GRÅT: Breivik begynte å gråte da retten viste fram propagandafilmen hans. (Foto: Scanpix)
GRÅT: Breivik begynte å gråte da retten viste fram propagandafilmen hans. (Foto: Scanpix)

Breivik forklarte hvorfor han brast i gråt av sin egen film

Det var min første Youtube-film og jeg er fornøyd med den, sa terrortiltalte Anders Behring Breivik i retten.

Under aktor Inga Bejer Enghs utspørring av terrortiltalte Anders Behring Breivik på rettssakens andre dag, ble Breivik spurt ut om hvordan han reagerte da retten viste filmen han lastet opp rett før terrorangrepene.

Brøt sammen i gråt

Da Breiviks film ble vist for retten før pausen mandag brøt den tiltalte 33-åringen sammen i gråt.

– Hva tenkte du når du så den filmen i går, spør aktor Bejer Engh.

Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Inga Bejer Engh (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

– Jeg tenkte på Norge og Europa. Som styres av politikere og journalister som dreper landet vårt. Det var en veldig rørende film.

Hvorfor, spør aktor.

– Fordi jeg tenkte på at landet mitt er i ferd med å dø.

– Var det derfor du ble beveget?

– Ja, svarer Breivik.

Fornøyd med sin første video

Han forteller at han laget den som en ideologisk film og at både musikken og filmen er enkel.

– Det er min første Youtube-video så jeg er fornøyd med den. Hadde det vært min tiende, så hadde jeg nok ikke vært like fornøyd med den.

Breivik fortsetter med å fortelle at det er sangene kombinert med budskapet og at også internasjonal presse fikk se filmen, var rørende.

Tiltalte fortsetter med å lange ut mot internasjonal presse og at de alle er pådrivere for multikulturalisme.

– Derfor gråt jeg. Sorgen over å se folket og landet bli dekonstruert. Det er de tre sangene jeg bruker når jeg mediterer daglig.

– Vanskelig å tolke

Psykiater Pål Grøndahl følger saken og er kommentator for TV 2. Han sier til tv2.no at det er vanskelig å si noe om hvorfor Breivik reagerer som han gjør.

– Det er vanskelig å tolke i det hele tatt. Han har en empatisk kapasitet om seg selv og sin person, men det er vanskelig å se at han har den samme evnen for andre personer. Det kan hende han har det, men det er vanskelig å spore.

Pål Grøndahl (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Pål Grøndahl (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Videre sier Grøndahl at det er vanskelig å følge med på den tiltaltes tankerekker og forklaringer som ble presentert for retten.

– Det er forferdelig vanskelig å henge med på det han sier. Ethvert forsøk på å få et konkret svar ender opp i en ullenhet. Aktor spør for eksempel om hvem er dette vi som han snakker om? Da får vi et sammensurium av militante nasjonalister, encellede og flercellede Knights Templar. Det er vanskelig å skjønne, sier Grøndal.

Innrømmer at han var for pompøs

Utspørringen av Anders Behring Breivik startet etter at han var ferdig med sin forhåndsskrevne forklaring. Inga Bejer Engh vendte gang på gang tilbake til spørsmålet om tiltalte hadde fått en fullmakt til å utføre terrorangrepene 22. juli i fjor, eller om han hadde gitt seg selv den fullmakten.

LES OGSÅ:– Jeg er en militant nasjonalist

Breivik forklarte hvordan organisasjonen han hevder han tilhører opererer og at det er slik at han kunne gi seg selv en slik fullmakt i kampen mot det han omtaler som islamifiseringen av Europa.

Flere ganger kommer Breivik inn på at han ser i ettertid at han valgte en for pompøs fremstilling av organisasjonen og med tanke på blant annet uniformen han hadde laget.

– Jeg tar selvkritikk på det. Jeg ser at i ettertid ble den fremstillingen brukt mot meg.

Breivik: – Henter mandat fra menneskerettighetene

LES OGSÅ: Meddommer fjernet fra terrorsaken

Følg forløpende oppdateringer fra vårt livesenter fra rettssaken mot Anders Behring Breivik her.