amerikanske ambassade i Oslo i 2010. På bruskassen står leder Arne Tumyr. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Han får også støtte av en annen av medlemmene:

«Mye av det ABB sier er sant. det er allerede i full gang. Oslo er snart overtatt av Islam ... Det kommer til å bli et blodbad om noen år når disse Shariamenneskene virkelig slår til og er mange nok. Det skal ikke så mange til før det blir farlig. Se på ABB. Han var bare en ... Det han sier er langt på vei en riktig analyse men handlingene er av en annen verden.»

LES OGSÅ: Her er Breiviks ordrette forklaring

– SIAN støtter ikke Breiviks handlinger

Leder for SIAN, Arne Tumyr, sier til tv2.no at de prøver så godt det lar seg gjøre å moderere innleggene på Facebook-siden, men samtidig sier Tumyr seg enig i en rekke av de samme synspunktene Breivik presenterte i sin forklaring i retten.

– Vi ser jo på det som en trussel mot demokratiet og Europa. Vi mener jo at det i islam ikke eksisterer ytringsfrihet og religionsfrihet. Vi ser på denne ukontrollerte innvandringen som har pågått siden 70-tallet. Muslimene vil være i flertall i Norge i løpet av dette hundreåret.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter.

Samtidig sier Tumyr at de ikke støtter alt det Breivik uttrykte i retten.

– Vi tar avstand fra Breiviks handlinger. For eksempel at han kaller AUF for Hitlerjugend og at vi dirigeres av det han kaller marxistkulturalistene. Mange ideologiske vrangforestillinger gjør at vi vender oss bort fra Breiviks måte å drøfte på, sier SIAN-lederen.

FORSØKER Å MODERERE: Arne Tumyr, formann for Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) sier at de deler mange av tankene til Breivik, men at de tar avstand fra handlingene. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Men er det noen i din organisasjon som har sagt at de støtter Breiviks handlinger?

– Vi vemmer oss i avsky mot slike uttalelser. Vi i SIAN er en ikkevoldelig organisasjon. Vi bruker det frie ord som vårt våpen. Vi bruker åndens kraft...kan du si.

– Tror du at dere får økt oppmerksomhet på grunn av den pågående rettssaken?

– Jeg tror at våre synspunkter vil komme fram bedre i media enn de har gjort tidligere. Selv de verste sosialistjournalistene vil se at vi snakker sant. Men jeg tror ikke at det skyldes rettssaken, men det har bidratt til at vi kommer fram mer i media. For det som er spesielt sett fra vårt synspunkt; at de såkalte antirasistene sier at bakteppet til Anders Behring Breivik er høyreekstremistene i SIAN. Men det vi sier er at hvis vi ikke hadde hatt islam i Norge slik vi har, så hadde vi ikke hatt 22.7.

– Kongen er i Groruddalen, hvor ille kan det bli?

Tumyr trekker fram en rekke eksempler på hvordan han mener muslimer er i ferd med å overta Norge.

– I Oslo har jo nå fremmedkulturelle politikere kuppet Aps bystyregruppe hvor innvandrerne nå er i flertall. I en rekke skoler og barnehager i Oslo, er barn fra muslimske land i flertall.

– For eksempel på mandag var vår egen konge i Groruddalen på et arrangement med innvandrerbarn. Han sa at dette var Norges framtid. Hvor ille kan det bli, spør Tumyr.

– Hvordan vil du karakterisere deg selv, Tumyr? Er du en nasjonalist?

– Jeg vil ikke kalle meg nasjonalist. Jeg er leder for SIAN som er en samfunnsbevegelse. Vi har et grunnlag som er ikke-religiøst. Vi vil bevare det samfunnet vi har og det vi vil verne om.

LES OGSÅ: – Breivik holdt forklaringen som gissel

– Dette har vi sett før

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har i flere år fulgt den islamkritiske og høyreekstreme debatten på internett.

Strømmen mener at det ikke har blitt mer ytterliggående etter 22. juli, men at det har blitt mer synlig.

– Dette er ikke noe nytt. Dette har vi sett før. Men siden meningene fra Breivik nå preger mediebildet, så er det flere som kommer fram siden det blir mer konkret.

Strømmen viser til at ideologien Breivik utrykker sammenfatter med mange av meningene SIAN har.

– Noen gir konkret sympati, mens andre viser forståelse for handlingene han utførte, sier Strømmen til tv2.no.

Strømmen tror at noen av meningsytringene kan være fyllerør, mens andre skriver helt bevisst.

– Har det tidligere vært en mer skjult debatt på nettet?

– Noen har sluttet å skrive innlegg etter 22. juli, mens andre har blitt mer rabiate.

På sin blogg skriver Strømmen om SIANs rolle i Norge:

– Problemet er at ideene SIAN forsøker å spre – som på mange områder ligner sterkt på tankegodset Anders Behring Breivik legitimerte sine terrorangrep med - har et åpenbart voldspotensiale. Denne tenkningen har inspirert mord i Norge også tidligere.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter.

Se reportasje fra da kong Harald besøkte det multikulturelle samfunnet i Groruddalen i Oslo: